Erfpachtellende: Gemeente wees bewoners niet op gunstige verlengde afkoop

Dat de Amsterdamse erfpachtsystematiek niet-transparant en onduidelijk is, bewijst de erfpachtellende op de Beethovenstraat.

Eind 2009 kregen de bewoners van een jaren ’30 blok op de Beethovenstraat een aanbieding om de erfpacht voor 50 jaar af te kopen. Eén van de bewoners kreeg een aanbod van 108.545 euro op basis van de Algemene Bepalingen 2000 (AB 2000). In dit bouwblok gaat het om woningen van circa 130 m2  groot. Aangezien een medebewoner van het bouwblok op de hoogte was van het bestaan van de –vaak voordeliger uitvallende- Algemene Bepalingen 1994, dienden de bewoners van het bouwblok bezwaar in bij de gemeente. Een half jaar later kregen bewoners een nieuwe aanbieding voor de 50-jarige afkoop, op basis van de Algemene Bepalingen 1994 (AB 1994). In het geval van de hierboven genoemde bewoner ditmaal voor ‘slechts’ 16.717 euro.

Het verschil bedraagt hier 90.000 euro. Als één van de bewoners niet assertief genoeg was geweest, hadden zij allen ruim 108.000 euro moeten betalen. Dit geeft  voorbeeld geeft goed weer hoe de gemeente zich in het geval van erfpacht opstelt tegenover bewoners.

In antwoorden op vragen van de VVD Amsterdam erkent het College dat in eerste instantie de bewoners niet werden gewezen op de  mogelijkheid het tijdvak te verlengen:

In de.…aanbieding werden de erfpachters niet gewezen op de mogelijkheid van verlengde afkoop onder de AB 1994.”

Tevens beaamt de Gemeente dat haar aanbiedingen vaak hoger uitvallen dan wanneer men die laat berekenen door een commissie van erfpachtdeskundigen:

“Het klopt dat de afkoopsom voor het verlengde tijdvak vaak aanzienlijk lager uitvalt dan de afkoopsom voor het nieuwe erfpachttijdvak…De meeste erfpachters accepteren de gemeentelijke aanbieding niet, maar kiezen voor de deskundigenprocedure, die in stadsdeel Zuid vaak tot een lagere canon leidt …Gezien het feit dat de gemeentelijke aanbiedingen in veel gevallen hoger uitvallen dan de door deskundigen vastgestelde canon…”

Inmiddels heeft de wethouder Grondzaken het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam de opdracht gegeven om te onderzoeken of  er in Amsterdam erfpachters zijn met de AB 1994, die bij hun canonherziening niet gekozen hebben voor de –vaak goedkopere- mogelijkheid van verlengde afkoop omdat ze door de gemeente niet expliciet op die mogelijkheid zijn gewezen.

Om dit soort ellende te voorkomen hebben zowel VVD als CDA Amsterdam meerdere malen gepleit voor het onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten stellen van erfpacht.

Mocht u zich in een soortgelijke situatie bevinden, of andere erfpachtellende ondervinden, mail dan naar het door VVD en CDA Amsterdam opgerichte Meldpunt erfpachtellende: ERFPACHTELLENDE@GMAIL.COM