VVD en D66: aangiftebereidheid Amsterdam moet omhoog

Amsterdammers moeten meer aangifte gaan doen. De gemeenteraadfracties van VVD en D66 lanceren daarom vandaag een actieplan om de aangiftebereidheid in Amsterdam fors te verhogen. Volgens de liberale partijen is die op dit moment veel te laag. In Amsterdam wordt in 25% van alle delicten aangifte gedaan. Bij geweldsmisdrijven is dit slechts 10%. Hierdoor is de volle omvang van diverse misstanden niet duidelijk.

Amsterdammers moeten meer aangifte gaan doen. De gemeenteraadfracties van VVD en D66 lanceren daarom vandaag een actieplan om de aangiftebereidheid in Amsterdam fors te verhogen. Volgens de liberale partijen is die op dit moment veel te laag. In Amsterdam wordt in 25% van alle delicten aangifte gedaan. Bij geweldsmisdrijven is dit slechts 10%. Hierdoor is de volle omvang van diverse misstanden niet duidelijk.

VVD-gemeenteraadslid Daniel van der Ree: “De lage aangiftebereidheid zorgt ervoor dat de politie en gemeente een incompleet of zelfs vertekend beeld hebben van criminaliteit. Dit maakt een effectieve criminaliteitsbestrijding moeilijker. VVD en D66 willen daarom aangifte doen gemakkelijker, meer lonend en anoniemer te maken. Ook stellen we voor de capaciteit voor aangiften bij de politie uit te breiden en de betrokkenheid van Amsterdammers te vergroten zodat meer mensen aangifte zullen doen.”

Volgens D66-fractievoorzitter Jan Paternotte moeten de aangiftemogelijkheden toegankelijker. Hierbij moet o.a. worden gedacht aan digitale toepassingen: “We willen een ‘Aangifte-App’ waarmee Amsterdammers via hun smartphone aangifte kunnen doen van bijvoorbeeld een gestolen fiets. Daarbij willen we aangifte via programma’s als ‘Skype’ mogelijk maken. Zo wordt aangifte doen vanuit de huiskamer voor de meeste delicten mogelijk.” Ook moet het natuurlijk mogelijk zijn om in Amsterdam in het Engels aangifte te doen. Wat de liberale partijen betreft is Engels de tweede taal van de stad.

VVD en D66 stellen ook voor het doen van anonieme aangiften voor een flink aantal delicten mogelijk te maken. Uit onderzoek blijkt dat in Amsterdam, meer dan elders in Nederland, de aangiftebereidheid fors toe zou nemen als er anoniem aangifte kan worden gedaan. Dit geldt met name voor geweldsincidenten. Eerder stelde de VVD  vragen over een man die mishandeld was op een homo-ontmoetingsplaats. Het College gaf toen al aan dat anonieme aangifte voor deze mensen een uitkomst zou zijn. Vaak willen zij er niet voor uitkomen dat ze homoseksueel zijn, waardoor vaak geen aangifte wordt gedaan. Ook doen veel mensen geen aangifte uit angst voor represailles.