Interview: Beter kies je Liesje

Op donderdag 23 mei mogen we voor tweede keer dit jaar onze stem laten horen. Gelukkig is Amsterdam ook deze keer goed vertegenwoordigd met een topkandidaat bij de eerste vijf: Liesje Schreinemacher (#5). Zaterdag sprak ze namens de VVD op de aftrapbijeenkomst in Straatsburg met Macrons Renaissance-beweging over de gedeelde ambities voor een beter functionerend Europa, zondag ging ze Amsterdam weer in om de stem te krijgen van zoveel mogelijk kiezers. Ondanks haar drukke schema had ze daarna nog tijd om voor ons wat vragen te beantwoorden!

Van onze redactie: Casper Brack

 

Zondag 12 mei, café-restaurant Verhulst

Hoe ben je in aanraking gekomen met politiek?

“Na mijn studie Communicatiewetenschap hier in Amsterdam, waar ik ook vakken over politieke communicatie heb gevolgd, ben ik in de Tweede Kamer gaan werken. Nadat ik Jeanine Hennis bij Pauw&Witteman hoorde vertellen over haar ambities voor de VVD, wist ik dat ik voor haar wilde werken. Toen zocht ik contact en heb ik mijn ambitie ook tegen haar uitgesproken. Gelukkig klikte het en mocht ik aan de slag als haar persoonlijk medewerker en later haar politiek assistent als minister van Defensie. In die tijd maakte ik ook nog een studie rechten af en inmiddels werk ik al een aantal jaar als advocaat. Toch is het politieke vuur in mij altijd blijven smeulen. Dat was zo’n boeiende tijd. De politiek heb ik van dichtbij meegemaakt en dan zie je hoeveel regelgeving uit Brussel komt die ons allemaal aangaat. Daar gebeurt het, maar daar moet ook nog het nodige veranderen.”

 

Welke ervaring neem je mee naar Brussel?

“Als jong meisje groeide ik op in het centrum van Rotterdam, met een tippelzone in de straat. Daardoor heb ik mij gerealiseerd dat een gevoel van veiligheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is.  En dat terwijl veiligheid een belangrijke voorwaarde is om je te kunnen ontwikkelen en ontplooien. De lokale politiek heeft ons toen een tijd lang links laten liggen en aan ons lot overgelaten. Daardoor ben ik er grote waarde aan gaan hechten dat mensen voor zichzelf kunnen opkomen. Ook – en niet in de laatste plaats van Jeanine – heb ik geleerd hoe belangrijk het is om vol te gaan voor wat je belangrijk vindt. Jonge vrouwen laten zich soms nog teveel dingen aanleunen. Terwijl: Als je iets vindt, dan moet je dat zeggen ook. En aangezien ik het belangrijk vind dat vrouwen zich uitspreken en onze stem gehoord wordt, vind ik dat ik daar zelf ook een voorbeeld van moet zijn.”

 

Waar wil jij je in Europa voor uitspreken dan?

“Vrijheid. Dat begint met vrede en veiligheid en daar wil ik me onder andere vanuit mijn ervaring bij het ministerie van Defensie hard voor maken. Dat kunnen we niet alleen en daar hebben we Europa voor nodig. Onderlinge samenwerking is ook nodig als het gaat om het beheersen van migratie. Het is dan ook hartstikke mooi dat we nu Malik als onze lijsttrekker hebben en dat zijn plan-Azmani het Europese beleid is geworden. Dat we door het goed bewaken van onze buitengrenzen de instroom beheersen, maakt ook dat we de binnengrenzen kunnen openhouden en handel kunnen blijven drijven. Veel van onze welvaart hebben we aan die Europese samenwerking te danken. Helaas ondervinden ondernemers echter nog steeds te veel administratieve hindernissen. Die regeldruk wil ik verlichten. Zo zal het met één Europese licentie nog makkelijker worden om binnen onze interne markt zaken te doen, terwijl we innovatie stimuleren en we onze welvaart vergroten door in Europa onderling samen te werken.”

 

Gaat het je lukken?

“Zeker, ik ben een optimist! Al is nummer vijf natuurlijk ook superspannende plek, want het gaat er nogal om spannen. Dus ook daarom is het extra belangrijk dat Amsterdammers mij kiezen om de Amsterdamse stem in Brussel te laten klinken. Of zoals ik graag zeg: beter kies je Liesje!”