VVD verbaasd over twee martken op IJburg

15 september 2015

Afgelopen zaterdag vonden er op IJburg, binnen een straal van één kilometer, twee markten plaats. Monique van Bijsterveld, lid Algemeen Bestuur Stadsdeel Oost, stelde hierover vragen in de vergadering van de bestuurscommissie.
In 2014 was er een markt op het Joris Ivensplein. De winkeliers van winkelcentrum IJburg hadden hierop veel kritiek met als gevolg dat de rechter deze markt een halt toe riep. Waarna het stadsdeel een forse claim ontving van de winkeliersvereniging.
Een betrokken bewoner vond dat IJburg een eigen markt verdient en zette zich hiervoor in. Met steun ook in financiële zin van het stadsdeel kon de markt Reuring in mei van dit jaar starten. Iedere zaterdag staan de kraampjes aan de haven en de IJburgers weten de markt inmiddels aardig te vinden. De financiële steun is overigens bestemd voor werkervaringsplekken voor jongeren.


Ondertussen hebben de winkeliers van het winkelcentrum zich bedacht en besloten een vergunning aan te vragen voor acht markten/braderieën/evenementen in en rond het winkelcentrum. Die werd door het stadsdeel verleend. Met als gevolg twee markten op 5 september en nog zeven te gaan in de komende maanden.


Reuring is hier niet blij mee, de bewoners snappen er niets van en of de winkeliers nu wel enthousiast zijn over hun markt moeten we nog maar afwachten.


De VVD hoopt dat de markten samen gaan werken; dat lijkt ons het beste voor ondernemers en IJburgers. Zo kun je denken aan één markt op woensdagmiddag, één op zaterdag en braderieën zouden ook goed op zondagen georganiseerd kunnen worden. Ook ondernemers zouden een vrije keuze moeten krijgen op welke markt zij staan. Ga om de tafel en versterk elkaar is ons advies.


Portefeuillehouder Reuten heeft, op vragen van de VVD, geantwoord dat hij met beide partijen in gesprek gaat.