Staand bier drinken mag weer

Staand een biertje drinken op een terras mag binnenkort weer. Tijdens de verkiezingscampagne van 2010 heeft de VVD uitgebreid campagne gevoerd tegen het verbod om op Amsterdamse terrassen staand een drankje te drinken.

Staand een biertje drinken op een terras mag binnenkort weer. Tijdens de verkiezingscampagne van 2010 heeft de VVD uitgebreid campagne gevoerd tegen het verbod om op Amsterdamse terrassen staand een drankje te drinken. Het verbod stond volgens ons voor betutteling en overregulering. Afgelopen donderdag gaf burgemeester Van der Laan bij de behandeling van de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening, in antwoord op een verzoek van VVD raadslid Daniel van der Ree aan het verbod op staand bier drinken zo snel mogelijk te willen opheffen.

Hoewel er de laatste jaren niet werd opgetreden tegen het staand drinken op terrassen, is het in Amsterdam nog steeds officieel verboden. Dat staat in de APV, het ‘huishoudelijk reglement’ van de gemeente. Donderdag 31 mei stond deze APV op de agenda van de raadscommissie Algemene Zaken. De volgende zaken kwamen – naast het staand drinken – ter sprake:

 

Verkapt bedelen

Straatartiesten en –muzikanten horen bij de grote stad. De laatste jaren neemt helaas de overlast toe. Er is sprake van ‘verkapt bedelen’, zowel door de ‘muzikant’ die de hele dag twee noten afwisselt als door de zogenaamde ‘maskermonsters’ die de Dam onveilig maken en toeristen grof en soms zelfs agressief bejegenen. De ondernemers rond de Dam kwamen zelfs inspreken om hun ongenoegen kenbaar te maken. Een voorstel van het CDA om een vergunningstelsel in te voeren, gekoppeld aan een auditie voor straatartiesten en –muzikanten biedt wellicht uitkomst. VVD en PvdA hebben aangegeven het voorstel te steunen waardoor er een meerderheid voor is in de gemeenteraad.

 

Aanpak drugsdealers 

In april 2012 kwam de VVD met het initiatiefvoorstel ‘Amsterdam Veilig: krachtige aanpak drugsdealers’ dat na de zomer zal worden besproken. In dit voorstel pleiten wij voor een krachtige aanpak van drugsdealers, maar ook van de zogenaamde ‘nepdopedealers’ waarvan vooral in uitgaansgebieden overlast van wordt ondervonden. De VVD stelt voor de dealeroverlastgebieden in Amsterdam te verruimen en een gebiedsverbod voor de hele stad Amsterdam in te voeren. Daarnaast zal de APV zodanig aangepast moeten worden om de nepdopedealers beter aan te kunnen pakken.

 

Blowverbod

Al jaren proberen VVD in centrale stad en stadsdelen een blowverbod op en rond kinderspeelplaatsen in te voeren. Er staat een artikel in de APV dat het mogelijk maakt gebieden aan te wijzen waar een blowverbod geldt. De Raad van State heeft echter geoordeeld dat dit artikel in strijd is met de Opiumwet. Via een handhavingsbesluit kunnen echter wel gebieden worden aangewezen waar strafrechtelijk kan worden opgetreden tegen blowen. De VVD heeft de burgemeester gevraagd hiermee aan de slag te gaan en er voor te zorgen dat de Amsterdamse kinderspeelplaatsen gevrijwaard zullen worden van blowende jeugd. Ook de borden met een blowverbod kunnen wat ons betreft weer opgehangen worden.

 

Terrasverwarming

Op 14 december 2011 heeft de Raad van State de kachel aangemaakt met het verbod op terrasverwarming in de APV. Naar aanleiding hiervan moet het artikel over terrasverwarming dan ook maar helemaal uit de APV verdwijnen.