In Zuidoost naar de markt

08 september 2015

Het zomerreces zit er weer op. Op 25 augustus is de bestuurscommissie weer bijeen geweest. Op de agenda stond onder andere de toekomst van de markt op Kraaiennest. Deze markt is 1,5 jaar geleden op deze locatie gekomen, elke dinsdag. Uit een evaluatie blijkt dat de mooie doelstellingen van toen nog lang niet allemaal gehaald zijn. De vraag aan de bestuurscommissie is dan ook, hoe nu verder?


Om een goed antwoord op deze vraag te kunnen geven zijn Emile Jaensch en Anne Marttin de markt op gegaan om de kooplui te vragen hoe zij hierover denken. Het regende pijpenstelen, dus men nam de tijd. Al snel werd duidelijk dat de meningen over de toekomst van de markt verdeeld zijn. Deze kooplui staan vaak op meerdere markten in Zuidoost en kunnen goed aangeven waarom het op de ene markt beter loopt dan op de andere.


Voor Kraaiennest is de afspraak dat de verkopers zelf hun afval afvoeren als ze ’s avonds de kraam afbreken. Dit doen ze lang niet allemaal. Er wordt illegaal gestort achter het winkelcentrum, waardoor daar overlast ontstaat. Beter handhaven, vooral rond sluitingstijd zou een deel van de oplossing hiervoor kunnen zijn.


Ook staan op de markt vaak kramen leeg, zeker op een regenachtige dag als vandaag. De jongens van de groente en fruit, vis, kip, en ander voedsel zijn er altijd, een mens moet toch eten. De kledingverkopers laten het op zo’n dag vaak afweten. Dat maakt de markt leeg en eenzijdig. Een goede verdeling van handelswaar, een mooi verzorgde markt en een goede routering zijn veel gehoorde voorwaarden om als markt met de Appie te kunnen concurreren.


Volgens de VVD moeten we ons als bestuurders minder bemoeien met de invulling van de markt en ons beperken tot goede randvoorwaarden. Zoals we dat bij een winkelcentrum ook doen. Dat biedt ook mogelijkheden voor ruimere openingstijden, bijvoorbeeld een zondagsmarkt. Helemaal mooi zou het zijn als er een ondernemer te vinden is die de organisatie van de markten in zuidoost op zich wil nemen. Met de marktkooplui samen zorgen voor een mooi aanbod dat aansluit bij de vraag, voor een gezellige en schone omgeving, voor een goede kwaliteit/prijs verhouding. Dat zijn geen onderwerpen waar politici zich mee bezig moeten houden, laat dat aan de experts over.


Anne en Emile hebben in hun rondje over de markt onder andere geleerd welke groente het goed doet in de zomer, dat lychees uit China erg gevoelig zijn voor vocht en dan wit uitslaan en dat een kar het op de markt beter doet dan een kraam. Maar ook dat het goed zou zijn om een brede marktcommissie op te richten met ondernemers, marktkooplui en bezoekers van de markt. Dat er opnieuw gekeken moet worden naar het toekennen van de plaatsen met eventuele invoering van  een pachtsysteem. Er is behoefte aan meer handhaving op hygiëne en het beboeten van vervuilende kooplui. Al met al dus een leerzaam rondje.


Dinsdag 8 september staat de markt weer op de agenda van de bestuurscommissie. De VVD zal dan pleiten voor betere randvoorwaarden en minder bemoeienis met de inhoud. Liefst privatisering voor de markt door een derde partij. Pilots met thema markten en ruimere openingstijden bieden ook mogelijkheden om de markten in Zuidoost naar een hoger plan te tillen.