Maximaal rendement per euro, ook bij afval inzamelen

Huisvuil moet zo goedkoop mogelijk ingezameld worden, zodat de kosten voor Amsterdammers zo laag mogelijk blijven. Dat is wat de VVD wil en dat is waar wij ons voor inzetten. In de praktijk is er echter nog veel voordeel te behalen bij het inzamelen, door op een slimme manier samen te werken en te profiteren van optimale schaalgrootte. In West en Nieuw West is onlangs echter een succesvolle samenwerking beëindigd en dat staat haaks op het doel van de VVD en de doelen die de gemeenteraad heeft vastgesteld.

Op initiatief van de VVD discussieerde de raadscommissie Financiën (JIF) deze week over het besluit van de stadsdelen West en Nieuw West om voortaan weer ieder voor zich afval in te zamelen. De VVD-fractie had verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher afgelopen najaar gevraagd om uit te zoeken in hoeverre bij deze besluitvorming gekeken is naar de goedkoopst mogelijke wijze van inzamelen. Het leek er namelijk op dat er maar heel beperkt naar de kosten en mogelijke besparingsmaatregelen gekeken was.

Uit de informatie die de wethouder nu geleverd heeft blijkt dat de stadsdelen inderdaad maar beperkt gekeken hebben naar de voor- en nadelen van samenwerken en zelf inzamelen. Een financiële doorrekening heeft expliciet niet plaatsgevonden. En dat kan wat ons betreft niet.

'Het gaat hier om een besluit dat ruim 200.000 Amsterdammers in de portemonnee raakt, en dan moet je zorgvuldig kijken naar welke wijze van inzamelen het goedkoopst is en geen besluiten nemen op basis van een politieke kleur,' aldus financieel woordvoerder Werner Toonk.

Andere partijen, waaronder het CDA, volgden de lijn van de VVD. Wethouder Asscher heeft daarop toegezegd om de betrokken stadsdelen alsnog te vragen om die financiële doorrekening te maken en te overleggen. Als dat uitblijft, zo hebben de partijen al aangekondigd, dan komt het onderwerp in de gemeenteraad aan de orde en worden stadsdelen via een formeel besluit alsnog gedwongen de doorrekening te maken.