VVD kritisch over GVB na onderzoeksrapport

In de gemeenteraad werd ook het onderzoeksrapport besproken dat de Raad voor Commissarissen van het GVB had laten opstellen naar aanleiding van berichten in de Telegraaf over fraude en malversaties bij het GVB.

In de gemeenteraad werd ook het onderzoeksrapport besproken dat de Raad voor Commissarissen van het GVB had laten opstellen naar aanleiding van berichten in de Telegraaf over fraude en malversaties bij het GVB.

Fractievoorzitter Robert Flos was geschokt door de resultaten van dit onderzoek: "Weliswaar is er gelukkig geen fraude gepleegd en zijn een aantal personen die in de Telegraaf beschuldigd werden van malversaties vrijgepleit, maar er blijkt in veel te veel gevallen sprake te zijn van niet-integer, onrechtmatig, ondoelmatig en onzorgvuldig handelen. Het is dan ook goed dat de Raad voor Commissarissen twee directieleden van hun functie heeft ontheven." Onder meer diverse aanbestedingsregels zijn niet gevolgd waardoor contracten ondershands werden aanbesteed, zonder dat er meerdere partijen konden offreren. Flos: "De belastingbetaler heeft er recht op dat het GVB dat voor het overgrote deel op belastinggeld draait de beste kwaliteit voor de beste prijs krijgt: het omzeilen van de aanbestedingsregels is dan ook onverantwoordelijk en onaanvaardbaar. Een bedrijf dat de tucht van de markt voelt zou vanuit zichzelf aanbesteed hebben. Blijkbaar zitten er toch nog te veel oude "gemeentebedrijf" reflexen in het GVB dat maken dat zij diverse projecten ondershands aanbesteden." Met steun van de VVD heeft de gemeenteraad besloten een nader onderzoek te laten doen door de Amsterdamse Rekenkamer naar het functioneren van het bestuursmodel van het GVB. Donderdag 28 juli praat de commissie Algemene Zaken verder over het onderzoeksrapport en staan de conclusies van het College van Burgemeester en Wethouders dienaangaande centraal.