VVD: 15.000 Amsterdammers met uitkering aan het werk

In het vandaag gepresenteerde plan ‘Maak werk van Armoede’ roept de Amsterdamse VVD het College op vergaande maatregelen te nemen om de vicieuze cirkel van armoede in Amsterdam te doorbreken.

In het vandaag gepresenteerde plan ‘Maak werk van Armoede’ roept de Amsterdamse VVD het College op vergaande maatregelen te nemen om de vicieuze cirkel van armoede in Amsterdam te doorbreken. VVD-gemeenteraadslid Bas van‘t Wout: “Nog te veel Amsterdammers zijn afhankelijk van de overheid voor hun inkomen. De VVD wil dat het College – naar Rotterdams voorbeeld- zo snel mogelijk met een plan komt om samen met werkgevers in de regio binnen 3 jaar 15000 mensen aan het werk te krijgen. Er liggen in de regio Amsterdam - bijvoorbeeld Aalsmeer en Flevoland- in sectoren zoals distributie en land- en tuinbouw voldoende kansen op banen waar weinig tot geen extra scholing voor nodig is; die moeten we als stad grijpen.”

 

Ondanks dat Amsterdam steeds succesvoller wordt in het laten uitstromen van mensen uit de armoede, vindt er ieder jaar forse instroom in de armoede plaats. Daardoor blijft het totaal aantal mensen op het minimum gelijk. De VVD wil dit veranderen door enerzijds de uitstroom te vergroten en anderzijds de instroom te beperken. Verder wil de VVD dat Amsterdam voor mensen zonder werk naar arbeid zoekt in heel Nederland. Van’t Wout:”De arbeidsmarkt houdt niet op bij de stadsgrenzen. Een verplichting tot verhuizen wanneer men elders in het land aan de slag kan, moet onderdeel worden van de wederkerigheid die wij vragen voor een uitkering.”

 

“Amsterdam moet meer gebruikmaken van de mogelijkheden die de wetgeving biedt zoals het vragen van een tegenprestatie voor een uitkering, het uitsluiten van mensen van een uitkering omdat zij in hun vorige woonplaats onvoldoende inspanningen hebben verricht om aan het werk te komen en het voorkomen van bijstandstoerisme door samen te werken met de IND (Immigratie –en Naturalisatiedienst). Tot op heden doet de gemeente dit nog te weinig,” aldus VVD-gemeenteraadslid Bas van’t Wout.

 

In Rotterdam is een bezinningsperiode van vier weken wachttijd bij het aanvragen van een uitkering waarin men verplicht naar werk moet zoeken een succes gebleken. In Amsterdam werd een proef gehouden, waarbij van de 770 aanvragen er 415 niet terugkwamen voor een uitkering. “Wanneer een tijdspanne van 4 weken het verschil kan uitmaken tussen de warmte van een baan en de kilte van een uitkering dan moet deze methodiek standaard bij iedere uitkeringsaanvraag in Amsterdam worden toegepast,”aldus Van’t Wout.

 

Tevens wil de VVD dat vaders van kinderen bij een moeder in de bijstand op hun verantwoordelijkheid worden aangesproken en zelf betalen voor hun kinderen in plaats van dit aan de maatschappij over te laten. Verder doet de VVD voorstellen op het gebied van ‘social return’, het standaard beboeten van uitkeringsfraude en het stellen van de Nederlandse taal als voorwaarde voor een uitkering.

Klik hier om het voorstel te lezen.