Oproep tot verdubbeling tipgeld graffitispuiter

In het Parool verscheen op 30 januari 2012 het bericht dat bewoners van de Jordaan een beloning van €150,- hebben uitgeloofd in de hoop een graffitispuiter op te pakken die de buurt terroriseert met zijn tags.

In het Parool verscheen op 30 januari 2012 het bericht dat bewoners van de Jordaan een beloning van €150,- hebben uitgeloofd in de hoop een graffitispuiter op te pakken die de buurt terroriseert met zijn tags. 

De VVD Amsterdam vindt verwijdering en bestrijding van graffiti een belangrijk aandachtspunt voor zowel de centrale stad als de stadsdelen. Niet alleen is Graffiti een doorn in het oog van de VVD maar ook veel inwoners van Amsterdam ergeren zich aan bekladde muren en gebouwen. Deze expressievorm doet niet alleen afbreuk aan de leefomgeving van velen maar is vaak kwetsend en brengt financiële schade aan gebouwen toe. Tevens wijst onderzoek uit dat graffiti bijdraagt aan de verspreiding van normoverschrijdend gedrag zoals vervuiling en diefstal.

In het initiatiefvoorstel ‘Voor een gaaf Amsterdam’ doet de VVD Amsterdam een aantal voorstellen om graffiti tegen te gaan zoals het verhogen van de boete voor het aanbrengen van graffiti. Tevens stelt de VVD Amsterdam –in navolging van stadsdeel Centrum- voor om belanghebbenden zoals winkeliersverenigingen een financiële bijdrage te verlenen voor het verwijderen van graffiti.

De VVD Amsterdam steunt particuliere initiatieven om buurten vrij van verloedering te houden en roept dan ook op tot verdubbeling van het uitgeloofde tipgeld!

Maurice Piek en Daniel van der Ree stelden de volgende vragen:

 

  1. Is het College bekend met het in het Parool gepubliceerde artikel? 
  2. Is het College op de hoogte van andere Amsterdamse initiatieven om de openbare ruimte te vrijwaren van graffiti? Zo ja welke? 
  3. Op welke wijze kunnen volgens het College particuliere initiatieven om verloedering van de openbare ruimte tegen te gaan, worden gestimuleerd.
  4. Is het College bereid om initiatieven van burgers op dit vlak te steunen door de uitgeloofde beloning van de inwoners van de Jordaan te verdubbelen?