VVD legt accent op veiligheid en openbare ruimte in kadernota

Op 20 juni werd de Kadernota 2013 besproken in de gemeenteraadsvergadering. De Kadernota is een richtlijn waarlangs de gemeentelijke begroting voor 2013 zal worden opgesteld.

Op 20 juni werd de Kadernota 2013 besproken in de gemeenteraadsvergadering. De Kadernota is een richtlijn waarlangs de gemeentelijke begroting voor 2013 zal worden opgesteld. 

VVD Amsterdam heeft gewaarborgd dat de komende jaren in Amsterdam blijvende aandacht is voor veiligheid en openbare ruimte. Fractievoorzitter Robert Flos: ”Wij zijn erg tevreden met het behaalde resultaat. Door de bezuinigingen op veiligheid deels terug te draaien, blijft het aantal toezichthouders op straat gelijk. Tevens kan er geïnvesteerd worden in informatie gestuurd toezicht. Op deze manier kunnen handhavers efficiënter ingezet worden naar aanleiding van informatie en klachten van Amsterdammers die binnenkomen op een meldpunt dat 24 uur per dag bereikbaar is.”

In het kader van de ‘Broken Windows’ theorie is het voor VVD Amsterdam belangrijk het onderhoud van de openbare ruimte een extra impuls te geven. Woordvoerder Maurice Piek: “Het is bewezen dat goed onderhouden graffitivrije straten pleinen en plantsoenen bijdragen aan zowel objectief gemeten als subjectief ervaren veiligheid. Op voorstel van de VVD wordt de komende jaren twee miljoen extra uitgegeven aan de strijd tegen vervuiling en verloedering. Hierbij kan men concreet denken aan het frequenter verwijderen van graffiti en het sneller vervangen van kapotte verlichting in de openbare ruimte.” “Ook de bezuiniging op het vissen van drijfvuil in de Amsterdamse grachten wordt op aandringen van de VVD teruggedraaid en in het kader van het 400 jarig bestaan van de grachtengordel zullen in 2013 diezelfde grachten extra mooi worden verlicht”, aldus Piek.

Ook de motie van Brian Benjamin waarin werd opgeroepen te onderzoeken hoe via extra inzet op preventieve zorg de strijd tegen –kinder- obesitas kan worden geïntensiveerd kon rekenen op een meerderheid in de Gemeenteraad. 

De Gemeenteraad stemde in met een motie - waarvan Daniel van der Ree een van de indieners was- om kraakpanden in gemeentebezit zo snel mogelijk te ontruimen.

De motie die Daniel van der Ree en Marja Ruigrok indienden om de toeristenbelasting die op shortstay zal worden geheven in te zetten voor de acquisitie van toerisme en congressen kon niet rekenen op steun van de raad. Daniel van der Ree stelde voor om erfpachtgrond te verkopen om zo de schulden van de gemeente af te lossen, helaas was er geen meerderheid in de Gemeenteraad. Het idee van Marja Ruigrok waarbij –leegstaande- cultuurpanden zouden worden verkocht voor een broodnodige oppoetsbeurt van het Museumplein haalde ook geen meerderheid.