Interview Marianne Poot

Door Frederique Holtrop

Het programma en de kandidatenlijst van de VVD Amsterdam voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen zijn inmiddels vastgesteld. Marianne Poot staat op nummer 2. Een mooie plek, waar zij zelf ook heel trots op is. Samen met haar ‘power vrouwen’ campagneteam is zij druk bezig met de voorbereidingen voor de campagne. Want nog maar drie maanden en dan staan de verkiezingen voor de deur. Een goed moment om met Marianne te praten over de campagne, de boodschap van de VVD en haar plannen voor de komende periode. Maar ook blik ik met haar terug op de afgelopen periode, haar rol in de programmacommissie en vertelt Marianne meer over het programma ‘Durf & Optimisme’.

Wat was jouw rol in de programmacommissie?

“De inhoudelijke onderwerpen waren verdeeld in groepjes, zo deed ik veiligheid en financiën. Met allerlei verschillende partijen zijn wij om tafel gegaan om informatie op te halen uit de stad, zoals met de Amsterdamse hoofdcommissaris van politie en met bewonersgroepen in West. Het samenstellen van een programma is een creatief proces, je praat met veel mensen en komt zo op allerlei nieuwe ideeën en oplossingen. Maar soms zijn deze ideeën al een keer behandeld in de afgelopen periode of door een andere partij voorgesteld. Mijn rol was om dit te bewaken, dat de link naar de fractie en de politiek continue werd gemaakt. Ook zijn we scherp geweest op wat we de afgelopen periode niet hebben gerealiseerd wat we eigenlijk wel wilden.”

Waar ben je het meest trots op?

“Dat is een lastige vraag; ik ben trots op het hele programma. Maar ik ben extra trots op het feit dat we een ander geluid laten horen dan andere partijen over toeristen. Waar linkse partijen de toeristen willen ontmoedigen en alles duurder willen maken, zeggen wij als Amsterdamse VVD: de bezoeker is welkom, maar de overlast niet. Daar zetten wij 500 extra handhavers en meer schoonmakers voor in. Laten we niet vergeten dat bezoekers en toeristen ons een onwijs gave stad brengen, met veel werk en mooie culturele voorzieningen. Maar we trekken wel een streep in het zand en die streep is overlast. De stad is gewoon te vies. Dat komt niet alleen door toeristen, maar ze zijn wel onderdeel van het probleem. Zo liep ik laatst rond 23.00 over de Damrak, dan zie je vrijwel alleen maar toeristen en een spoor van fastfood papiertjes. En laten we ook het geluidsoverlast door Airbnb verhuur niet vergeten. Dat moet worden aangepakt. Willen wij een gave stad blijven met elkaar dan moeten we zorgen dat de regels worden gehandhaafd en dat mensen zich daar aanhouden. Daarnaast is het programma een echt VVD programma op veiligheid. De afgelopen jaren is de raad te veel naar links gebogen. Dat wilden wij natuurlijk niet, maar een linkse meerderheid kijkt toch anders naar preventief fouilleren en cameratoezicht. Amsterdam is drukker geworden en de politiecapaciteit mondjesmaat gegroeid. Willen wij de veiligheid in Amsterdam kunnen blijven garanderen dan moeten onze politie en handhavers wel goed uitgerust zijn met effectieve middelen. Daar staan wij als VVD Amsterdam voor, in tegensteling tot andere partijen. Ook ben ik trots op het stuk over duurzaamheid. We laten een typisch VVD geluid horen, namelijk dat het makkelijk wordt om aan duurzaamheid te werken. Zo hebben wij de afgelopen periode ervoor gezorgd dat je geen 50 of 100 euro meer hoeft te betalen voor een vergunning voor een zonnepaneel op je dak. En ook met het duurzaamheidsfonds willen wij de gebruiker centraal stellen. De VVD wil dat Amsterdammers met duurzame ideeën kunnen komen en dat zij de mogelijkheid krijgen hun plannen uit te werken. Dat is nou typisch duurzaamheid volgens de VVD! Ook hebben wij als enige partij in Amsterdam een financiële doorrekening van ons programma gemaakt. Zo weten wij zeker dat alles wat we beogen ook betaald kan worden zonder dat de belastingen verder stijgen.”

Wat zijn jouw plannen?

“Ik ben echt super trots om op nummer 2 te staan. Wat ik wil is dat Amsterdam de allergaafste stad is om in te leven. Dat is mijn drive. Daarvoor is het belangrijk dat de stad veilig en bereikbaar is, dat er voldoende werk en woningen zijn en dat Amsterdam aantrekkelijk is voor bedrijven. Daar heb ik mij de afgelopen periode voor ingezet en daar wil ik mij voor blijven inzetten! Wat de VVD onderscheidt van andere partijen is het positieve verhaal en de gezelligheid. Ik vind dat wij als VVD een partij zijn die altijd uitgaat van kansen en optimisme. Dat vertaalt zich ook in een partij waar het prettig is om bij te horen. Ik wil dat uitdragen in de campagne. Ik denk dat wij het daarmee gaan winnen van partijen als Forum.”

Je noemt het zelf al, Forum als concurrent in de campagne. Hoe gaan we als VVD om met concurrentie en uitdagingen deze campagne?

“We moeten ons eigen verhaal blijven vertellen en luisteren naar mensen, naar wat er leeft in de stad. En dit met humor doen en af en toe ook met een knipoog kunnen reageren. Maar absoluut niet meegaan in de boosheid die partijen als Forum uitstralen of de morele verontwaardiging van GroenLinks of de PvdA. Als wij ons lef en optimisme goed kunnen neerzetten, dan gaan wij heel ver komen. Wat we ook moeten neerzetten zijn de resultaten van de afgelopen jaren. We besturen al acht jaar in Amsterdam, hebben veel bereikt en verschillende onderwerpen op de politieke kaart gezet, zoals de bouw van woningen voor de middenklasse. Dit was niet gebeurd als de VVD niet in het college had gezeten. Als VVD gaan we niet voor boosheid en schreeuwen aan de zijlijn. Nee, wij stropen onze mouwen op, maken onze handen vuil en realiseren zo dingen. En ja, soms lukt het ook niet. Daarvoor leven we in een coalitieland. Op veiligheid hadden we veel meer gewild, maar met een linkse minderheid lukt dat niet altijd. Dat moet je ook accepteren.”

Hoe ga jij de campagne in Marianne, wat gaan we van jou zien de komende periode?

“Campagne draait voor mij om persoonlijk contact. Dat is gewoon ontzettend belangrijk, of dit nu op social media is of 1 op 1 op straat. De campagne zal zich voor een groot deel op social media afspelen, maar ik ben er van overtuigd dat we niet kunnen wegblijven op straat. De komende periode zal ik dan ook veel gaan canvassen. Maar ik ga ook huiskamerbijeenkomsten organiseren, voor bijvoorbeeld zorgmedewerkers voor Cordaan waar ik werkzaam voor ben en de VvE waar ik lid van ben. Iedere stem is belangrijk; de vorige keer waren we met 17 stemmen groter dan de SP. Dat laat wel zien dat wij voor elke stem keihard moeten gaan werken! Gelukkig hebben we aan Marja een enorm goede campagneleider. En ik heb mijn eigen campagneteam inmiddels bijna samengesteld; met alleen maar vrouwen. Ik vind dat belangrijk. De VVD is toch nog best een mannenpartij of wordt zo gezien. Een belangrijk politiek voorbeeld voor mij, Neelie Kroes, heeft zich van deze beeldvorming nooit wat aangetrokken. Ik vind het goed dat zij vrouwen aanzet om zelf het initiatief te nemen. Niet blijven hangen in het ‘ik weet niet of ik het kan’. Nee, pak die kansen! Dat is niet alleen in de politiek, maar eigenlijk in het hele leven een voorbeeld voor mij en iets wat ik zelf ook uitdraag. Zo was ik laatst, op wereldvrouwendag bij een bijeenkomst in West met voornamelijk allochtone vrouwen. Veel vragen gingen over ‘kan de overheid dan niet dit en dit regelen’ en ‘als vrouw krijg ik minder betaald; mijn werkgever zus en zo’. Waarop ik vroeg, ‘maar als je merkt dat je minder verdient; wat doe jij dan’ en ‘als jouw werkgever dit zegt; wat doe jij dan’. De meeste vrouwen vonden het helemaal niet leuk dat ik dat zei. En toch, na die bijeenkomst, was er een dame die naar mij toe kwam en zei 'je hebt ook hartstikke gelijk, ik ga het vanaf nu anders doen'. Ik dacht, mijn avond is goed!”