Interview Chris Popma

De campagne van de Amsterdamse VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen draait momenteel op volle toeren. Voor Chris Popma is het de eerste keer dat hij campagne voert met eigen flyers: als nieuwkomer staat Chris namelijk op plek 9 van de kandidatenlijst. Deze ambitieuze en vrolijke VVD’er had, naar eigen zeggen, “nooit verwacht in de top 10 te komen”. Maar zijn frisse blik, ervaring in het bedrijfsleven en missie om de ‘softe’ kant van de VVD meer te laten zien, maakte veel indruk. Hoog tijd om eens met Chris te praten over zijn politieke drijfveren, ambities voor Amsterdam en de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

 

Chris, je bent niet geboren en getogen in Amsterdam, waar kom je vandaan en wat heeft jou naar Amsterdam gebracht?

“Ik kom eigenlijk overal en nergens vandaan haha. Ik ben geboren in de buurt van Rotterdam, maar toen ik drie was vertrokken wij naar het buitenland omdat mijn vader voor een internationaal bedrijf werkte. Vanaf dat moment verhuisde wij ongeveer om de drie jaar naar een ander land. Toen ik twaalf was keerde ik terug naar Nederland, naar Oegstgeest, om daar op een internaat de middelbare school te volgen. In Rotterdam ben ik bedrijfskunde gaan studeren en heb ik achtereenvolgens in Amsterdam – Den  Haag – Amsterdam gewoond. Daarna ben ik voor acht jaar naar het buitenland vertrokken voor werk. Dit is dus de derde keer dat ik weer in Amsterdam ben komen wonen. En nu is het voorgoed! Ik ben blij dat ik een aantal jaren in het buitenland heb gewoond en gewerkt, want ja, het reizen is mij vanaf jongs af aan met de paplepel ingegoten. Maar ik heb er heel bewust voor gekozen om terug te komen naar Nederland. Voor mij is Amsterdam een logische stap, omdat mijn vrienden en familie hier allemaal in de omgeving wonen. En ik heb de energie van een internationale stad nodig, waar veel te beleven valt”.

 

En nu ben je al zo’n drie jaar weer terug in Amsterdam en heb je besloten om politiek actief te worden. Waarom de VVD?

“Ik geloof erin dat mensen verschillende kaarten toebedeeld krijgen. Het gaat er niet zozeer om welke kaarten, maar hoe je met die kaarten omgaat. Het is je eigen verantwoordelijkheid om er iets van te maken en alleen als het echt niet gaat is een helpende hand nodig van de overheid. Dit komt bij VVD heel erg naar voren. Ik ben (slapend) lid geworden van de VVD in mijn studententijd. Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe de politiek werkt en hoe het zich tot de samenleving verhoudt. Mijn studententijd was de tijd van Frits Bolkestein en ik vond hem een mooie uitgesproken persoonlijkheid. En hij kon dingen met een goede analyse en op een duidelijke manier uitleggen. Dat sprak mij aan”.

 

Je geeft het zelf aan, je bent lang slapend lid geweest, waarom wil jij nu de raad in?

“Toen ik terugkwam uit het buitenland had ik een sabbatical van ongeveer een jaar. In die periode ben ik gaan nadenken over wat voor werk ik wilde gaan doen en waar ik mijn tijd verder aan wilde gaan besteden. Toen kwam al snel de politiek naar voren. Ik ben begonnen met het volgen van een cursus bij de VVD en later de masterclass. De politiek was een volledig nieuwe wereld voor mij, ik kom zelf uit het bedrijfsleven. Ineens zat ik aan tafel met mensen die alles leken te weten van Amsterdam en de politiek. Tijdens de masterclass kreeg ik meer inzicht in hoe de gemeenteraad werkt en dat er steeds meer verantwoordelijkheden bij de gemeente liggen. Hier wil ik mijn steentje aan bijdragen. Terwijl ik werkzaam was in het bedrijfsleven heb ik mij altijd maatschappelijk ingezet, zo heb ik vrijwilligerswerk gedaan met kinderen uit achtergestelde gezinnen in Oost en als maatje bij de schuldhulpverlening. In de raad komen is voor mij een volgende stap. Als vrijwilliger lever je meer een bijdrage voor een groep, als gemeenteraadslid kan ik een bijdrage leveren voor héél Amsterdam”.

 

Wat denk jij dat de reden is dat je zo hoog op de lijst bent gekomen?

“Ik ben heel open die rondes ingegaan, ik had nooit verwacht in de top 10 te komen. Toen ik hoorde dat ik in de laatste ronde zat was ik verbaasd, want dan blijf je over met ‘partijprominenten’, zoals mensen die al in de gemeenteraad zitten of al in een stadsdeel actief zijn. Ik denk dat ik uiteindelijk op deze plek terecht ben gekomen, omdat ik ervaring uit het bedrijfsleven heb en de Amsterdamse VVD op zoek is naar kandidaten die wat vernieuwing kunnen brengen. Die fris tegen zaken aankijken, die vragen durven te stellen die anderen misschien niet meer stellen. Dat is mijn toegevoegde waarde”.

 

Bij welke onderwerpen gaan wij het eerst van jou horen in de gemeenteraad?
“Nou het politiek correcte antwoord is natuurlijk’ welke portefeuille ik krijg toegewezen’ ;-). Maar als je mij vraagt welke onderwerpen mij aan het hart gaan dan zijn dat twee zaken. Allereerst, de betaalbaarheid van woningen voor de middeninkomens. Dat is echt ontzettend belangrijk, ik heb zelf in steden gewoond waar daar niet naar gekeken wordt, waardoor je een enorme splitsing in de samenleving krijgt. En dat is echt voor geen enkele stad goed. Door de middenklasse in Amsterdam te houden zorg je dat de stad blijft leven want zij zorgen er ook voor dat de scholen en sportclubs blijven draaien. Tweede punt, wij zijn als VVD goed in zaken als veiligheid en financiën, best ‘harde’ onderwerpen. Ik zou toch ook meer de ‘softe’ kant van de VVD willen laten zien. De VVD staat namelijk ook voor goede ouderenzorg en onderwijs, alledaagse zaken die mensen belangrijk vinden. En waar de VVD ook aan werkt, maar waar we misschien te weinig laten zien wat we doen. Daar wil ik verandering in brengen”.

 

Chris, we gaan er even vanuit dat je de raad in komt, wat wil je dan in ieder geval bereiken als je raadslid bent?

“Ik ben zelf heel erg resultaatgericht, dus na vier jaar zou ik wel willen zeggen: ‘genoeg huizen voor de middeninkomens, dat hebben wij als VVD bereikt’! Ik zie het om mij heen, bij vrienden, hoe moeilijk het is om een betaalbaar huis te vinden. Dit moet anders. Of het nou die extra 5000 huizen voor de middeninkomens zijn die wij er willen bij bouwen, of iets anders, als er maar resultaten worden geboekt”.

 

Helder, een mooie missie. Tot slot Chris, wat gaan we van jou nog zien in deze campagne?

“Campagnevoeren is voor mij de straat op gaan. Ik haal er onwijs veel energie en plezier uit om met mensen het gesprek aan te gaan omdat ik het belangrijk vind te horen waar zij zich druk om maken en wat anders moet. En zo kan je ook goed laten zien waar de VVD voor staat. Dus ook waar ik het net over had, dat we niet alleen van de veiligheid en goede financiën zijn, maar ook duurzaamheid, onderwijs en zorg hoog in het vaandel hebben staan. En ik zie dat als je zo’n gesprek met mensen hebt, dat ze serieus overwegen om op de VVD te stemmen omdat ze een ander beeld van de partij zien. Dus ik zal zo veel mogelijk tijd op straat doorbrengen en ik doe aan een paar politieke debatten in Amsterdam mee”.