Interview Masterclass 2018

Over de afgelopen Masterclass van 2018 gaan veel verhalen de ronde. Borrelen tot in de late uurtjes, vriendengroep voor het leven, scherpe debatten maar wel te lief, de leiders van toekomst van onze partij. Hoog tijd dus om eens naar de organisatie, bestaande uit Evelien van Riel, Christiaan Hendriks en Willem de Grave, te togen en hen te vragen hoe het nou precies zit. Gelukkig maakten ze graag wat tijd vrij om hun ervaringen te delen.

Hoe vaak hebben jullie de Masterclass georganiseerd? En waarom wilden jullie de organisatie dit jaar (wederom) doen?

Evelien:Ik heb zelf de Masterclass in 2014 gevolgd, daarna heb ik ze tot en met afgelopen jaar georganiseerd. De 2015, 2016, 2017 en 2018 editie dus.”

Christiaan: “Ik heb na mijn eigen deelname de Masterclass twee keer georganiseerd. Het is ontzettend leuk om, samen met je mede-organisatoren je eigen draai te kunnen geven aan het thema, de inhoud en de sprekers van de Masterclass. Het geeft voldoening om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan de opleiding en training van de leden van de VVD Amsterdam en dat wilde ik dit jaar graag voor een tweede keer doen.”

Willem: “Dit was de eerste keer dat ik hem heb georganiseerd. Ik wilde dit graag doen omdat ik zelf veel opgestoken heb en vooral ook heel veel plezier heb gehad tijdens mijn eigen Masterclass in 2013. Het is heel belangrijk dat iedereen de kans krijgt om te oefenen met de politieke beginselen in een veilige, vertrouwde omgeving. Dat wilde ik graag teruggeven.”

Wat vonden jullie het mooiste moment tijdens afgelopen Masterclass?

Evelien: “Dat was niet één moment, maar meer een proces wat groeide: de 2018 editie was een heel hechte groep. De gezelligheid was er al snel, maar het was mooi om te zien dat iedereen betrokken werd en gestimuleerd werd er ook iets moois van te maken. Tijdens de allereerste sessie hebben wij als organisatie gezegd: 'Leer veel, maar maak vooral ook veel plezier'. Die tip heeft deze groep zeker ter harte genomen. Deze goede sfeer en hechte band merkte je ook terug in de sessies, aan het einde konden velen net een stapje verder en net een stapje buiten hun comfort zone, waardoor er heel mooie dingen gebeurden.”
Christiaan: “Het mooiste moment van de afgelopen Masterclass vond ik de sessie ‘magische communicatie’ met Bas Mouton. Doordat de gehele groep zich in deze sessie open en kwetsbaar durfde op te stellen, werd het een heel bijzondere en boeiende avond.”

Willem: “Wat Ik heel bijzonder vond is dat deze Masterclass bestond uit echte mensen. Tijdens mijn eigen Masterclass had ik het gevoel dat er nogal wat politicusje aan het spelen waren. Maar in mijn ogen kan je alleen politicus zijn als je helemaal jezelf bent. En ik vond het mooi om te zien dat dit in de afgelopen Masterclass resoneerde. Iedereen was zichzelf en probeerde elkaar daarnaast echt verder te helpen op een constructieve manier. Het ontwikkelen van het authentieke dat iedereen in zich heeft, dát brengt de partij verder. Zijn wie je bent, doen wat je goed doet.”

Laura van Dalen (jurywinnaar 2018): “Tijdens de Masterclass leer je allerlei praktische vaardigheden zoals debatteren en onderhandelen,  maar het  leren kennen van zoveel andere jonge,  ambitieuze VVD'ers was voor mij de échte meerwaarde.”

En uiteraard hoort daar ook bij, wat is jullie tegengevallen?

Evelien: “Je zal het niet snel zeggen, maar deze goede sfeer had ook als keerzijde dat de groep heel lang in de comfortabele 'gezelligheid modus' bleef, waardoor men meer op de automatische piloot de sessies aan het doorlopen was in plaats van dat deelnemers uit hun comfortzone getrokken werden en nieuwe dingen leerden. Gelukkig ontwikkelde dit zich in de tweede helft van het jaar wel, waardoor het weer helemaal rechtgetrokken werd. Alles bij elkaar vond ik het een heel mooie editie, met een super leuke, enthousiaste en ambitieuze groep!”

Christiaan: “Als je zelf iets organiseert, waarbij je tien sessies moet zien te vullen, zijn er altijd dingen die anders gaan dan je van tevoren had bedacht. Dat was dit jaar uiteraard ook het geval. Verder zijn er geen grote tegenvallers die me bij zijn gebleven.”

Willem: “Eigenlijk ging het op de eerste plaats gewoon heel goed, geloof dat we één keer last minute iets moesten verschuiven. Als ik dan echt iets moet noemen dan is het inderdaad dat de deelnemers te lief voor elkaar waren, want daardoor miste het competitieve uiteindelijk een beetje. Het is hoe dan ook een soort van selectie, zo’n Masterclass. En doordat iedereen zo goed met elkaar kon opschieten viel dat competitie-element een beetje weg. Wij hebben daarin niet bijgestuurd. Een groep heeft een eigen dynamiek. Dat moet je koesteren. We zijn geen kleuterjuffen. Als het doel in gevaar komt dan grijp je in, maar dat was helemaal niet nodig. We vonden het belangrijker om iedereen zelf daarin in zijn of haar rol te laten.”

Hebben jullie nog nieuwe politieke inzichten opgedaan? Of zijn jullie iemand tegengekomen waar je later zeker op gaat stemmen? Of juist niet?

Evelien: “Als organisator leer je elk jaar weer iets nieuws. Dit jaar stond natuurlijk volledig in het teken van de Gemeenteraadsverkiezingen, wat de issues en discussies heel lokaal maakten. En aangezien ik net uit de Haagse bubbel kwam, vond ik dat wel erg verfrissend. Meer dan ooit voelde iedereen zich een echte Amsterdamse VVD'ers en stond Amsterdam op 1. Die passie was mooi om te zien. Zoals elk jaar heeft ook dit jaar verschillende talenten opgeleverd, nieuwe politici die een rol kunnen vervullen op de voorgrond, maar ook talenten die graag op de achtergrond willen bijdragen.”
Willem: “Ik heb heel veel geleerd van hoe je zoiets organiseert, hoe je mensen begeleidt. Daar heb ik echt enorm van genoten. Inhoudelijk blijft het natuurlijk ook interessant, want het was alweer een tijd geleden voor mezelf (2013). Bijvoorbeeld van Frank de Grave dat het liberalisme zich continu ontwikkelt, van Annemarie Litjes over politiek in de digitale wereld. Qua stemmen; uiteindelijk zie ik ze toch een beetje als mijn kindjes, dus als ik daar ooit op kan stemmen dan doe ik dat. Mits ze bij de VVD blijven natuurlijk.”

Sebastiaan van Niele (publiekswinnaar 2018): “Het mooie van de Masterclass is dat je kennis opdoet, maar ook een persoonlijke groei doormaakt. Je ziet dat iedereen zich op een eigen manier positief ontwikkeld heeft.”

Wat zal jullie bijblijven van de Masterclass 2018?

Evelien: “De gezellige en enthousiaste groep, met allen hun eigen kwaliteiten maar daardoor juist als groep erg aanvullend op elkaar.”

Christiaan: “Ook voor mij is de enorme samenhang in de groep kenmerkend. Ondanks het relatief grote aantal deelnemers dit jaar was de groep inderdaad erg hecht. Ik denk dat dit een heel belangrijke factor is geweest voor de groei die de individuen doormaken in een Masterclass.”

Willem: ”Het was zeker een traject met heel bijzondere mensen. Een mooie groep die samen een goede sfeer hebben neergezet. Daarnaast was het ook erg leuk om het met de commissie samen te mogen organiseren.”

Hebben jullie nog iets dat jullie zelf graag kwijt wil over afgelopen Masterclass?

Evelien: “De Masterclass organiseren blijft leuk, zelfs na 4 jaar. Het mooiste hieraan vind ik dat je met een klein groepje organisatoren en coaches nadenkt hoe je het beste uit mensen kan halen en hoe je mensen het best kan laten ontwikkelen. Om die ontwikkeling daadwerkelijk bij deelnemers te zien vind ik altijd fantastisch. En daar is de Masterclass immers voor: met een groep enthousiaste VVD'ers nieuwe dingen leren, ontwikkelen en je inzetten voor een gezamenlijk doel: de VVD nog mooier maken.”

Christiaan: “Ik denk dat de Masterclass een heel mooie mogelijkheid is voor VVD-leden om een volgende stap te zetten binnen de lokale opleiding. Het is een manier om jezelf op verschillende gebieden binnen het politieke vak te toetsen en naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast kan het een goede ingang zijn voor het begin van een loopbaan binnen de VVD. Dat geldt voor zowel het politieke als het bestuurlijke.”

Willem: “Ik heb alles wel gezegd en sluit me hier volledig bij aan. Ik wil vooral iedereen aanraden om mee te doen, maakt niet uit of je jong of oud bent, er is altijd een plek binnen de partij voor jou. Het is echt een heel goede manier om mensen te leren kennen binnen de partij. Je hebt na de Masterclass altijd een groepje waarmee je naar vergaderingen, events en borrels kan gaan.”

Na de verhalen van de organisatoren is één ding heel duidelijk; als je ooit in de gelegenheid bent om te mogen deelnemen aan de Masterclass van de Amsterdamse VVD dan moet je die kans niet laten lopen. Je kan er vrienden voor het leven ontmoeten, je carrière binnen de VVD een mooie start geven, jezelf enorm ontwikkelen en dat terwijl het ook nog eens heel erg leuk is! Het is dan ook fantastisch dat er elk jaar weer enthousiaste mensen zoals Evelien, Christiaan en Willem klaar staan om de volgende generatie VVD'ers een duwtje in de juiste richting te geven. En daar mogen we ze best dankbaar voor zijn.

Heb je nog nooit deelgenomen aan de Masterclass en wil je daar na dit enthousiaste verhaal verandering in brengen? Houd dan komende tijd de website goed in de gaten voor de procedure voor deelname aan de Masterclass van 2019.

Door Simon Termorshuizen