VVD: Meer, flexibeler en slimmer cameratoezicht in Amsterdam

De Amsterdamse VVD-fractie wil de mogelijkheden van cameratoezicht in Amsterdam uitbreiden. Cameratoezicht heeft zich bewezen als één van de middelen die gebruikt kan worden om criminaliteit, overlast en onveiligheidsgevoelens tegen te gaan. De liberalen willen niet alleen meer inzet van camera’s, maar ook uitbreiding van de mogelijkheden van bestaande camera’s. Fractievoorzitter Robert Flos heeft vandaag een initiatiefvoorstel ingediend met tien concrete maatregelen om Amsterdam met meer, slimmer en flexibeler cameratoezicht veiliger te maken.

De Amsterdamse VVD-fractie wil de mogelijkheden van cameratoezicht in Amsterdam uitbreiden. Cameratoezicht heeft zich bewezen als één van de middelen die gebruikt kan worden om criminaliteit, overlast en onveiligheidsgevoelens tegen te gaan. De liberalen willen niet alleen meer inzet van camera’s, maar ook uitbreiding van de mogelijkheden van bestaande camera’s. Fractievoorzitter Robert Flos heeft vandaag een initiatiefvoorstel ingediend met tien concrete maatregelen om Amsterdam met meer, slimmer en flexibeler cameratoezicht veiliger te maken.

Flos: “Met eigen ogen heb ik gezien door diverse werkbezoeken aan de politie hoe zinvol camera’s zijn om criminaliteit te voorkomen, beginnende vechtpartijtjes te detecteren en vervolgens te de-escaleren en natuurlijk daders op te sporen”.

Cameratoezicht heeft zich al bewezen in Amsterdam. In het Wallengebied is drugsproblematiek, mede dankzij de inzet van cameratoezicht, fors teruggedrongen. Diverse evaluaties in Amsterdam en andere gemeentes wijzen ook uit dat cameratoezicht objectieve en subjectieve veiligheid doet toenemen. Het is er niet alleen veiliger door, maar men voelt zich ook veiliger. Flos: “Uit onderzoek blijkt dat mensen in de afweging tussen meer veiligheid met cameratoezicht en een lichte inbreuk op hun privacy kiezen voor het eerste. We zien zelfs, bijvoorbeeld op de Wallen, dat inwoners zich verzetten tegen het weghalen van ‘hun’ camera’. Dit sterkt ons in de mening om cameratoezicht uit te breiden.”

De VVD wil nu dat op meerdere plaatsen cameratoezicht wordt ingezet. Alle plekken waar veel criminaliteit en overlast is verdienen cameratoezicht. Dat heeft een preventieve werking en de politie kan sneller optreden. Verder vinden de liberalen dat bestaande beelden meer gebruikt moeten worden. De beelden van winkeliers van overvallen zouden bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om verdachten op te sporen. Ook zouden beelden van overvallers geplaats kunnen worden op billboards en schermen in bibliotheken, bussen, trams en winkelcentra. Flos: “Wij denken dat potentiële overvallers zich nog wel eens drie keer achter de oren krabben als zij weten dat ze de kans lopen als zij zichzelf in heel Amsterdam letterlijk en figuurlijk tegenkomen als verdachte op billboards en schermen”.

Tevens kunnen nieuwe cameratechnologieën uitkomst bieden om verdachten op te sporen, zoals het uitbreiden van bestaande camerasystemen met automatische gezichtsherkenning en het meer gebruik maken van automatische nummerplaatherkenning (Automatic Number Plate Recognition).