Erfpachtellende: “Het is die berekening die ik graag zou willen zien.”

Vaak is voor Amsterdammers de wijze waarop erfpacht wordt berekend totaal onduidelijk. De erfpachtellende van deze week gaat over een bewoner van de Minervalaan die door de steeds duurder wordende bomen het bos niet meer ziet.

Vaak is voor Amsterdammers de wijze waarop erfpacht wordt berekend totaal onduidelijk. De erfpachtellende van deze week gaat over een bewoner van de Minervalaan die door de steeds duurder wordende bomen het bos niet meer ziet.

In 2002, na jarenlang jaarlijks  €92,50 aan erfpacht te hebben betaald, kreeg een bewoner van een appartement op de Minervalaan een voorstel van de gemeente om de erfpacht voor 50 jaar te verlengen. Dit aanbod van € 20.210,- was volgens de gemeente gebaseerd op de canon uit het tijdvak 1928-2002. Dezelfde canon waarop zijn jaarlijkse erfpachtbetaling van € 92,50 was gebaseerd. Waarom de canon vele malen hoger was dan het bedrag dat tot nu toe werd betaald, bleef onduidelijk.

De huiseigenaar ging niet op het aanbod in en besloot  jaarlijks zijn erfpacht te voldoen. Vijf jaar lang betaalde hij ieder jaar €2.078,86 (!) totdat hij in 2008 besloot het resterende tijdvak van 43,5 jaar af te kopen. In de veronderstelling dat het bedrag ongeveer €20.210,- minus de reeds betaalde termijnen zou bedragen, vroeg hij de gemeente om een offerte.

Groot was zijn verbazing toen hij een aanbod ontving om het restant van het tijdvak af te kopen voor € 48.948,-. Uit navraag bij Bureau Erfpacht bleek dat doordat hij de destijds gedane aanbieding tot verlenging van zijn tijdvak niet had geaccepteerd, het toenmalige tijdvak was verstreken en een nieuw 50-jarig tijdvak was ingegaan. Alle berekeningen vanaf dat moment zouden worden gebaseerd op het nieuwe – significant duurdere- tijdvak; dit terwijl de aangeboden afkoopsom uit 2002 al vele malen hoger lag  was dan de erfpacht De vraag hoe het oorspronkelijke aanbod van €20.210 - gebaseerd op de toen geldende canon- nu uiteindelijk is berekend, blijft nog steeds onbeantwoord. 

“Welnu, die canon bedroeg voor mijn appartement (…) € 92,50 per jaar (…) Als ik dat voor 50 jaar vooruit zou betalen, dan kom ik (…) op een bedrag van (maximaal) 50 x € 92,50 = € 4.625,00. Zelfs met een toeslagpercentage van 25% (…) kom ik nog slechts op een bedrag van 1,25 x € 4.625,00 = € 5.781,25. Aan die afkoopsom van € 20.210,00 uit 2002 moet toch een berekening ten grondslag hebben gelegen. Het is die berekening die ik graag zou willen zien.”, aldus de bewoner.

Wordt wellicht vervolgd.

 

Mocht u iets soortgelijks hebben meegemaakt, of andere erfpachtellende ondervinden, mail dan naar: ERFPACHTELLENDE@GMAIL.COM