Jaaroverzicht 2011

In het Politiek jaaroverzicht 2011 wordt terugblikt op het politieke jaar 2011. Het jaaroverzicht bestaat uit een beschrijving van de belangrijkste (politieke) gebeurtenissen per maand, een overzicht van de VVD-gemeenteraadsleden in 2011 en een overzicht van de initiatieven die VVD-fractie heeft ondernomen.

n het Politiek jaaroverzicht 2011 wordt terugblikt op het politieke jaar 2011. Het jaaroverzicht bestaat uit een beschrijving van de belangrijkste (politieke) gebeurtenissen, een overzicht van de VVD-gemeenteraadsleden in 2011 en een overzicht van de initiatieven die VVD-fractie heeft ondernomen.

Januari
Op 5 januari stelde de VVD vragen over opmerkingen van korpschef Welten de dag daarvoor over Boerkaverbod. Welten zei dat hij dit verbod niet zal handhaven. Sommige dingen in het regeerakkoord ‘sla ik over’ aldus de korpschef. VVD woordvoerder Robert Flos noemde het ‘de wereld op zijn kop’. De VVD vond dat het niet aan de korpschef is om te bepalen of wetten worden uitgevoerd of niet. Nationale wetgeving behoort in ieder deel van Nederland gewoon gehandhaafd te worden! Het college antwoordde dat er geen misverstand is: ‘de wet geldt ook in Amsterdam en wordt gehandhaafd.’.

Een ander onderwerp waar nationale wetgeving gehandhaafd moest worden is het kraken. Sinds 1 oktober 2010 is kraken een misdrijf. Helaas vonden enkele Amsterdamse krakers het toch nodig om aan de Ten Katestraat een drietal panden te kraken. De VVD maakte zich al langer sterk voor het kraakverbod, en eiste dan ook dat er ontruimd zou gaan worden. Het is voor de VVD onbestaanbaar dat het plegen van misdrijven wordt ingezet als protestinstrument.

In januari diende de VVD samen met de PvdA een initiatiefvoorstel in om Amsterdam weer ‘World Leading Gay Capital’ te worden. In de afgelopen jaren heeft Amsterdam als Gay Capital die het altijd was, volgens velen veel van haar glans verloren. Veel horeca ging dicht, terwijl het sociaal klimaat voor homo’s en lesbo’s is verhard en het aantal geweldsincidenten is toegenomen. De VVD en PvdA wilden dit tij keren door Amsterdam nadrukkelijker als Gay Capital te manifesteren, meer evenementen en organisaties naar Amsterdam te halen en de ontwikkeling van zogenaamde ‘gay neighbourhoods’.

Een ander initiatiefvoorstel uit deze maand was het voorstel van VVD-raadslid Marja Ruigrok over het digitaliseren van de Amsterdamse kunstcollectie. Veel Amsterdammers weten niet dat de gemeente eigenaar is van zo veel kunstwerken. Het digitaliseren van die collectie kan dus de bewustwording en betrokkenheid onder Amsterdammers vergroten.

afvalIn januari begon ook een pilot met het melden van rommelvandalisme en kapot straatmeubilair doormiddel van een smartphone-app. Dit naar aanleiding van een VVD-initiatief uit augustus 2010. Op deze manier moet het melden van dergelijke ongemakken eenvoudiger worden. Duoraadslid Maurice Piek reageerde enthousiast: “Zo verbetert de gemeente haar dienstverlening en wordt de buurt schoner en veiliger”.

Alle koopwoningen in Amsterdam zijn weer te gebruiken als pied-à-terre. De VVD heeft zich in de zomer van 2010 ingezet om de regels te veranderen. Op 26 januari 2011 worden in de gemeenteraad de nieuwe voorwaarden aangenomen. VVD-raadslid Daniel van der Ree: “Het moet voor mensen met meerdere werkadressen ook mogelijk zijn een pied-à-terre te bezitten in de hoofdstad. Het oude beleid was niet in het belang van huiseigenaren en niet in het belang van de stad Amsterdam.”.

 

Februari
In februari diende VVD’er Werner Toonk samen met D66 een initiatiefvoorstel in over Open Data. Beide partijen willen dat open data in Amsterdam de norm wordt. Gegevens waar de gemeente Amsterdam over beschikt worden standaard via internet toegankelijk, tenzij er belemmeringen zijn met het oog op de privacy of de veiligheid. Vervolgens is het aan bedrijven en particulieren om allerlei handige diensten te ontwikkelen. Als voorbeeld is het de bedoeling dat de data van het GVB openbaar wordt. Hierdoor kunnen apps ontwikkelt worden die live de tijden laten zien wanneer trams, metro’s of bussen aankomen. Naar later bleek was de Raad en het College erg enthousiast. Er wordt nu dan ook werk van gemaakt.

VVD’ers Bas van ’t Wout en Maurice Piek dienden een initiatiefvoorstel in om parkeren in Amsterdam klantvriendelijker te maken. De parkeertarieven zijn erg hoog (en gelukkig dankzij de VVD niet nóg verder verhoogd). Tegenover die hoge kosten moet volgens de VVD een excellente service staan. Zo wilden de liberalen onder meer de openingstijden van Cition verruimen zodat Amsterdammers geen vrije dag hoeven op te nemen om een parkeervergunning aan te vragen, de communicatie over wachtlijsten verbeteren en auto’s niet meer automatisch naar het depot wegslepen, maar naar een parkeerplaats dichterbij. Bas van ’t Wout: “Voor parkeren in Amsterdam geldt wat ons betreft: leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel!”

Een derde initiatiefvoorstel uit februari was het voorstel ‘Amsterdam als goed doel’ van VVD-raadslid Marja Ruigrok. De Amsterdamse VVD-gemeenteraadsfractie wil zich sterk maken voor de oprichting en promotie van Amsterdam als goed doel. In tijden waarin er gepleit wordt voor meer private initiatieven en het genereren van eigen inkomsten door culturele instellingen vindt de Amsterdamse VVD-gemeenteraadsfractie dat de gemeente hierin trendsetter moet zijn. Door Amsterdam neer te zetten als Algemeen Nut Beogende Instelling wordt het voor Amsterdammers makkelijker om geld te doneren aan bijvoorbeeld cultuur in de stad. In juli bleek dat het College enthousiast is over de plannen.

Landelijk intensiveert dit VVD-CDA kabinet de aanpak van uitkeringsfraude. Ook de Amsterdamse VVD stelde vragen over dit onderwerp. Uit onderzoek bleek dat veel Nederlandse gemeenten weinig werk maken van het opsporen van deze fraude. VVD-woordvoerder Bas van ’t Wout: “Wie onterecht geld van een uitkeringsinstantie  en dus belastinggeld ontvangt, moet wat ons betreft het hele bedrag  terugbetalen. Het geld is immers niet van jou”. 

VVD-raadslid Marijn Ornstein stelde in februari het College voor om YouTube te gebruiken om criminelen op te sporen. De politie in Groningen werkt al enige tijd met dit middel en wist in korte tijd door het plaatsen van 17 filmpjes maar liefst 8 zaken op te lossen. Wat de VVD betreft reden om dit succesvolle middel in Amsterdam ook in te zetten. Op die manier wilden de liberalen op een makkelijkere manier tips en aanwijzingen van Amsterdammers gebruiken bij de opsporing. Het College antwoordde dat hierover geen algemene uitspraken kunnen worden gedaan, omdat per geval gekeken moet worden naar de beste manier van opsporen.

 

Maart
Begin maart stelden de raadsleden Marja Ruigrok en Werner Toonk schriftelijke vragen aan het College over de verschillen in lokale belastingen. Gebleken was namelijk dat er grote verschillen bestaan in lokale heffingen tussen de verschillende stadsdelen. De VVD wilde een overzicht van de stijging per stadsdeel, en een verklaring wat de stadsdelen gedaan hebben om de heffingen niet te hoeven verhogen.

Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur bleek dat Amsterdam de meeste ambtenaren per inwoner heeft van heel Nederland. Vergeleken met een gemiddelde grote stad heeft Amsterdam drie keer zoveel ambtenaren. Waar bijvoorbeeld Amersfoort 6 ambtenaren per 1.000 inwoners heeft, heeft Amsterdam er 20. VVD’er Werner Toonk stelde hier kritische vragen over aan het College. Hij wil precies weten waar dit verschil vandaan komt, welke taken Amsterdam wel doet die andere gemeenten juist niet doen en hoe dit anders kan.

De VVD stelde ook vragen over het aantal deelnemingen van de gemeente Amsterdam. De gemeente heeft tientallen deelnemingen. Soms met een klein belang, soms is de gemeente voor 100% eigenaar. De VVD wil graag weten welk maatschappelijk belang er gediend wordt, en of dit niet op een andere manier gediend kan worden. Er zijn een hoop taken die de Gemeente doet, maar die de markt goedkoper, efficiënter of beter kan doen. Dit scheelt een hop belastinggeld.

Naast deelnemingen heeft Amsterdam ook veel vastgoed. Van (stadsdeel)kantoren en theaters tot buurthuizen en sportaccommodaties. Veel vastgoed is in bezit van de centrale stad, een ander deel in bezit van de diverse stadsdelen. De VVD wil hier graag duidelijkheid over. Hoeveel vastgoed heeft de gemeente? Hoeveel hiervan staat leeg? Zijn er plannen om vastgoed te verkopen?  

Marijn Ornstein en Marja Ruigrok dienden een initiatiefvoorstel in om de wet BIBOB (waardoor een integriteittoets kan worden verlangd bij een aanvrager van een vergunning, subsidie of aanbesteding) op een andere manier toe te passen. Nu past Amsterdam deze wet toe op elke ondernemer. Wat de VVD betreft kan het doeltreffender en ondernemersvriendelijker. Gebleken is namelijk dat slechts 0,67% van de toetsen negatief is. Wat de VVD betreft zou meer gekken moeten worden naar de ondernemer zelf. Raadslid Marijn Ornstein: “Niet alle ondernemers die onder BIBOB vallen worden gecontroleerd, maar screening vindt plaats op basis van risicoprofielen, ervaringsgegevens van Bureau BIBOB en concrete indicatie van toezichthouders, zoals politie, belastingdienst, douane, etc”. Op deze manier worden de ‘goede’ ondernemers niet lastiggevallen met nodeloos veel administratieve lasten.

De voormalige stadsdelen Bos en Lommer, Oud-West, de Baarsjes en Geuzenveld-Slotermeer hebben enkele jaren geleden de handen ineengeslagen om het afval in deze stadsdelen gezamenlijk in te zamelen. Dit jaar heeft stadsdeel Nieuw-West besloten hier uit te treden. Raadslid Werner Toonk heeft er vragen over gesteld. Voor zover bekend werden er namelijk grote efficiencyvoordelen gehaald door de samenwerking.

De Amsterdamse VVD vindt het onzinnig dat cafés gedwongen werden vanwege de zomertijd een uureerder te sluiten. In maart werd de klok vanwege de zomertijd een uur vooruit gezet. In andere gemeenten, zoals Zandvoort, wordt er voor gekozen om de zomertijd te negeren. De VVD vraagt zich af waarom dit in Amsterdam niet mogelijk is. VVD-woordvoerder Economische Zaken Frank van Dalen: “Je zult maar van ver gekomen zijn om je euro's in Amsterdam te besteden en dan zegt de stad dat je oposter minder regelsp tijd naar bed moet. Dat is gek. De VVD wil dat op een normale rationele manier wordt omgegaan met de sluitingstijden en de zomertijd. Kortom, zoals ze dat in Zandvoort doen. Gewoon de zomertijd negeren en de kroegen niet een uur eerder sluiten.”

Eind maart kwam de VVD met haar ‘Masterplan Deregulering’. Robert Flos kondigde al aan dat 2011 het jaar van vrijheid zou worden. Daarom kwamen raadsleden Marja Ruigrok en Frank van Dalen met 33 voorstellen om te snoeien in het woud van regels voor onder meer horecaondernemers en organisatoren van evenementen. Ook wil de VVD dat vergunningen automatisch worden verleend als de gemeente haar behandeltermijn niet haalt, dat vergunningen langer geldig zijn en dat stadsdelen niet langer onderling verschillende regels meer mogen hanteren. In november werd het grootste deel van de voorstellen overgenomen in het AOP. (Zie november)

April
Op initiatief van de VVD-gemeenteraadsfractie gaat Amsterdam flinke stappen zetten om het openbaar vervoer nog veiliger te maken. De gemeenteraad heeft begin april met algemene stemmen het voorstel van de liberalen aangenomen, o.a. om het OV-verbod voor veelplegende zakkenrollers uit te breiden naar agressieve/gewelddadige reizigers en structurele overlastgevers. VVD-fractievoorzitter en indiener Robert Flos: “Het is onaanvaardbaar dat mensen het openbaar vervoer niet durven te gebruiken omdat zij zich hierin niet veilig voelen, overlast ervaren of slachtoffer van criminaliteit waren. Een veilig openbaar vervoer heeft onze absolute prioriteit. Wij zijn blij dat de raad een groot deel van onze voorstellen omarmt en dat wethouder Wiebes hiermee volop aan de slag gaat.”

In april werd de gemeente voor de rechter gesleept door ondernemers op de Wallen. Het stadsbestuur wilde sekswinkels in het gebied per 1 mei al om tien uur laten sluiten in plaats van de (gedoogde) twee uur. VVD-raadslid Frank van Dalen reageert in de Telegraaf: “Veertig jaar lang is er niks aan de hand. Nu moeten de winkels op stel en sprong om tien uur dicht. Dit is een klap in het gezicht van de ondernemers. Met deze maatregel wordt Amsterdam weer wat saaier en minder aantrekkelijk.”

 

Mei
In mei kwam VVD-wethouder Eric Wiebes met een herijking van de maatregelen op het gebied van luchtkwaliteit. Door elke maatregel te beoordelen op het rendement per euro kwam hij tot een anderhalf keer groter effect, en een bezuiniging van 40 miljoen euro. Hiermee komt een einde aan veel symboolpolitiek en wordt het effect gezocht waar het meeste vervuiling is; de zakelijke rijder. Wethouder Wiebes: “''De uitstoot van één taxi is gelijk aan die van 35 gewone auto's, die van een vrachtwagen aan honderd auto's. Daar moet je het zoeken.”

VVD-wethouder Eric van der Burg kondigde zijn plannen aan met betrekking tot de ‘Olympische Ambitie’. In het kader van de Olympische ambitie wordt veel ingezet op breedtesport. Wethouder Van der Burg: “Mijn motto is: beter zweten dan diëten. Door op deze wijze in de sport te investeringen, hopen we minder mensen in de zorg te krijgen. Zo zijn er allerlei andere voordelen te noemen, die via onze olympische ambitie effectiever te realiseren zijn. Richting 2028 willen we de stad op alle fronten in topconditie krijgen.”.  Brian Benjamin, VVD-woordvoerder Sport: ”In het Engels bestaat de uitdrukking ‘put your money where your mouth is’ en dat doet de gemeente Amsterdam nu door echt werk te maken van haar Olympische Ambitie. Waar het Rijk niet doorpakt geeft wethouder Van der Burg het goede voorbeeld met een investering van 19 miljoen in het kader van de Amsterdamse Olympische Ambitie.”

VVD-raadslid Werner Toonk stelde het College vragen over social media. Steeds meer bedrijven en instellingen maken actief gebruik van social media bij hun contacten met klanten. Denk daarbij aan bedrijven als verzekeringsmaatschappijen of telecomproviders die voortdurend de Twitter berichten volgen, om waar nodig actie te ondernemen en met mensen in contact te komen. De VVD is benieuwd naar welke activiteiten de Gemeente Amsterdam op dit terrein onderneemt en wat de visie van het College hierop is.

In april publiceerde het Parool een opinieartikel van Marja Ruigrok (VVD) en Evelien van Roemburg (GroenLinks) over AT5. In dit artikel leggen ze uit dat zij vinden dat meerdere partijen de kans moeten krijgen met een plan te komen – zowel publiek, privaat, door middel van fusie of overname - voor een volwaardige Amsterdamse nieuwszender. Wie kan voor welk bedrag het beste lokale nieuws verzorgen? Het zou zo maar kunnen dat de keuze op AT5 valt. Maar het gaat om het principe dat er een keuze is met betrekking tot de wijze waarop het gemeenschapsgeld wordt besteed.

Fractievoorzitter Robert Flos stelde vragen over een ‘sociale lening’ voor inburgeraars. Dit naar aanleiding van een voornemen van wethouder Van Es. De VVD wilde weten hoeveel geld ermee gemoeid was, of het College al plannen had liggen, voor wie het precies zou gaan gelden en waarom gekozen was voor een ‘sociaal’ leenstelsel. In de beantwoording gaf het College aan dat het nog onduidelijk is hoe dit precies vormgegeven gaat worden; dat hangt af hoe minister Donner het leenstelsel uitwerkt. Robert Flos vertelde dat hij het dossier nauwkeurig blijft volgen: “We moeten oppassen dat er geen nieuwe financiële risico’s ontstaan”

Juni
Juni begon met een debat in de raadsvergadering over de weigerambtenaar. Gebleken was dat Amsterdam Nieuw-West twee trouwambtenaren in dienst heeft die weigerden koppels met hetzelfde geslacht te trouwen. Wat de VVD (en alle andere fracties in de Gemeenteraad) onaanvaardbaar. VVD-raadslid Frank van Dalen maakte het VVD standpunt duidelijk dat relativeringen absoluut niet op hun plaats zijn in deze discussie. “Als burgers er niet meer op kunnen vertrouwen dat ambtenaren zonder aanzien des persoon er voor iedere burger zijn, de staat die als geen ander de vrijheden en gelijke rechten van juist minderheden moet beschermen, als de burger zich daar niet meer op kan verlaten, voorzitter, op wie en wat dan nog wel?”.

De VVD stelde vragen over de afhandeling van de WOZ bezwaren door de gemeente. Raadslid Werner Toonk: “In helder Nederlands: de gemeente maakt zich veel te makkelijk van die bezwaarschriften af, jaagt burgers onnodig op kosten en maakt dat burgers wel moeten procederen. En dat moet anders vindt de VVD. De overheid is er voor de burger en niet andersom.”.

Naast de afhandeling van deze bezwaren is er nog een onderwerp waar de gemeente klantvriendelijker op kan treden; het op tijd betalen van facturen. In strijd met Europese afspraken slaat de Gemeente Amsterdam er niet in om facturen binnen 30 dagen te betalen. VVD-raadsleden Marja Ruigrok en Frank van Dalen vroegen het College of en welke maatregelen er genomen werden om wel aan de termijn te voldoen. Het College gaf aan dat dit moeilijk te zeggen is, omdat het niet precies te meten is, maar bevestigde dat het belangrijk is op tijd te betalen.

De VVD diende een initiatiefvoorstel in voor meer aandacht voor hoogbegaafde kinderen: ‘Bijzonder talent verdient bijzondere aandacht’. “Vaak gaat de aandacht in het onderwijs uit naar leerlingen die gemiddeld of daaronder presteren terwijl de groep met bovengemiddelde capaciteiten vaak buiten de boot valt. Dat is jammer want hierdoor laat Amsterdam een groep met groot potentieel links liggen” aldus VVD-raadslid Toonk.

Op 22 juni vonden de algemene beschouwingen bij de kadernota 2012. Fractievoorzitter Robert Flos was op hoofdlijnen positief: “Amsterdam zoekt en vindt meer rendement per euro en het College houdt terecht onverkort vast aan de bezuinigingsopgave. De belastingen voor Amsterdammers stijgen niet en het College streeft ernaar de afvalstoffenheffing te verlagen. [..] Wij steunen van harte de extra aandacht en geld voor huiselijk geweld, huisverboden en veiligheidshuizen die positief zijn voor de veiligheid in de stad”. Ook was hij positief over de maatregelen op het gebied van preventief fouilleren en diverse veiligheidsmaatregelen van het kabinet Rutte. De VVD was echter op een aantal punten ook kritisch: De VVD is sceptisch over het subsidiebeleid en wil ook daar kijken naar het rendement per euro. Ook wil de VVD meer hervormingen van de gemeentelijke organisatie en zijn de liberalen tegen de zogenaamde ‘Brabanttax’; die in feite een extra toeristenbelasting is voor Koninginnedag.

 

Juli 
De VVD heeft vragen ingediend over de weigering van de El Ouma Moskee om deel te nemen aan een onderzoek over de manier van lesgeven en de lesstof in moskeeën. VVD-woordvoerder Integratie en fractievoorzitter, Robert Flos: “Het verontrust mij dat scholen zoals die van de Moskee El Ouma weigeren medewerking te verlenen aan onderzoeken over de kwaliteit van onderwijs en het welzijn van jongeren in Amsterdam.”

Elk jaar presenteren de overkoepelende schoolbesturen en het College van B&W hun visie op de huisvesting van scholen. De VVD is niet helemaal tevreden en wil dat goede, populaire scholen in Centrum en Zuid uit mogen breiden. Nu is het helaas veel te vaak zo dat er uitgeloot moet worden. Raadslid Werner Toonk: “Wij willen dat ouders en leerlingen zelf kunnen kiezen op welke school zij voortgezet onderwijs volgen. Het plan dat nu voorligt, maakt dat ouders dat niet kunnen en genoegen moeten nemen met een school die onvoldoende presteert. Dat is jammer, want juist scholen die het goed doen en waar veel leerlingen naar toe willen, zouden de ruimte moeten krijgen om uit te breiden.” Helaas bleek bij de raadsvergadering dat CDA en D66 het VVD-voorstel wél steunden, maar de linkse meerderheid niet. Toonk: “Op deze manier beperken de linkse partijen ouders en leerlingen in hun keuzevrijheid. Dat vinden wij fundamenteel onjuist”.

De VVD-gemeenteraadsfractie wil dat Amsterdam de aanstaande opheffing van de deelraden door het kabinet en de Tweede Kamer aangrijpt om de gemeentelijke organisatie fors te hervormen en professionaliseren. In het plan Mokum 3.0 stelt de VVD-gemeenraadsfractie voor om stadsdeelorganisaties te decimeren en volledig te laten richten op excellente dienstverlening aan de burgers. Fractievoorzitter Robert Flos: “De VVD kiest daarbij voor excellente serviceverlening aan burgers en bedrijven, minder politiciminder ambtenarenminder regels en lagere belastingen. In onze visie op de gemeentelijke organisatie van de toekomst stellen we een excellente dienstverlening en lagere lasten voor de Amsterdammers centraal.” In Mokum 3.0 worden stadsdeelorganisaties uitvoeringsloketten waar geen eigen beleid en regels meer worden gemaakt. Op stadsdeelniveau kunnen bewoners en ondernemers wel terecht voor paspoorten, vergunningen en dergelijke, maar de verschillen tussen stadsdelen in regeltjes en ook tarieven zullen verdwijnen”. In totaal blijven er van de huidige 5600 stadsdeelambtenaren maximaal 200 ambtenaren in dienst van de stadsdelen.

Een voorbeeld van beleid wat door elk stadsdeel apart wordt gemaakt is steigerdoekreclame. De inkomsten van deze reclame zijn een aantrekkelijke - en vaak ook noodzakelijke - prikkel voor VVE’s en eigenaren om hun gevel vaker en beter te onderhouden. Door onderlinge verschillen op het gebied van regelgeving is het voor woningcorporaties en particuliere eigenaren van meerdere panden in de stad onmogelijk om overkoepelende deals te maken met adverteerders, maar neemt de administratieve last ook toe. De VVD zet zich – ook in de stadsdelen – in om steigerdoekreclame zoveel mogelijk toe te staan. Raadslid Frank van Dalen stelde er vragen over. Helaas bleek bij de beantwoording dat het College vindt dat vooral de stadsdelen hierover gaan.

 

Augustus
Amsterdamse Gemeenteraadsleden hebben recht op wachtgeld. Ongeacht of ze hun termijn vol hebben gemaakt of tussentijds zijn opgestapt; alle raadsleden hebben recht op zes maanden wachtgeld. Als ze langer dan vier jaar hebben gezeten, wordt dit zelfs meer. Uiteindelijk kan een raadslid maximaal twee jaar wachtgeld ontvangen. Elk jaar geeft Amsterdam hier twee ton aan uit. De VVD en de SP ergerden zich hieraan en dienden een initiatiefvoorstel in om dit wachtgeld te schrappen. Fractievoorzitter Robert Flos: “Wachtgeld voor raadsleden is onzin en schrappen levert een bezuiniging op die de stad in ieder geval niet raakt”

In augustus vond ook weer de Gay Pride plaats. De VVD kreeg gezelschap van liberale collega’s uit vvd boot gayprideOost-Europa. VVD Internationaal en VVD Amsterdam voeren zaterdag 6 augustus samen mee tijdens de botenparade van de Amsterdam Gay Pride. Naast Nederlandse VVD-politici voeren ook liberale politici uit Oost-Europa mee. Het centrale thema van de VVD-boot is veiligheid; een thema dat helaas voor veel homoseksuelen zeer actueel is; niet alleen in Servië, waar sprake was van geweldsincidenten tijdens de Gay Pride aldaar, maar ook in Amsterdam krijgen homoseksuelen steeds vaker te maken met geweld.

Dit geweld bleek bijvoorbeeld eind augustus; bij een homo-ontmoetingsplaats bij de Oeverlanden werd een 63-jarige man mishandeld. VVD-raadsleden Robert Flos en Daniel van der Ree stelden er vragen over. De VVD wilde dat het College extra moeite zou gaan doen om ‘hate crimes’ aan te pakken. Een probleem hierbij is dat de volle omvang van het probleem niet duidelijk is; veel mensen doen geen aangifte omdat dit zou betekenen dat zij voor hun geaardheid uit moeten komen. Daarom wil de VVD anoniem aangifte voor deze categorieën mogelijk maken.

 

September
Begin september stuurde wethouder Asscher een brief naar premier Mark Rutte en andere ministers, waarin hij aangaf dat voor de afzonderlijke bezuinigingen van het kabinet “wel wat valt te zeggen”, maar dat het cumulatieve effect ervan kwetsbare groepen dreigt te treffen. Met de brief vraagt hij namens het college om aandacht daarvoor. Nog voordat het kabinet (en de gemeenteraad) deze brief had ontvangen, opende de Volkskrant reeds met een interview met wethouder Asscher over die brief, maar dan in zijn hoedanigheid als “PvdA-leider”. Het volgende passeerde de revue: de regeringspartijen zouden volstrekt geen visie hebben, alleen maar rücksichtslos willen bezuinigen en de Nederlandse beschaving beschadigen. Sterker nog: door deze bezuinigingen zouden jongeren zelfs “het verkeerde pad op gaan”. De Amsterdamse VVD- en CDA-fracties betreurden de gang van zaken. Allereerst omdat de bief verstuurd is op een moment dat de bezuinigingen nog niet bekend waren (dat was pas het geval na Prinsjesdag), maar ook omdat Asscher, door het vooral via de media te spelen, de indruk wekt dat het hem vooral te doen is om de publiciteit; een indruk die vast niet de bedoeling van Asscher kon zijn.

Parkeren blijft een punt van aandacht voor de VVD-fractie in de Amsterdamse Gemeenteraad. In september diende de partij een initiatiefvoorstel in om het mogelijk te maken voor mensen om de tijd dat ze op een wachtlijst stonden te ‘bewaren’. Nu is het zo dat iemand die een inpandige garage aanschaft daardoor niet alleen zijn parkeervergunning voor op straat kwijtraakt, maar ook zijn positie op de wachtlijst. Als hij of zij dus verhuist naar een ander stadsdeel, moet deze persoon weer tot wel vijf jaar op een wachtlijst staan voordat de auto geparkeerd kan worden. In het VVD-voorstel blijft diegene zijn positie behouden. Raadslid Bas van ’t Wout: “Dit is een totaal onwenselijke situatie. We moeten mensen die veel geld investeren in een parkeergarageplek niet bestraffen door ze al hun opgebouwde wachttijd te ontnemen. Dat is niet eerlijk en ook nog eens slecht voor de doorstroming van de woningmarkt én de wachtlijst van parkeervergunningen. Je bedenkt je immers wel twee keer voordat je een parkeergarageplek koopt of gaat verhuizen.”

 

Oktober
Het Amsterdamse systeem van erfpacht blijft problematisch. In oktober stelde VVD-raadslid Daniel van der Ree wederom kritische vragen; dit keer over een rechtszaak die de Gemeente Amsterdam verloren had, de zaak ‘Honnebier’. De rechter stelde dat Amsterdam de nieuwe canon te hoog en eenzijdig had vastgesteld. De VVD is al langer kritisch op het systeem van erfpacht en wil het afschaffen op dezelfde manier als dat bijvoorbeeld in Utrecht is gebeurd; erfpachters krijgen de keuze tussen koop en eeuwigdurende erfpacht.

Begin oktober discussieerde de Amsterdamse Gemeenteraad over het VVD-initiatiefvoorstel ‘Bijzonder talent verdient bijzondere aandacht!’. Wethouder Asscher liet weten dat hij alle drie de voorstellen van de VVD omarmt. Ook hij vindt dat er meer aandacht moet komen voor hoogbegaafde kinderen. VVD-woordvoerder Werner Toonk: “Als de gemiddelde schoenmaat 40 is, wil dat niet zeggen dat iedereen schoenen met maat 40 moet krijgen. Met onderwijs is het net zo.” Toonk vind de reactie van Asscher goed, maar zou graag zien dat er nog een stapje bij gaat. De insprekers, MENSA en stichting Koepel Hoogbegaafdheid, hadden diezelfde mening.

Onder druk van forse bezuinigingen lijkt Defensie bereid het Marineterrein in Amsterdam te willen verkopen. Al jaren dromen diverse bestuurders van de mogelijkheden die dit gebied kent. Ook de VVD ziet kansen. Samen met het CDA organiseerde de VVD in oktober een werkconferentie over dit onderwerp. ‘Gewone Amsterdammers’, politici, ambtenaren en ondernemers konden samen stil staan bij de mogelijkheden van dit terrein. Relatief dicht bij het centrum kan het Marineterrein een hoogwaardige bestemming worden.

Oktober en november waren de maanden waarin Occupy op veel wereldwijde aandacht kon rekenen. Ook in Amsterdam was sprake van demonstranten die op het Beursplein hun tenten hadden opgezet. Waar de burgemeester eerder (in het occupygeval van het handhaven van het kraakverbod) zeer doortastend optrad, liet hij hier de zaken wat lang op hun beloop. VVD-fractievoorzitter Robert Flos liet in een opinieartikel, diverse interviews en schriftelijke vragen merken dat hij het met de gang van zaken niet eens was. De demonstranten hebben grondwettelijk het recht om te demonstreren, maar er bestaat niet zoiets als een recht op een tentenkamp. Bovendien is het punt, na ruim een maand kamperen, wel gemaakt. Zeker als ondernemers de dupe worden. Deze mensen, het meest bekende voorbeeld is Beurs, die elk jaar een kerstboom op het Beursplein plaatst, vroegen gewoon een vergunning aan en kregen die. Nu zou hun evenement niet doorgaan omdat Occupyers illegaal kamperen: de omgekeerde wereld volgens de VVD. Uiteindelijk, na lang aandringen, werden in december dan eindelijk eisen gesteld aan de kampeerders. Het kamp werd driekwart kleiner, en er kwam aandacht voor de hygiëne aldaar.

 

November
November begon met een succes van VVD-wethouder Eric Wiebes. Door kritisch te kijken naar het rendement per euro bij de P+R-terreinen slaagt hij erin ruim drie keer zoveel plekken (6.600 in plaats van 2.000) extra te creëren voor 60 miljoen euro minder dan begroot. Met het geld dat daardoor overblijft betaalt het College in één klap de Rode Loper (de wandelpromenade boven de Noord/Zuidlijn), een andere prioriteit van de VVD. Ook gaan de kosten om te parkeren op een P+R-plaats omlaag; er kan voor een euro per dag geparkeerd worden. Zo krijgt Amsterdam alsnog een ‘Euro van Eric’, alleen van een andere Eric en op een andere manier: In plaats van het verlagen van tarieven met een euro wordt het totale tarief een euro.

Op 30 maart diende de VVD fractie het Masterplan Deregulering in. De partij deed maar liefst 33voorstellen om Amsterdam ondernemersvriendelijker te maken. In het Amsterdams Ondernemersplan (AOP), dat door het College is voorgesteld en deze maand is aangenomen door de Raad, zijn veel van deze voorstellen verwerkt. Dit betekent dat een hoop VVD-plannen uit het Masterplan realiteit worden. In het AOP wordt stevig ingezet op deregulering. “Wij zijn daar blij mee want dat was de kern van ons masterplan. Amsterdam zit vol met ondernemerszin en door dit plan komen er meer mogelijkheden en minder regels”, aldus VVD-woordvoerder Marja Ruigrok.

In november begon ook de behandeling van de begroting voor 2012. Dit begon uiteraard met de algemenebeschouwingen. Fractievoorzitter Robert Flos stond stil steve jobsbij het overlijden van Steve Jobs. Flos memoreerde Jobs als een slimme, hardwerkende ondernemer. Het type ondernemer dat vanuit het niets een succesvol bedrijf opstart en daardoor meer doet tegen armoede dan 30 overheidsmaatregelen samen. Robert Flos legde uit dat de volgende Steve (of Stephany) Jobs beslist uit Amsterdam moest komen. Helaas wordt deze persoon bijna de stad uitgejaagd door beknellende regels, belastingen en een gebrek aan parkeerplaatsen.

November was ook de maand dat Frank van Dalen aftrad als raadslid. Dit vanwege de negatieve publiciteit rondom zijn zakelijke geschil met het stadsdeel Centrum. Van Dalen was bang dat de publiciteit ten koste zou gaan van de partij. Frank werd in december opgevolgd door voormalig duoraadslid Maurice Piek.

In november onthulden AT5RTV Noord-Holland, Het Parool en de Avro hun plannen om te gaan samenwerken. Met dit plan komt er na een woelige periode eindelijk zekerheid dat er een sterke lokale nieuwsvoorziening blijft bestaan. De coalitiepartijen PvdA, VVD en GroenLinks zijn dan ook op het eerste gezicht content met het plan waarin RTV-NH, Het Parool, de AVRO en AT5 de handen in een slaan en waar Salto zich ook in kan vinden. ''Dit is een sterk staaltje synergie. Het is toch te gek dat elke organisatie afzonderlijk een redactie, een studio, een uitzendstraat, camera's en auto's heeft," aldus VVD-raadslid Marja Ruigrok.

December
Begin december is de Gemeenteraad akkoord gegaan met de Horecavisie en de Terrassennota. De VVD is hier erg tevreden over omdat een aantal langgekoesterde wensen, zoals de komst van 24 uurs horeca, nu uitkomen. De liberalen hebben zich ingezet voor meer vrijheid en minder betutteling voor zowel mensen die uit willen gaan als ondernemers. Ook heeft de VVD zich ingezet voor de veiligheid op met name het Rembrandtplein en Leidsepleingebied. Verruimingen waar de liberalen blij mee zijn zijn onder andere de tien 24-uurslocaties, het toegenomen aantal ‘verlaatjes’ (verlengde openingstijden) en de strengere straffen voor mensen die zich misdragen tijdens het uitgaan.

GroenLinks, VVD en D66 willen investeren in cultuureducatie en talentontwikkeling. Daarom komen de partijen met een initiatiefvoorstel om geld vrij te maken voor het Jongerencultuurfonds. In Amsterdam leeft één op de vier kinderen in een gezin op of onder de armoedegrens. Het Jongerencultuurfonds biedt deze kinderen en jongeren de mogelijkheid om ondanks deze omstandigheid toch muziekles te nemen of op streetdance te gaan.

VVD’er Maurice Piek was eind november te zien in het PowNews, waar hij under-cover ’s nachts een aantal taxiritjes maakte. De uitkomst van deze actie was zeer teleurstellend. Bij maar liefs acht van de twaalf pogingen ging het mis; bijvoorbeeld omdat korte ritjes werden geweigerd, de meter niet werd aangezet of te hoge prijzen werden gevraagd. De bevindingen leidden er mede toe dat de VVD een initiatiefvoorstel indiende om de ‘Rotte appels’ van de taximarkt te verwijderen. In het VVD-plan staat uitgewerkt dat Amsterdam de nieuwe taxiwet zeer streng moet toepassen en chauffeurs die een tweede keer een fout maken geen vergunning meer mogen hebben.

De laatste Raadsvergadering van het jaar, 21 december, stond vooral in het teken van de begroting. Twee dagen lang werd er op het Stadhuis vergaderd over de vele moties en amendementen die de diverse partijen hadden ingediend. De VVD diende een aantal moties in die door de raad werden aangenomen. Op initiatief van de VVD worden komend jaar de gemeentelijke subsidies onder de loep genomen en beoordeeld op rendement per euro, maatschappelijk belang en noodzaak van gemeentelijke bemoeienis. Volgend jaar wordt tevens de bijdrage aan het Amsterdamse Bos herzien. De Dienst Wonen, Zorg en Samenleven zal in 2012 tegen betaling WWS-puntentellingen aanbieden aan particulieren en beleggers en ook wordt er gekeken of er nog meer mogelijkheden zijn op het gebied van betaalde dienstverlening.

In 2012 wordt onderzocht hoe de stad zo rendabel mogelijk geïllumineerd kan worden. Volgend jaar wordt op voorstel van de VVD in inzichtelijk gemaakt hoeveel geld –inclusief accommodatiekortingen en beheerskosten- per sport er daadwerkelijk door de Gemeente Amsterdam en de stadsdelen wordt uitgegeven aan sportbeoefening en komt de gemeente met een plan waarmee het rendement van sportsubsidies en accommodatiekortingen zowel op maatschappelijk als financieel gebied wordt vergroot.

Met coalitiegenoten PvdA en GroenLinks riep de VVD op om een financiële stresstest voor Amsterdammers uit te voeren; de motie werd unaniem aangenomen. Tevens pleitte de coalitie voor de verdere reductie van inhuur van externen binnen het gemeentelijke apparaat; ook deze motie werd aangenomen. Ook de coalitiemoties inzake de realisatie van een Amsterdamse Universiteit voor toegepaste Wetenschappen, Schoolzwemmen,  Buddyzorg voor Transgenders en de Hervormingsagenda werden aangenomen. PvdA, GroenLinks en de VVD dienden ook een motie in die opriep tot het formuleren van beleid om de financiële risico’s van de expanderende Wmo-begroting beter te beheersen en het opnemen van een bandbreedte binnen de Wmo-egalisatiereserve systematiek. Deze motie werd unaniem aangenomen. Weer een andere coalitiemotie die voorstelde de problemen in het Amsterdamse techniekonderwijs aan te pakken, werd unaniem door de Amsterdamse gemeenteraad aangenomen.

Met SP, PvdA en GroenLinks diende de VVD een motie in die pleitte voor de aanpak van jongerenoverlast; ook deze motie werd aangenomen.

Met GroenLinks diende de VVD een motie in waarin voorgesteld werd duurzame vrijzones in te stellen voor bedrijven zodat het –relatief- regelvrij kunnen ondernemen wordt gestimuleerd. Deze motie werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

De VVD diende samen met het CDA een aantal moties in. De eerste pleitte voor ‘level playing field’ bij aanpak woonfraude, de tweede stelde voor om de GBA-gegevens doelmatiger in te zetten voor de bestrijding van woonfraude en de derde riep op om de exploitatie van gemeentelijke parkeergarages kostendekkend te maken.  Alle drie de moties werden aangenomen; de eerste unaniem.

Met D66 en het CDA diende de VVD een motie in die opriep tot het uitvoeren van een nulmeting medio 2012 voor de problematiek in de Amsterdamse taximarkt opdat met de implementatie van de nieuwe taxiwet de verbeteringen kunnen worden gemonitord. Ook deze motie werd unaniem aangenomen.

Met D66 diende de VVD een motie in waarin gepleit werd voor een benchmark bij re-integratiebedrijven. Ook deze motie werd unaniem aangenomen.

 

 

Fractie

 - Robert Flos – fractievoorzitter

- Marja Ruigrok – vice-fractievoorzitter

- Marijn Ornstein - gemeenteraadslid

- Bas van ’t Wout - gemeenteraadslid

- Werner Toonk - gemeenteraadslid

- Frank van Dalen – gemeenteraadslid tot 21 december

- Daniel van der Ree - gemeenteraadslid

- Brian Benjamin - gemeenteraadslid

- Maurice Piek – duo-gemeenteraadslid. Raadslid vanaf 21 december

 fractie vvd

Initiatieven Fractie

2011

Initiatiefvoorstellen

-Behoud wachttijd parkeervergunning bij aanschaf inpandige parkeergarage, raadslid Van 't Wout (VVD), 9 september 2011

- Geen wachtgeld voor raadsleden, raadsleden Ivens (SP) en Flos (VVD), 17 augustus 2011

- Bijzonder talent verdient bijzondere aandacht, raadslid Toonk (VVD), 7 juni 2011

- Masterplan Deregulering, raadslid Van Dalen en raadslid Ruigrok (beiden VVD), 11 april 2011

- 90° BIBOB, raadsleden Ornstein (VVD) & Ruigrok (VVD), 4 maart 2011

- Amsterdam als goed doel, raadslid Ruigrok (VVD), 11 februari 2011

- Klantvriendelijk parkeren, raadslid Van 't Wout en raadslid Piek (beiden VVD), 8 februari 2011

- Open Data, raadslid Toonk (VVD) en raadslid Roodink (D66), 4 februari 2011

- Amsterdam World Leading Gay Capital, raadslid Van Dalen (VVD), raadslid Ruigrok (VVD), raadslid Akel (PvdA) en raadslid Van der Heijden (PvdA),17 januari 2011

- Centraal Beheer Collectie Amsterdam, raadslid Ruigrok, 11 januari 2011

Schriftelijke vragen

-Schriftelijke vragen inzake verkoop kaartjes rondom staking GVB, raadslid Van 't Wout (VVD), 25 november 2011

-Schriftelijke vragen inzake brandveiligheid elektrische oplaadpunten, raadslid Van 't Wout (VVD), 24 november 2011

-Schriftelijke vragen inzake bijzondere leerstoelen, raadslid Toonk, 8 november 2011

-Aanvullende Schriftelijke vragen inzake Occupy, raadslid Flos, 31 oktober 2011

-Schriftelijke vragen inzake Occupy Beursplein, raadslid Flos, 27 oktober 2011

-Schriftelijke vragen inzake Zelfbouw, raadslid Van der Ree, 25 oktober 2011

-Schriftelijke vragen inzake greendeal met Amsterdam ArenA, raadslid Van der Ree, 20 oktober 2011

-Schriftelijke vragen inzake wantrouwen tegenover allochtone agent, raadsleden Flos en Van der Ree (VVD), 16 oktober 2011

-Schriftelijke vragen inzake de verloren erfpachtzaak 'Honnebier', raadslid Van der Ree (VVD), 5 oktober 2011

-Schriftelijke vragen inzake artiesten bij het Jordaanfestival, raadslen Van Dalen en Flos (VVD), 16 september 2011

-Schriftelijke vragen inzake het tekort aan studentenwoningen, raadslid van der Ree (VVD), 6 september 2011

-Schriftelijke vragen inzake evenementen, raadsleden Van Dalen (VVD), Ruigrok(VVD) & Flos (VVD), 29 augustus 2011

- Schriftelijke vragen inzake anti-homogeweld, raadsleden Flos (VVD) & Van der Ree (VVD), 29 augustus 2011

- Schriftelijke vragen inzake Koopgarant, raadslid van der Ree (VVD), 26 augustus 2011

- Schriftelijke vragen inzake canonverhoging bij bestemmingsplanwijziging, raadsleden Van der Ree (VVD) & Van Dalen (VVD), 22 augustus 2011 

- Schriftelijke vragen inzake betalingstermijn overheiden, raadsleden Ruigrok (VVD) & Van Dalen (VVD) 11 augustus 2011

- Schriftelijke vragen inzake veiligheidsplan Gay Pride, raadslid Flos (VVD), 4 augustus 2011

- Schriftelijke vragen inzake steigerdoekreclame, raadslid Van Dalen (VVD), 29 juli 2011

- Schriftelijke vragen inzake leegstand winkelpanden, raadslid Van Dalen (VVD), 28 juli 2011

- Schriftelijke vragen inzake aanmeldingen scholen onvoldoende opbrengstenoordeel, raadslid Toonk (VVD), 27 juli 2011

- Schriftelijke vragen inzake onderzoek moskeescholen, raadslid Flos (VVD), 4 juli 2011

- Schriftelijke vragen inzake Vastgoedbeleid 1012, raadslid Ornstein (VVD), 20 juni 2011

- Schriftelijke vragen inzake MuzyQ, raadslid Ruigrok (VVD), 14 juni 2011

- Schriftelijke vragen inzake WOZ bezwaren, raadslid Toonk (VVD), 3 juni 2011

- Schriftelijke vragen inzake Overschrijding Betalingstermijn, raadsleden Van Dalen (VVD) & Ruigrok (VVD), 3 juni 2011

- Schriftelijke vragen inzake Puntentelling, raadsleden Van der Ree (VVD) & Van Dalen (VVD), 27 mei 2011

- Schriftelijke vragen inzake Splitsingsbeleid, raadslid Van der Ree (VVD), 24 mei 2011

- Schriftelijke vragen inzake Voorbereidingsbesluit, raadslid Van Dalen (VVD), 9 mei 2011

- Schriftelijke vragen inzake Taalnorm voorschoolleidsters, raadslid Toonk (VVD), 9 mei 2011

- Schriftelijke vragen inzake Diamantbuurt, raadslid Ornstein (VVD), 9 mei 2011

- Schriftelijke vragen inzake Sociale lening inburgeraars, raadslid Flos (VVD), 2 mei 2011

- Schriftelijke vragen inzake Social Media, raadslid Toonk (VVD), 28 april 2011

- Schriftelijke vragen inzake Paintball, raadslid Van Dalen en Ruigrok (beiden VVD), 27 april 2011

- Schriftelijke vragen inzake AT5, raadslid Ruigrok (VVD) en Van Roemburg (GL), 18 april 2011

- Schriftelijke vragen inzake AT5, raadslid Ruigrok (VVD), 15 april 2011

- Schriftelijke vragen inzake AFC Zuidas , raadslid Benjamin (VVD), 5 april 2011

- Schriftelijke vragen inzake niet vervolgen inbrekers, raadslid Ornstein (VVD), 30 maart 2011

- Schriftelijke vragen inzake vervroeging sluitingstijd café’s vanwege zomertijd, raadsleden Flos (VVD) en Van Dalen (VVD), 23 maart 2011

- Schriftelijke vragen inzake samenwerking bij afvalinzameling stadsdelen, raadslid Toonk (VVD), 21 maart 2011

- Schriftelijke vragen inzake de vestiging van Marokkaans Cultureel Centrum in Amsterdam, raadslid Flos (VVD), 18 maart 2011

- Schriftelijke vragen inzake toegankelijkheid dienstverlening van het Expatcenter, raadsleden Ruigrok (VVD) en Capel (D66), 17 maart 2011

- Schriftelijke vragen inzake sollicitatieprocedure politie voor oudere sollicitanten, raadslid Ornstein (VVD), 17 maart 2011

- Schriftelijke vragen inzake veiligheid ouderen, raadslid Ornstein (VVD), 16 maart 2011

- Schriftelijke vragen inzake vastgoed in bezit van de gemeente Amsterdam, raadslid Van Dalen (VVD), 10 maart 2011 

- Schriftelijke vragen  inzake deelnemingen gemeente Amsterdam, raadslid Van Dalen (VVD), 7 maart 2011

- Schriftelijke vragen inzake vastgoed in bezit van de gemeente Amsterdam, raadslid Van Dalen (VVD), 3 maart 2011 

- Schriftelijke vragen inzake de lokale lasten per stadsdeel, raadsleden Ruigrok en Toonk (beiden VVD), 2 maart 2011

- Schriftelijke vragen inzake de verschillen in de aantallen ambtenaren per inwoner in de gemeenten Amsterdam en Amersfoort, Werner Toonk (VVD), 1 maart 2011

- Schriftelijke vragen inzake afhandeling WOZ-bezwaren door Gemeente Amsterdam, Werner Toonk (VVD), 28 februari 2011

- Schriftelijke vragen inzake kosten voormalig personeel Gemeente Amsterdam, raadslid Toonk (VVD), 28 februari 2011 

- Schriftelijke vragen inzake opsporing via Youtube, raadslid Ornstein (VVD), 23 februari 2011

- Schriftelijke vragen inzake internet op IJburg, raadslid Toonk (VVD), 21 februari 2011 

- Schriftelijke vragen inzake openstaande vorderingen van de gemeente Amsterdam betreffende onterecht uitbetaalde uitkeringen, raadslid Van ‘t Wout (VVD), 17 februari 2011

- Schriftelijke vragen inzake ongebruikte parkeerplekken in parkeergarages onder nieuwbouwcomplexen, raadslid Van ‘t Wout (VVD), 15 februari 2011

- Schriftelijke vragen inzake de stand van zaken wat betreft zorghotels in Amsterdam, raadslid Benjamin (VVD), 11 februari 2011

- Aanvullende schriftelijke vragen inzake de WOZ- bezwaren, raadslid Toonk (VVD), 31 januari 2011

- Schriftelijke vragen inzake voormalige klooster van de Zusters Augustinessen aan de Warmoesstraat, raadslid Ornstein (VVD), 24 januari 2011

- Schriftelijke vragen inzake effectiviteit duurzaamheidsbeleid, raadslid Ruigrok (VVD), 11 januari 2011

- Schriftelijke vragen naar aanleiding van de uitspraken van korpschef de heer Welten over de uitvoering van het boerkaverbod; raadslid Flos, 5 januari 2011.