Interview Raphaël van Kraaij


Als klein jongetje uit Brabant kwam Raphaël al vaak in Amsterdam. Op bezoek bij familie of om zijn vader te helpen op de Noordermarkt. Inmiddels woont hij al jaren in het “kleine dorp in de stad”, zoals hij zijn buurt in Stadsdeel Centrum noemt want “hier kennen we elkaar nog”. Deze “Brabander in Amsterdam” is al jarenlang actief voor de VVD in het centrum. Eerst als deelraadslid (2010-2014), in de bestuurscommissie (2014-2018) en nu in de stadsdeelcommissie (2018-heden). Een track-record waar je u tegen zegt. Hoog tijd om eens met Raphaël te praten, want hoe kijkt hij naar de nieuwe stadsdeelcommissie en wat is de ambitie van de VVD in het centrum?

 

Jij bent al jaren actief in de stadsdeelpolitiek, wat vind jij er zo leuk aan?

“Het is heel tastbaar. Je werkt mee aan oplossingen voor alledaagse problemen, de ontwikkeling en veiligheid van de stad. Zo hebben wij als VVD het verschil kunnen maken bij het programma ‘veilig en gastvrij Rembrandplein’. Ik krijg er energie van om bezig te zijn met onze stad op lokaal niveau. Of ik nu op een buurtbijeenkomst ben of aansluit bij een ondernemersoverleg, maar ook als ik door de stad wandel: ik ben en voel me een vertegenwoordiger van de stad. Ik ben altijd bezig met wat er speelt en waar wij als VVD een rol kunnen hebben.”

 

De VVD was voorstander van het afschaffen van de bestuurscommissie en het verminderen van de bevoegdheden van de stadsdelen. Hoe bevalt de nieuwe stadsdeelcommissie?

“Onder Rutte I werden de deelgemeenten afschaft. De stadsdeelraden werkten ook niet helemaal goed, maar het was wel duidelijk waar de verantwoordelijkheid van eenieder lag: over het ene onderwerp ging je als stadsdeelraad, over het ander ging de gemeenteraad. Het is nu best frustrerend dat je invloed kleiner is. In het vorige systeem besloten de stadsdeelbestuurders en de commissies namelijk samen. Dat is nu anders. We hebben eens in de twee weken overleg met het dagelijks bestuur (DB). Dan kunnen we advies geven: dat is onze enige middel. Daarnaast wordt nu het stadsdeelbestuur aangewezen door de coalitie. Dat maakt dat wij nergens in de stad in het bestuur zitten.”

 

Wat zijn de ambities van de VVD in het centrum?

“We zitten natuurlijk niet in de coalitie, maar ik merk toch dat je met de goede argumenten een heel eind komt. Zo speelde een tijdje geleden de herinrichting van de Weteringschans, dat een fietsstraat wordt. Met de buurt is toen een participatietraject doorgelopen. Er is toen besloten dat er 14 parkeerplekken zouden verdwijnen (36 zouden er blijven). Op het laatste moment heeft het DB besloten om alle plekken te laten verdwijnen, met als gevolg dat de parkeerdruk enorm zou toenemen. Het is ons helaas niet gelukt om het DB om te krijgen, maar we hebben coalitiegenoot D66 wél aan onze kant gekregen. Met dus de juiste argumenten. Onze impact zal de komende tijd beperkt zijn, wat natuurlijk niet betekent dat we ons geluid niet laten horen. En we blijven steeds weer proberen de coalitie van elkaar los te weken. Onze ambitie ligt met name op het gebied van openbare ruimte en veiligheid. Op klassieke thema’s moeten wij het keer op keer blijven proberen. Zo dreigde het thema veiligheid in de gebiedsagenda’s te komen vervallen. En dat terwijl Amsterdam Centrum diep in het rood staat in de veiligheidsindex, met name de Wallen en rondom de uitgaansgebieden. Daar hebben we een stokje voor gestoken: veiligheid blijft een prioriteit voor het Stadsdeel de komende jaren En we hebben ervoor gezorgd dat er plekken worden gereserveerd voor ondergrondse afvalcontainers. Dat het straks niet als argument kan worden gebruikt dat daar geen ruimte voor is.”

 

Heb je het gevoel dat je de VVD-kiezers kan bereiken in centrum?

“Het is lastig om als volksvertegenwoordiger dicht bij de kiezer te staan. Veel bewonersplatforms zijn niet echt een goede doorsnede van de binnenstad. Dat vind ik een probleem, omdat zo soms een minderheid de boventoon voert. Daarom vind ik het zo belangrijk dat we ons niet alleen richten op praatgroepen, maar dat we bewoners ook op andere wijze bereiken. Digitaal bijvoorbeeld. Zo kunnen we ook jongeren beter bereiken. Op bewonersplatforms zie je bijna geen jongeren, maar ook weinig werkenden, geen expats en mensen van een niet-westerse achtergrond. Die variatie mis ik. Binnenkort organiseren we een avond voor VVD-kiezers in het Centrum. Er zit veel liberaal potentieel in onze stad, hen bereiken blijft een uitdaging, maar is wel een van mijn belangrijkste missies de komende periode!”