Algemene beschouwingen Kadernota 2013

Vandaag vonden in de Amsterdamse Gemeenteraad de Algemene Beschouwingen over de Kadernota 2013 plaats. Namens de VVD voerde fractievoorzitter Robert Flos het woord. Zijn speech is hier terug te lezen.

Vandaag vonden in de Amsterdamse Gemeenteraad de Algemene Beschouwingen over de Kadernota 2013 plaats. Namens de VVD voerde fractievoorzitter Robert Flos het woord. Zijn volledige speech is hier terug te lezen.

 

Hoofdlijnen speech Robert Flos

Amsterdam zit midden in een ongekend zware economische crisis. We moeten de tering naar de nering zetten, niet alleen voor komend jaar, maar vooral ook voor de jaren daarna. Het college doet dat: niet door de makkelijke oplossing van lasten te verzwaren, maar door te hervormen en te snijden in eigen vlees. Dat is een boodschap waar we de Amsterdammer van vandaag en die van morgen en overmorgen recht mee in de ogen kunnen kijken!

Begroten betekent kiezen, begroten in crisistijd betekent nog scherper kiezen. Het betekent lef hebben, niet weglopen voor verantwoordelijkheden en moeilijke keuzes durven maken. En dat bekent voor de VVD: Orde op zaken in de gemeente Amsterdam, Amsterdammers aan het Werk en Amsterdam Veilig.

#Orde op zaken:
• VVD is tevreden dat in de gemeentefinancien orde op zaken wordt gesteld. Door nu met voorstellen voor 193 miljoen in plaats van de geplande 80-100 miljoen aan ombuigingen te komen brengt Amsterdam zijn huishoudboekje duurzaam op orde.
• Goed is ook dat de belastingen voor Amsterdammers niet omhoog gaan. Niet voor niets heeft de VVD altijd gezegd dat het probleem niet is dat de Amsterdammer te weinig belasting betaalt, maar dat de gemeente teveel geld uitgeeft. De OZB en de parkeertarieven stijgen niet. Het College snijdt wel fors in eigen vlees, waarbij de Wiebesnorm (rendement per euro) centraal staat.
• De VVD steunt vol overtuiging de voorstellen van het College om in de nabije toekomst het met 1.500 ambtenaren minder te doen, alle ambtenaren centraal aan te sturen en de arbeidsvoorwaarden te normaliseren. Het is fijn om te zien dat er met name bespaard wordt aan beleidskant, maar dat de service aan de Amsterdammers op peil blijft. Liever een goede ambtenaar achter de balie of op straat, dan achter het bureau.
• Wel heeft de VVD zorgen over de schuldenpositie van Amsterdam, de manier waarop gelden uit de verkoop van NUON worden ingezet en de wijze waarop subsidies bij de bezuinigingen lijken te worden ontzien. 
• De VVD wil ook meer ambitie zien bij het verkopen van vastgoed, grond en deelnemingen.
• De VVD is teleurgesteld over het uitblijven van voorstellen om de stadsdeelraden op te heffen. Het logisch gevolg van 1 Stad 1 Opgave, 1 Stad 1 ambtelijke organisatie, 1 Stad 1 maal beleidsvorming is volgens de VVD: 1 Stad 1 Stadsbestuur, oftewel een stad zonder deelraden.


#Amsterdam Werkt
• Amsterdam moet een stad zijn waar volop en aantrekkelijk werk is: in deze tijden van crisis is dat belangrijker dan ooit. Een stad waar je succesvol kunt zijn en waar international toptalent dat wereldwijd verschil maakt zich kan ontwikkelen.
• De gemeente kan hier voorwaarden voor scheppen door lage lasten- en regeldruk, aantrekkelijke vestigingsvoorwaarden, expatvriendelijk beleid, een goed acquisitiebeleid, goede scholen en universiteiten, een goede bereikbaarheid, meer huizen voor middenen hoge inkomens en een mooie, schone en veilige leefomgeving. De VVD is blij in deze Kadernota diverse voorstellen te zien die hier invulling aan geven.
• Het College moet alert zijn op het bewust frusteren van geplande vestigingen door stadsdelen, zoals in Stadsdeel Nieuw-West, waar een nieuwe vestiging van McDonalds met 80 full time arbeidsplaatsen actief wordt tegenwerkt door de deelraad.
• Daarnaast moet alles erop gericht zijn dat mensen met een uitkering zo snel mogelijk weer aan de slag gaan. Werken is gelukkig in Amsterdam steeds meer de norm. De hervormingen van kabinet en College (wethouder Van Es) hebben hun vruchten afgeworpen. Tegen lagere kosten zijn meer Amsterdammers aan het werk gegaan. De doelstelling voor 2011 voor uitstroom naar werk vanuit een uitkering is ruimschoots behaald. Zeker in tijden van crisis is dat een knappe prestatie!


#Amsterdam Veilig
• De VVD maakt zich met de burgemeester zorgen over het beschikbare veiligheidsbudget in 2013. De VVD wil geen millimeter concessies doen aan de ambities op het gebied van veiligheid. Het gaat mede dankzij de kordate aanpak van deze burgemeester met de veiligheid de goede kant op maar dat moet zo blijven.
• Zelf zal de VVD binnenkort met nieuwe voorstellen komen. Zo willen wij de Amsterdammers zelf centraler stellen in het veiligheidsbeleid. Enerzijds door het makkelijker te maken hun rol als medeverantwoordelijke voor veiligheid waar te maken. Anderzijds door de positie van slachtoffers verder te verbeteren.