Verouderde regelgeving stadsdeel Centrum doet ondernemer de das om

Het voortbestaan van het befaamde Vlaams Friethuis in de Voetboogsteeg lijkt dankzij stadsdeel Centrum aan een zijden draadje te hangen. De huidige eigenaar wil met het oog op zijn naderende pensioen de tent verkopen maar door een bepaling van het stadsdeel mag de nieuwe eigenaar geen friet meer aan passanten verkopen.

Het voortbestaan van het befaamde Vlaams Friethuis in de Voetboogsteeg lijkt dankzij stadsdeel Centrum aan een zijden draadje te hangen. De huidige eigenaar wil met het oog op zijn naderende pensioen de tent verkopen maar door een bepaling van het stadsdeel mag de nieuwe eigenaar geen friet meer aan passanten verkopen. Om verkoop toch mogelijk te maken is een zogenaamde open-puiverkoopvergunning nodig. Tot op heden weigert stadsdeel Centrum echter deze te verstrekken.

VVD-woordvoerder Maurice Piek: ”Het is van de zotte dat het Vlaams Friethuis, al decennialang geliefd bij zowel Amsterdammers als toeristen, moet sluiten door het rigide uitvoeren van bepalingen die uit de vorige eeuw stammen. Als een open-puiverkoopvergunning  nodig is om het voortbestaan van een alom gewaardeerde onderneming te waarborgen dan moet deze worden verstrekt. De eis van het stadsdeel om een deur te plaatsen zorgt niet alleen voor onnodige kosten maar ook voor een onwerkbare situatie; de beschikbare ruimte achter de deur is domweg te krap om de tientallen wachtenden te accommoderen.”

In 2011 heeft de gemeenteraad het Amsterdams Ondernemers programma aangenomen waarin een keur aan acties wordt aangekondigd om van Amsterdam een sterke, ondernemende economie te maken.  Sinds de start van het AOP klinken er steeds meer geluiden dat ondernemers hinder ondervinden van  arbitraire toepassing van het AOP door de stadsdelen.  Het Vlaams Friethuis is een zoveelste voorbeeld in een lange reeks. “De VVD vreest dat de beoogde maatregelen om het ondernemersklimaat te verbeteren bij de stadsdeelgrenzen ophouden. Wij roepen wethouder Gehrels dan ook op om woorden in daden om te zetten en samen met het stadsdeel te kijken hoe het Vlaams Friethuis voor de stad te behouden.”, aldus Piek.

Tijdens de vergadering van de Commissie Economische Zaken op 13 september zal Maurice Piek de wethouder vragen om samen met het stadsdeel tot een oplossing te komen.