Stel vuilophaal stadsdeel onder toezicht

Momenteel wordt Amsterdam geteisterd door overlopende vuilnisbakken, rommel op straat, gebroken glas op fietspaden en door ratten en meeuwen open geknaagde vuilniszakken. Uit onderzoek van ATCB blijkt dat vervuiling op straat een van de grootste ergernissen van toeristen in de stad is.

Momenteel wordt Amsterdam geteisterd door overlopende vuilnisbakken, rommel op straat, gebroken glas op fietspaden en door ratten en meeuwen open geknaagde vuilniszakken. Uit onderzoek van ATCB blijkt dat vervuiling op straat een van de grootste ergernissen van toeristen in de stad is.

In de social media verschenen vele foto’s van rommel en zwerfvuil op straten, parken en pleinen. Voor de VVD Amsterdam was dit aanleiding om een oproep te doen aan stadsdelen - die verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden van de openbare ruimte- om extra prioriteit te geven aan het schoonhouden van de openbare ruimte. Met name bij stadsdeel Centrum maar ook bij andere stadsdelen schoot dit in het verkeerde keelgat.

Deze discussie over smerige straten was voor de Telegraaf aanleiding om op 10 juli 2012 een artikel te wijden aan de overmaat van zwerfvuil in Amsterdam. Met name de binnenstad – vanwege het toerisme en de horeca- wordt genoemd maar VVD Amsterdam ontvangt vanuit alle stadsdelen signalen dat het onderhoud van de openbare ruimte en in het bijzonder de verwijdering van zwerfvuil niet op orde is. In het Telegraafartikel verwijst wethouder Ossel van openbare ruimte en groen naar de stadsdelen. VVD-raadsleden in diverse stadsdeelraden hebben echter herhaaldelijk gepleit voor meer aandacht en middelen inzake het onderhoud van de openbare ruimte. Helaas kregen zij steeds nul op hun rekest. In het initiatiefvoorstel ‘Voor een gaaf Amsterdam’ pleitte VVD Amsterdam juist op het vlak van de reiniging van de openbare ruimte voor resultaatsafspraken en meer regie vanuit de Centrale Stad.

Dit alles was voor Maurice Piek aanleiding om namens de VVD-fractie het College de volgende vragen te stellen:

  1. Is het College het eens met VVD Amsterdam dat de overlast die wordt ondervonden door zwerfvuil is toegenomen? Zo ja wat zijn volgens het College de oorzaken, zo nee waarom niet? In welke mate hebben de bezuinigingen op openbare ruimte en de reiniging hiermee te maken? 
  2. Deelt het College de mening van VVD Amsterdam dat stadsdelen extra inzet moeten plegen om zwerfvuil en smerige straten tegen te gaan?
  3. Welke acties worden momenteel door de stadsdelen ondernomen om zwerfvuil tegen te gaan? 
  4. Deelt het College de mening van de VVD dat wanneer een stadsdeel herhaaldelijk faalt in het op orde krijgen van het onderhoudsniveau van de openbare ruimte er meer regie nodig is vanuit de centrale stad? Graag met motivering.
  5. Is het College het met de VVD eens dat stadsdeel Centrum – in verband met haar prominente positie als toeristische bestemming- daar waar het gaat om de reiniging van de openbare ruimte onder toezicht van het College moet worden geplaatst zodat zeker wordt gesteld dat de noodzakelijke maatregelen worden genomen om de straten weer schoon te krijgen? Graag met motivering.
  6. Welke maatregelen stelt het College voor om orde op zaken te stellen bij de reiniging van de openbare ruimte in de andere stadsdelen?