Raad unaniem in afwijzing bedreigingen Zuidoost

Vanmiddag vergaderde de gemeenteraad over de integriteit van het openbaar bestuur. Dit naar aanleiding van de situatie in Zuidoost waarbij de stadsdeelvoorzitter onvoldoende steun van de deelraad kreeg na bedreigingen van een subsidievrager (voorman van rganisatie Masterboys die sportprojecten voor jongeren organiseren) en op moest stappen. De raad was unaniem in zijn afwijzing van het handelen van de stadsdeelraad in deze kwestie.

Vanmiddag vergaderde de gemeenteraad over de integriteit van het openbaar bestuur. Dit naar aanleiding van de situatie in Zuidoost waarbij de stadsdeelvoorzitter onvoldoende steun van de deelraad kreeg na bedreigingen van een subsidievrager (voorman van rganisatie Masterboys die sportprojecten voor jongeren organiseren) en op moest stappen. De raad was unaniem in zijn afwijzing van het handelen van de stadsdeelraad in deze kwestie bleek uit de bijdragen van de diverse fractievoorzitters aan het debat.

VVD-fractievoorzitter Robert Flos diende twee moties in die medeondertekend waren door alle andere partijen. De ene motie wil dat in de subsidieverordening vastgelegd wordt dat er geen subsidie wordt verstrekt aan een instelling die zorgt voor bedreigingen. De andere motie spreekt uit dat informatie over dreigingen beter tussen onderdelen van de gemeente wordt gehaald. De bedreiger uit Zuidoost kwam bijvoorbeeld eerder in opspraak in het stadsdeel Oost. Beiden moties werden unaniem gesteund in de gemeenteraad.

Burgemeester Van der Laan gaf aan zeer blij te zijn met de moties. Hij kondigde aan zo snel mogelijk na de zomer te komen met voorstellen. Bedreigingen zijn dan dus een reden een subsidie stop te zetten of een nieuwe subsidie te weigeren. Fractievoorzitter Robert Flos: ‘Ik ben tevreden met de unanieme steun. De raad doet nu wat de stadsdeelraad naliet: ondubbelzinnig afstand nemen van bedreigingen aan het adres van bestuurders van de gemeente. In Amsterdam is het nu de norm dat bedreigen van bestuurders overheidspersoneel wordt gesanctioneerd en nooit met een subsidie wordt beloond.”