VVD Amsterdam: verbod voor drugsdealers om in A’dam te komen

Drugsdealers die worden betrapt dienen een tijdelijk verbod te krijgen om in Amsterdam te komen. VVD-fractievoorzitter Robert Flos en raadslid Daniel van der Ree hebben daarvoor vandaag in de Amsterdamse Gemeenteraad een voorstel ingediend. De VVD wil op die manier de groeiende overlast van drugs(dealers) in de stad aanpakken.

Drugsdealers die worden betrapt dienen een tijdelijk verbod te krijgen om in Amsterdam te komen. VVD-fractievoorzitter Robert Flos en raadslid Daniel van der Ree hebben daarvoor vandaag in de Amsterdamse Gemeenteraad een voorstel ingediend. De VVD wil op die manier de groeiende overlast van drugs(dealers) in de stad aanpakken.

Flos en Van der Ree roepen burgemeester Van der Laan op om Amsterdam snel verboden terrein te maken voor drugsdealers. Van der Laan kan dit verbod mogelijk maken door de hele stad aan te merken als een ‘dealeroverlastgebied’. In een dergelijk gebied, wat de hele stad zou moeten omvatten, is het strafbaar voor dealers om te verschijnen. Daarbij gaat het om een periode van 24 uur (na 1e keer gepakt te zijn), drie maanden (na 2e keer) of zes maanden (na 3e keer). Komen de dealers toch, dan volgt eerst een boete van 450 euro en vanaf de tweede keer een gevangenisstraf.

Fractievoorzitter Robert Flos: “Het aanwijzen van dealeroverlastgebieden en het opleggen van een gebiedsverbod hebben zich bewezen als instrument om overlast door dealers tegen te gaan. De dealer bedenkt zich wel twee keer om weer terug te komen, aangezien alleen het aanwezig zijn in een gebied al strafbaar is. Helaas zorgen de huidige beperkte gebieden op onder meer de Wallen en in Zuidoost ervoor dat dealers aan de slag gaan vlak buiten het gebied waar ze mogen komen. Dit waterbedeffect wil de VVD tegengaan door de hele stad voor dealers verboden terrein te maken. Dat lijkt misschien een zware straf, maar die is voor personen dan ook simpel te voorkomen door niet te dealen.” In het geval dat een dealer zelf in Amsterdam woont dient er een uitzondering voor het bereiken van de woning te worden gemaakt.

De VVD wil dat burgemeester Van der Laan zich er ook voor gaat inzetten dat nepdopedealers harder worden aangepakt. Dit zijn dealers die doen alsof ze drugs verkopen, maar in werkelijkheid bijvoorbeeld paracetamol verkopen. Raadslid Daniel van der Ree: “Het verkopen van nepdrugs moet net zo zwaar worden bestraft als het verkopen van drugs. De VVD wil dat burgemeester Van der Laan met minister Opstelten regelt dat ook nepdrugsverkoop onder de opiumwet komt te vallen.”