Portret Femke Lagerveld: een politica ‘on fire’

14 maart 2015

Femke Lagerveld: een politica ‘on fire’

Femke Lagerveld is nummer zes op de kandidatenlijst van de Provinciale Statenverkiezingen en heeft een bijzondere achtergrond. Jarenlang was zij advocate hield zij zich bezig met de menselijke kant van het recht. De interesse voor de politiek was er naar eigen zeggen altijd al, maar daar werd pas in 2008 officieel gehoor aan gegeven door lid te worden van de VVD. Een beslissing die de nodige impact zou hebben op het verdere vervolg van haar loopbaan. Haar toga hing ze aan de wilgen om deze in te wisselen voor uitsluitend politiek gekleurde banen. Daarnaast besloot ze weer de studieboeken in te duiken en mag ze zich tegenwoordig naast meester in het recht ook politicologe noemen. Aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen heeft ze een interessante visie op de politieke toekomst van Noord-Holland.

Waarom ben je destijds lid geworden van de VVD?

“Ik had eigenlijk altijd al politieke interesse. Ik werd in 2008 lid, omdat er toen uitgebreid in het nieuws kwam dat steeds minder mensen lid werden van een politieke partij. Op één of andere manier wakkerde dat een bepaald vlammetje aan. Vanaf toen werd ik politiek actief en ging ik naar bijeenkomsten van de VVD”. Sindsdien is zij niet meer van het liberale toneel weg te denken en volgde onder andere een baan als Sr. Beleidsmedewerker Veiligheid & Justitie bij de Tweede Kamerfractie van de VVD. Tegenwoordig is zij raadsadviseur bij de gemeente Dordrecht.

Wat zijn de kernpunten in Noord-Holland?

“Allereerst de focus op de kerntaken. Het is een grote uitdaging om de lasten het laagste van heel Nederland te houden. Dat zou een prestatie van formaat zijn. Ten tweede moet de bereikbaarheid beter. Daar is al veel in geïnvesteerd, maar we zijn er nog niet. Neem bijvoorbeeld Den Helder. Zo zijn over de wegverbinding naar Den Helder nog steeds veel klachten. Daarnaast is economische vooruitgang voor de provincie essentieel. Er moet gefaciliteerd worden dat zo veel mogelijk bedrijven zich hier vestigen. Dat levert immers meer werk op”.

Creatieve omgang leegstaande kantoorpanden

“Op dit moment zijn er in de provincie veel leegstaande kantoorpanden. Ik ben er een voorstander van dat deze panden worden omgebouwd tot woningen. Daar is namelijk een tekort aan. De provincie kan hier een coördinerende rol inspelen. Uiteindelijk moet je niet op de stoel van de gemeente gaan zitten, maar je kan wel meedenken om aan dringende behoeften te voldoen. Bijkomend voordeel is dat hierdoor de veiligheid toeneemt. Doordat deze leegstaande panden weer bewoond gaan worden neemt ook de sociale controle toe”.

Bescheidenheid siert de mens

Over de aanstaande verkiezingen en haar toekomst binnen de VVD is Femke bescheiden. “Ik zou al erg blij zijn als we de huidige 13 zetels weten te behouden en vind het voorlopig uitdagend genoeg om in de Provinciale Staten te komen”.

Geschreven door Bruno Saman