Dé vrijwilliger aan het woord

Door Esmé Joosten

“Nog even en dan mogen we weer naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad. Dat betekent drukke tijden voor de doorgewinterde politici en raadsleden in spé, maar ook voor alle vrijwilligers die nodig zijn. Wij spraken met een vrijwilliger die zich al voor menig campagne heeft ingezet! We spreken Fred Schiphorst in de Tolhuistuin, vlakbij zijn thuisbasis in Amsterdam Noord.”

Noord is niet het gemakkelijkste stadsdeel voor de VVD?

“Nee, dat klopt. Al zie je Noord wel veranderen. De VVD heeft een impuls gegeven aan de ontwikkeling van Noord. Door de toename van het aantal koopwoningen zijn er gelukkig ook steeds meer mensen die positiever tegenover de VVD staan. Elisabeth [fractievoorzitter VVD Amsterdam-Noord] stelt zich in nieuwe wijken ook altijd voor. Binnen Noord een stempel drukken blijft lastig, hopelijk mogen we aanschuiven.”

Hoe ziet de campagneperiode eruit?

“Rondom de campagne is het vanzelfsprekend erg druk. Er moet natuurlijk veel geflyerd worden. De vorige keer zijn we al voor kerst gestart. We hebben toen met een espressoscooter bij de pont gestaan en gratis koffie uitgedeeld en mensen gevraagd wat zij graag willen veranderen. De pont is daarvoor dé ideale plek. Als de pont net weg is, staan mensen zo een paar minuten te wachten. Een mooi moment om hen aan te spreken! De pont heeft overigens altijd een centrale plek in onze campagne.”

Wat vind je het leukste aan de campagne?

“Campagne voeren is ontzettend leuk om te doen. Het is leuk om met mensen te praten over de toekomst van de stad, ook al zijn ze het niet met je eens. Het is ook mooi om samen te werken aan een zo’n groot mogelijke VVD.”

Laten jullie nog op meer manieren van jullie horen?

“Jazeker. Een aantal jaar geleden hebben we als fractie actiegevoerd tegen de invoering van het betaald parkeren. Het mooie was dat op dat moment ook de slagbomen het niet deden en niemand van de parkeerplaats af kon. Dat zijn leuke dingen om te doen. De actie van een paar jaar terug vanuit de stad met het uitdelen van winkelwagenmuntjes vond ik ook een goede! Op deze muntjes stond de tekst ‘Bent u rijk genoeg om links te stemmen?’. Dat muntje heb ik nog steeds.”

De bestuurscommissies veranderen de komende periode ook, merken jullie dat al?

“Ja, al is natuurlijk nog wel veel onduidelijk. De commissies verschilden al veel met de vroegere deelraden. Daarin kon je nog echt meebeslissen. De nieuwe variant lijkt waarschijnlijk nog meer op een praatclub. Dat maakt het overigens ook steeds lastiger om goede mensen te vinden. Al hebben we doordat de commissies kleiner worden ook steeds minder mensen nodig. Ik vind het wel jammer. Vroeger beslisten veel meer Noorderlingen over Noord.”

Hebben jullie al wel genoeg mensen voor de campagne weten te vinden?

“We zijn nog op zoek naar mensen, want we zijn nu nog met een klein groepje. Binnenkort starten we met de campagne en bepalen dan ook wat we de komende tijd gaan doen.”

En, de gouden tip voor campagne voeren?

“Er is niet echt een gouden tip. Het belangrijkste is dat je doet waar je goed in bent en waar je je goed bij voelt. Dan ben je namelijk ook een stuk overtuigender. En, laat kritiek vooral langs je heen gaan. We hebben helaas geen absolute meerderheid, dus er zijn ook veel mensen die het niet met je eens zijn. Als ze je een keer ‘landverrader’ noemen, moet je je er vooral niet te veel van aantrekken!”