VVD: alle subsidies Amsterdam openbaar

De Amsterdamse VVD wil dat het College van Burgemeester en Wethouders jaarlijks alle door de gemeente verstrekte subsidies openbaar gaat maken. Bewoners en ondernemers kunnen daardoor beter zien hoe hun belastinggeld wordt besteed.

De Amsterdamse VVD wil dat het College van Burgemeester en Wethouders jaarlijks alle door de gemeente verstrekte subsidies openbaar gaat maken. Bewoners en ondernemers kunnen daardoor beter zien hoe hun belastinggeld wordt besteed. Op dit moment gaan stadsdelen en het College nog verschillend om met het openbaar maken en is het moeilijk te achterhalen welke instellingen subsidie hebben gehad en waarvoor dit was. De VVD wil dat er één helder overzicht van stad en stadsdelen komt met daarin alle verstrekte subsidies en wat daarmee is bereikt.

VVD’er Stefan de Bruijn: “Jaarlijks wordt door Gemeente Amsterdam voor honderden miljoenen euro’s aan subsidies verstrekt door stad en stadsdelen. Net zoals elk jaar bekend wordt gemaakt voor welke bedragen en waarom is gedeclareerd, zou er ook een overzicht moeten komen van alle verstrekte subsidies. Bewoners en ondernemers kunnen daardoor zien waaraan hun belastinggeld wordt besteed. Ook komen misstanden bij subsidies sneller naar boven als in het overzicht ook helder wordt aangegeven wat de subsidie heeft opgeleverd.”

De VVD denkt dat het maken van een subsidieoverzicht geen extra geld hoeft te kosten: “Per saldo zal het goed inzichtelijk maken van subsidies en de bereikte effecten vermoedelijk zelfs een forse besparing opleveren omdat we beter zien waar sprake is van dubbelingen en welke subsidies geschrapt kunnen worden omdat ze nauwelijks iets opleveren,” aldus De Bruijn.