'Maak werk van armoede' positief ontvangen

Vandaag vergaderde de Commissie Werk Participatie en Armoede over het initiatiefvoorstel van Bas van ’t Wout genaamd ‘Maak werk van armoede.'

Vandaag vergaderde de Commissie Werk Participatie en Armoede over het initiatiefvoorstel van Bas van ’t Wout genaamd ‘Maak werk van armoede.' Hierin stelde Van ’t Wout een aantal maatregelen voor om armoede in Amsterdam aan te pakken. Ondanks dat Amsterdam steeds succesvoller wordt in het laten uitstromen van mensen uit de armoede, vindt er ieder jaar forse instroom in de armoede plaats. Daardoor blijft het totaal aantal mensen op het minimum gelijk. De VVD wil dit veranderen door enerzijds de uitstroom te vergroten en anderzijds de instroom te beperken.

Bas van ’t Wout :“Ik ben bijzonder verheugd met de reactie van het College op mijn initiatief, hiermee is een belangrijke stap in de strijd tegen armoede gezet. Maatregelen zoals een standaard bezinningsperiode bij de aanvraag van bijstand en het blijvend aanspreken van vaders van kinderen bij moeders in de bijstand zullen worden ingevoerd.”

Zaken zoals de beheersing van de Nederlandse taal en het leveren van een tegenprestatie als voorwaarde voor een uitkering  en het sluiten van convenanten met het bedrijfsleven worden niet door het College overgenomen. “Het is jammer dat ondanks de positieve geluiden die wij uit diverse gemeenten horen over het maken van afspraken met onder andere de tuinbouwsector om uitkeringsgerechtigden aan een het werk te krijgen en het vragen van een tegenprestatie voor bijstand, het Amsterdamse College deze maatregelen weigert in te voeren.  Ook een goede beheersing van de Nederlandse taal blijft wat de VVD betreft een essentieel onderdeel van het verkorten van de weg naar werk”, aldus Van ’t Wout.

Het initiatiefvoorstel dat op 20 juni in de Gemeenteraad wordt besproken, is hier te lezen.