Autobranden - Coby, waarom zei je niets?

20 februari 2016

Beste lezers,

Dit blog wordt een feuilleton over het fractiewerk voor de VVD in Amsterdam-Noord. Ik hoop u te vermaken met een maandelijks inkijkje in het wel en wee van de Noordse politiek. Verder kunt u verwachten: een kijkje achter de schermen van de fractie en persoonlijk commentaar op de agenda van de Bestuurscommissie.

Deze week: mediazaken. Vorige week berichtten het Parool en de Telegraaf (betaalmuur) over de autobranden in Noord. Ik ben erover geïnterviewd en gaf het gebruikelijke VVD-geluid: er moet meer toezicht komen op straat. Overigens hoeft dat niet alleen met politie. Burgers kunnen een steentje bijdragen via WhatsApp-groepen en burgerwachten. Toezicht helpt, getuige ook de periode van rust na de aandacht die aan de branden is besteed door het programma Opsporing Verzocht.

De journalist gaf aan dat Coby van Berkum, voorzitter van het Dagelijks Bestuur, niet had willen reageren op de vragen. Onbegrijpelijk. Ze kan toch op zijn minst zeggen dat het de volle aandacht heeft. Dat ze in nauw contact is met de politie en weet dat er alles aan wordt gedaan om de mensen veilig te houden.

Maar nee, het dagelijks bestuur (Coby) wilde geen commentaar geven. In de vergadering van de bestuurscommissie ging Coby wel in op het artikel. Er zou geen sprake zijn van een pyromaan, er is geen sprake van een toename en er zouden niet meer autobranden zijn in Noord dan in andere buitengebieden van Amsterdam (is Noord een buitengebied?!). Waarom was het dan in Opsporing Verzocht? Mijn verzoek om cameratoezicht leek extra zinvol door de toelichting van Coby dat de branden vooral plaatsvinden in donkere hoeken waar weinig sociale controle is. Hang daar dan een paar camera's op!

Waarom Coby in de Telegraaf niet wilde reageren is mij een raadsel. Niet bereikbaar voor commentaar is een zwaktebod. Hopelijk volgende keer beter. In elk geval houdt de veiligheid van de Noordeling de VVD-fractie zeker bezig. We waren dus erg blij met het bericht dat door politie-inzet het aantal inbraken en straatroven in 2015 35% is gedaald ten opzichte van 2014. Politie-inzet werkt! Aan de politie dus veel dank voor deze bijdrage aan Noord.

Elisabeth Groot

Fractievoorzitter VVD Amsterdam-Noord