Gemiste kans: deelraad ziet in Soho house geen verrijking voor Amsterdam

22 januari 2014

De komst van Soho house wordt door een meerderheid van deelraad Centrum geblokkeerd. De Amsterdamse VVD is wel voorstander van de vestiging van Soho House in de stad. De komst van het hotel versterkt de reputatie van Amsterdam als een aantrekkelijke internationale vestigingsplaats voor de creatieve sector en draagt bij aan werkgelegenheid.

Soho House, een besloten sociëteit gericht op creatievelingen met faciliteiten zoals vergaderruimtes, een bibliotheek en een restaurant en – in het geval van Amsterdam- 38 hotelkamers, is al sinds 2007 op zoek naar een geschikte locatie in Amsterdam centrum. VVD centrum lijsttrekker Raphaël van Kraaij: "Wij verwachten  dat de overlast gezien het aantal kamers en het beoogde publiek laag zal zijn. In New York en Berlijn wordt de aanwezigheid van een filiaal van Soho House na aanvankelijke bewonersprotesten nu juist beschouwd als een verrijking voor de buurt. Bij vergelijkbare initiatieven in Amsterdam bleek ook dat er uiteindelijk geen reden was voor vrees bij de bewoners.”

Momenteel telt Soho House naast vijf vestigingen in Londen, filialen in Berlijn, New York, Miami, Toronto en West Hollywood. Gemeenteraadslid Daniel van der Ree: “De concurrentie is moordend. Grote Europese steden stellen zich spontaan kandidaat om Soho House binnen te kunnen halen. De VVD roept daarom het Amsterdamse stadsbestuur en het bestuur van stadsdeel Centrum op alles op alles te zetten om de komst van Soho House naar Amsterdam veilig te stellen."