Eindelijk tussendeur voor Kuyt door voorstel VVD & SP

19 februari 2014

De deelraad Centrum heeft gisteren een voorstel gesteund van VVD en SP om patisserie Kuyt na 8 jaar een vergunning te verlenen voor zijn tussendeur.

Na jarenlang gebakkelei met stadsdeel centrum betekent dit eindelijk goed nieuws voor de familie Kuyt. Iets wat in iedere andere stad een betrekkelijk eenvoudige procedure zou zijn geweest, is in Amsterdam uitgelopen op een bureaucratische veldslag. Eerder pleitte de VVD al voor meer ruimte om te ondernemen en een versoepeling van het vergunningenbeleid. 

VVD woordvoerder Olga de Meij: “De banketbakker, die al veertig jaar succesvol onderneemt in de Utrechtsestraat, kan door dit besluit tegelijkertijd een kop koffie en een (bijzonder) lekker gebakje aanbieden. Met de doorgang wordt namelijk voorkomen dat zijn klanten door weer en wind buitenom van de ene naar de andere zaak moeten lopen. In het verleden is toestemming gegeven om een personeelsdoorgang tussen beide panden te maken dus geheel nieuw was de situatie niet. Ondanks positief advies van de Commissie Welstand en Monumentenzorg weigerde het stadsdeel een vergunning te verlenen voor de tweede tussendeur op basis van een later vastgesteld -strenger- bestemmingsplan.”

VVD woordvoerder Hans Mensink: "De afgelopen jaren heeft de VVD-fractie zich ingezet voor deze ondernemer en we zijn dan ook zeer blij met de brede steun van de raad. We gaan de komende periode door om gewaardeerde ondernemers zoals Patisserie Kuyt te behouden voor de binnenstad. Amsterdam loopt een groot risico dat door te strenge regelgeving zelfstandige, toonaangevende middenstand uit de binnenstad verdwijnt."

SP-fractievoorzitter Nelly Duijndam: “Het is goed dat deze ondernemer nu kan ondernemen. Door de strijd met het stadsdeel dreigde de patisserie haar deuren te moeten sluiten. We moeten juist zuinig zijn op onze kleine ondernemers.”