Centrum scoort op veiligheid doorlopend slecht

11 maart 2014

Onderzoek[1]toont aan dat Centrum nog steeds slecht scoort op het gebied van veiligheid in vergelijking met de andere stadsdelen. Met name de gebieden Burgwallen-Nieuwe Zijde, Grachtengordel-Zuid en De Weteringschans worden nog aangeduid als relatief onveilige gebieden. Daar moet verandering in worden gebracht. Het is vanzelfsprekend van groot belang dat inwoners, ondernemers en toeristen veilig zijn, en zich veilig voelen.

Veiligheid is een klassieke taak van zowel de centrale als de decentrale overheid. Gezien de beperkte handhavingcapaciteit en financiële middelen die de gemeente heeft, zet de VVD daarom in op slim handhaven. Dit kan bijvoorbeeld door het stimuleren van tijdelijk en mobiel cameratoezicht op plaatsen die risicovol blijken te zijn, zoals winkelstraten, waarbij privacygevoeligheid in acht moet worden genomen.

De positie van het slachtoffer is daarbij belangrijker dan die van criminelen. Zo zijn veel ondernemers in het centrum de dupe van draaideurcriminelen. De VVD wil dat ondernemers worden geholpen in het bestrijden van draaideurcriminelen door foto’s en beeldmateriaal toegankelijk te maken. Hierdoor komt het belang van de ondernemer voorop te staan en niet vanzelfsprekend de privacy van een crimineel.

Dominique d’Haens, Kandidaat VVD bestuurscommissie Centrum