VVD wil snel meer parkeergarages

De VVD-gemeenteraadsfractie is ontevreden over de voortgang bij het bouwen van parkeergarages door verschillende stadsdelen en wil snel meer parkeergarages. Met name in de stadsdelen Centrum en West wordt wel al jarenlang over het bouwen van garages gesproken, maar laat de daadwerkelijke start van de bouw van garages ontzettend lang op zich wachten.

De VVD-gemeenteraadsfractie is ontevreden over de voortgang bij het bouwen van parkeergarages door verschillende stadsdelen en wil snel meer parkeergarages. Met name in de stadsdelen Centrum en West wordt wel al jarenlang over het bouwen van garages gesproken, maar laat de daadwerkelijke start van de bouw van garages ontzettend lang op zich wachten. De stadsdelen gaan in de tussentijd wel door met het opheffen van parkeerplekken. Gemeenteraadslid Bas van ’t Wout heeft er vragen over gesteld aan het College: “De VVD zegt: stoppen met praten, beginnen met bouwen! Het bouwen van parkeergarages is namelijk de beste manier om een einde te maken aan de grootste ergernis van Amsterdammers: het parkeerprobleem.”

Van ’t Wout: “In de deelraden wordt er al jaren onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van allerlei parkeergarages voor bewoners en bezoekers. Tot daadwerkelijke besluiten om te starten met de bouw leidt dit vooralsnog niet. De afgelopen jaren zijn onder meer goede plannen voor de garages Bellevue, Geldersekade en Admiralengracht gesneuveld omdat de linkse partijen dat tegen hielden. Dat is ontzettend jammer omdat het bouwen van parkeergarages een goede manier is om de  wachtlijst voor parkeervergunningen terug te dringen én buurten autoluwer te maken zonder dat de bereikbaarheid afneemt.”

De VVD wil dat het College de verschillende garageplannen in kaart brengt en aangeeft op welke wijze de stadsdeelplannen zijn te versnellen door meer stedelijke regie. Dat kan in elk geval door procedures te verkorten en door vanuit de gemeente bij te dragen aan de kosten van de garages. Daarvoor is inmiddels geld beschikbaar doordat de uitvoering van het nieuwe P+R-beleid van wethouder Wiebes door slimme keuzes veel goedkoper uitviel dan verwacht.