Terugblik Masterclass

Door: Frederique Holtrop

Het is zomer en de Masterclass 2016 zit er al weer op. In januari startten zeventien Amsterdamse VVD’ers aan een intensief, maar bovenal leuk en leerzaam, traject om meer te leren over de partij, de gemeentelijke en landelijke politiek, en natuurlijk het actuele thema van dit jaar, de Tweede Kamer verkiezingen. Onder begeleiding van verschillende trainers, coaches en politici hebben zij geleerd hoe je een politiek debat voert, wat er allemaal bij een formatie komt kijken en hoe je liberale beginselen in de praktijk vertaald. Maar ze hebben ook campagne gevoerd, een politiek opiniestuk geschreven en een collegetour met Stef Blok gehad. Kortom, de afgelopen maanden stonden bol van activiteiten voor deze aanstormende VVD talenten. Ik sprak met drie van hen, met Daniëlle Schoonbrood, Chris Wouterlood en Mariëlle Paul om terug te blikken op de afgelopen periode, hun ervaringen en toekomstplannen. 

Waarom heb je je aangemeld voor de Masterclass?

Mariëlle: “Ik wilde mij verdiepen in de partij en het liberalisme, mijn netwerk vergroten én ontdekken op welke vlakken ik een actieve bijdrage zou kunnen leveren aan de VVD. Ik ben begin dit jaar aan de slag gegaan als lid van de Permanente Campagnecommissie van de VVD Amsterdam. Enige tijd daarvoor zag ik een e-mail voorbij komen met daarin de aankondiging van de Masterclass. Ik werd getriggerd door een van de eerste zinnen van deze e-mail, namelijk: ’ben jij dat aanstormend talent’. Ik weet nog dat ik dacht, nee dat ben ik wellicht niet, misschien lachen ze me wel uit, maar ik ga mij toch aanmelden, want dit is zo’n mooie kans!”

Daniëlle: “Voor mij was het moment dat Trump de verkiezingen won een belangrijk moment om te beseffen, ‘ja ik wil politiek actief worden’. Ik ben al sinds 2007 lid van de VVD, maar heb er nooit iets mee gedaan. De Masterclass zag ik als een ideale mogelijkheid om de VVD beter te leren kennen, mijn netwerk uit te breiden en er achter te komen wat ik voor de partij wil doen”.

Chris: “Ook ik wilde actiever worden binnen de VVD. Ik wilde mijn debatvaardigheden verder ontwikkelen en gelijkgestemden ontmoeten met dezelfde politieke interesses en ambities. De Masterclass was een mooie gelegenheid om dat alles met elkaar te combineren, daarom heb ik mij aangemeld”.

Wat vond je het leukst aan de Masterclass?

Daniëlle: “Ik vond het onwijs leuk dat de Masterclass echt een traject is, die je met een groep mensen van A tot Z doorloopt. Dit is anders dan de losstaande cursussen en trainingen die ik in het verleden heb gevolgd vanuit de VVD. De Masterclass doe je echt samen met een groep mensen, waar je ervaringen mee opdoet en die je zo steeds beter leert kennen. Daar droegen sessies, zoals die met opleidingscoach Hans van den Broek, zeker aan bij. Tijdens deze avond werden we allemaal gestimuleerd ons eigen verhaal te vertellen en onze ambities binnen de VVD met elkaar te delen. Ik leerde anderen beter kennen, maar ik werd ook uitgedaagd om na te denken wat de link tussen mij als persoon en mijn rol binnen de VVD zou kunnen zijn. Dit was mij alleen niet gelukt en daarom vond ik dit een hele waardevolle sessie”.

Chris: “Ik vond campagne voeren in Amsterdam boven verwachting leuk. Ik kwam na deze sessie thuis met zoveel energie en nieuwe inzichten. Het werd mij duidelijk waar het in de politiek allemaal om draait, namelijk dat alles wat jij als politicus doet en beslist effect heeft op de samenleving. Dat het gaat om hoor en wederhoor, dat door goed te luisteren je pas echt tot beleid kan komen dat het verschil maakt voor Nederland. Wat ik verder leuk vond aan de Masterclass is dat het veel praktischer en interactiever was dan ik had verwacht. Vrijwel alle sessies draaide op - en om - je eigen input en die van de groep, dus het principe ‘learn by doing’ was zeker van toepassing. Daarnaast werd ik geprikkeld om verschillende dingen die ik tijdens de Masterclass leerde direct in de praktijk toe te passen. Zo wees een van de coaches mij erop dat ik de neiging heb in een debat veel in mijn blik omhoog en omlaag te gaan. Kijk, dat is iets waar ik in de voorbereiding op een presentatie voor werk twee dagen later echt wat aan heb gehad”.

Mariëlle: “Ik sluit me aan bij Chris, de sessies waren veel interactiever dan ik had verwacht. Ik vond het mooi om samen met een groep leuke en gedreven mensen, inhoudelijk wijzer te worden over de VVD en de politiek, en mijn eigen skills aan te scherpen. Wat ik enorm leerzaam vond aan de Masterclass is dat je op verschillende manieren werd uitgedaagd het liberale standpunt steeds  als vertrekpunt te nemen, of dit nu in debatten was, of tijdens andere inhoudelijke sessies. Ik ben daarin gegroeid, waar ik tijdens de eerste debatsessie nog best zenuwachtig was, heb ik tijdens de volgende sessies echt mijn moment gepakt door een stevig standpunt in te nemen én uit te dragen”.

En nu?

Chris: “Ik wil politiek actief worden en dan op de eerste plaats hier in Amsterdam: ik wil mij gaan inzetten voor deze mooie stad. De Masterclass heeft mij belangrijke handvatten gegeven, ik heb al de nodige gesprekken met raadsleden en verschillende coaches gehad. Zonder de Masterclass had ik nooit zo concreet, en in zo’n korte tijd, nagedacht over mijn politieke ambities. Ik weet nu veel duidelijker wat ik wil!”

Mariëlle: “Ik zou in eerste instantie graag bestuurlijk actief zijn, bijvoorbeeld binnen VVD Amsterdam. Ik geloof dat ik op verschillende vlakken zou kunnen bijdragen, zoals bij het organiseren en faciliteren van bijeenkomsten en verbindingen leggen tussen mensen. Mijn kennis en ervaring uit het bedrijfsleven zullen hierbij goed van pas komen. Dankzij de Masterclass heb ik handvatten gekregen voor concrete vervolgstappen. En ik heb er veel zin in om die stappen nu ook daadwerkelijk te zetten!”

Daniëlle: “De Masterclass heeft mij een volle en goede rugzak gegeven. Ik weet nu dat ik mij vanuit de inhoud verder wil ontwikkelen om zo actief te worden. Ik zou op den duur een bestuurdersrol willen binnen de VVD. Maar eerst wil ik nog meer verkennen, een inhoudelijke rol pakken om zo uiteindelijk een mooie bijdrage te leveren aan de partij!”