Libertijn is weer begonnen!

Het politieke jaar is vorige maand weer van start gegaan. Dit betekent dat we met z’n allen weer hard aan het werk gaan voor deze prachtige stad, positivisme uitstralen, activiteiten organiseren, debatteren en netwerken op onze geliefde borrels. Eén van de activiteiten vindt geregeld op maandagavond plaats: Libertijn!

De nieuwe Libertijncommissie, bestaande uit Chris Wouterlood, Geoffrey van der Hauw, Marjan van Marle, Max Velthoven, Nicky Gasman en Jelmer van Leeuwen, organiseren ook dit politieke jaar op regelmatige basis verschillende thema-avonden voor leden van de Amsterdamse VVD, maar ook voor niet-leden. Iedereen is welkom.

Op maandag 1 oktober heeft de commissie afgetrapt met het thema ‘massatoerisme in Amsterdam.’ De gasten waren Els Iping (voormalig PvdA-wethouder) en Ramon van der Storm (o.a. Managing Director Canal Cruises & Blue Boat company). Beiden gaven hun visie op massatoerisme en de gevolgen hiervan.

Tijdens het eerste gedeelte van de avond werd massatoerisme in Amsterdam als zodanig besproken. Is er een probleem, wat is het probleem en waarom is het een probleem? Dit was voer voor discussie voor de gastsprekers en de bezoekers in de zaal, want het werd duidelijk dat overlast (als gevolg van toerisme) een subjectief gegeven is. Ook de voor- en nadelen die massatoerisme met zich meebrengt en hoe het binnen de perken kan worden gehouden (indien wenselijk) waren onderwerp van gesprek. Ramon is daarnaast nog specifiek ingegaan op de gevolgen van de maatregel om op- en afstaplocaties van rondvaartrederijen uit het centrum te verplaatsen.

Het tweede gedeelte van de avond bestond uit een debat tussen de gastsprekers en de andere aanwezigen. Van tevoren waren een aantal stellingen voorbereid waarover in de zaal werd gedebatteerd. Zo ging het onder andere over het aan banden leggen van AirBnB, de drukte op de Wallen en het mogelijk verminderen hiervan, drugsgebruik onder toerisme en het aantal en soort toeristen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Wil je meepraten, inhoudelijke kennis opdoen en meediscussiëren? Kom dan naar Libertijn op maandagavond 12 november, 20:00-22:00. Libertijn is weer begonnen!

Door Jelmer van Leeuwen