VVD maant tot stopzetten marktverstorende buurtkrantsubsidie

De duizenden euro’s subsidie die een deel van de buurtkranten in Amsterdam-Oost opstrijkt, moet volgens de VVD direct stoppen. De geldkraan moet dicht, want de subsidiestroom drukt andere buurtkranten uit de markt die wel zonder belastinggeld hun buurtfunctie vervullen.

In Oost bestaan er een paar buurtkranten, zoals de Echo, Brugkrant, Dwars en IJopener. Tot begin dit jaar was er ook nog IJburgerNieuws, maar die is door tegenvallende advertentie-inkomsten reeds gestopt. Al deze kranten strijden om dezelfde adverteerders. Vreemd genoeg krijgt een deel – Dwars en IJopener – al jarenlang subsidie: €130.000 over de afgelopen vier jaar. Met deze subsidie konden Dwars en IJopener goedkoper produceren dan de concurrentie en de adverteerders aantrekken. Dit heeft IJburgerNieuws de das om gedaan en verstoort dus de markt.

    “De subsidie aan andere kranten drukt concurrenten uit de markt.”

Het Dagelijks Bestuur (DB) geeft aan dat ze het ter ziele gaan van IJburgerNieuws jammer vinden en dat de subsidies voor kranten zijn afgeschaft. Desondanks bleek onlangs dat DB’er Maarten Poorter (PvdA) is gaan praten met Dwars en IJopener en de twee kranten toch weer €31.000 subsidie toeschuift. Dit is onbegrijpelijk en de VVD-fractie stelt dan ook vragen aan het Dagelijks Bestuur om ze tot de orde te roepen. De VVD wil immers dat er zinnig en zuinig wordt omgegaan met het gemeenschapsgeld.

    “Het zal toch niet zo zijn dat Oost nog een commerciële krant gaat verliezen als gevolg van de geldverkwisting van het linkse bestuur?”