Pieter Litjens

Op 18 juni 2014 werd Pieter Litjens geïnstalleerd als wethouder van Amsterdam in het college met D66, VVD en SP voor de raadsperiode 2014-2018. Hij is verantwoordelijk voor de portefeuille verkeer en vervoer (inclusief Noord-Zuidlijn), gemeentelijk vastgoed, bedrijfsvoering p&o, inkoop en stadsdeel Zuidoost.

Litjens (Utrecht, 1968) is opgegroeid in het Brabantse Uden en verhuisde op 19-jarige leeftijd naar Amsterdam. Daar studeerde hij Politicologie met als specialisatie Internationale Betrekkingen en Volkenrecht. Na het afronden van zijn studie werkte hij drie jaar bij werkgeversorganisatie VNO-NCW in Den Haag.

In 1999 werd hij politiek assistent van de wethouder Economische Zaken en Werkgelegenheid van Amsterdam. Van 2002 tot 2007 maakte Pieter Litjens deel uit van het Dagelijks Bestuur van het Stadsdeel Amsterdam Zuidoost, waar hij onder meer de portefeuilles financi├źn, beheer en milieu onder zijn hoede had. In 2007 werd hij benoemd als burgemeester van de gemeente Aalsmeer. Bij het begin van Kabinet Rutte II in 2012 trad Litjens aan als Tweede Kamerlid en was hij woordvoerder Binnenlandse Zaken en Natuur, deze laatste portefeuille werd later verwisseld voor Ruimtelijke Ordening.

Contact: p.litjens@amsterdam.nl