Dag van de Arbeid moet Werkdag worden!

Traditiegetrouw hebben op 1 mei, de Dag van de Arbeid, ambtenaren van de Gemeente Amsterdam een –betaalde- vrije dag.

Traditiegetrouw hebben op 1 mei, de Dag van de Arbeid, ambtenaren van de Gemeente Amsterdam een –betaalde- vrije dag. In Nederland werken de meeste mensen op 1 mei en is de Dag van de Arbeid met uitzondering van Bonaire, Sint Eustatius en Saba geen officiële feestdag. VVD Amsterdam ergert zich al jaren aan de uitzonderlijke gewoonte van de Gemeente Amsterdam 1 mei te beschouwen als een extra betaalde vrije dag voor haar medewerkers. Graag wil VVD dat 1 mei een ware Dag van de Arbeid in de vorm van een werkdag wordt; daarom heeft Maurice Piek de volgende vragen gesteld:

 

  1. Welke andere gemeenten en/of overheidsinstanties in Nederland geven volgens het College hun medewerkers op 1 mei betaald verlof?
  2. Wat is de reden dat Amsterdamse ambtenaren op 1 mei een vrije dag hebben? Is het College bereid gezien het feit dat 30 april ook een vrije dag in Nederland is en het merendeel van de Nederlanders op 1 mei werkt deze reden te heroverwegen?
  3. Welke kosten zijn (bij benadering) verbonden aan het geven van betaald verlof aan Amsterdamse ambtenaren in het kader van 1 mei?
  4. Kan het College de NRGA (Nieuwe Rechtspositieregeling Amsterdam) waarin wordt bepaald dat 1 mei een betaalde verlofdag is zodanig aanpassen dat 1 mei als bezoldigde vakantiedag wordt geschrapt? Zo nee, is het College bereid om bij de volgende CAO onderhandelingen in te zetten op het schrappen van betaald verlof voor medewerkers van de Gemeente Amsterdam in het kader van 1 mei? Zo nee waarom niet?