Onacceptabele stijging anti-homo incidenten

De VVD-gemeenteraadsfractie van Amsterdam maakt zich grote zorgen over de forse stijging van het aantal anti-homo incidenten in Amsterdam. VVD-fractievoorzitter Robert Flos heeft een debat in de Gemeenteraad over dit onderwerp aangevraagd met burgemeester Van der Laan.

De VVD-gemeenteraadsfractie van Amsterdam maakt zich grote zorgen over de forse stijging van het aantal anti-homo incidenten in Amsterdam. Vandaag maakte de politie bekend dat het aantal meldingen van anti-homo incidenten met 15 procent gestegen is (van 487 in 2010 naar 564 in 2011). Sinds 2007 vond er ieder jaar een stijging plaats. Alleen het aantal gemelde geweldsdelicten daalde gering (-3%) ten opzichte van 2010. VVD-fractievoorzitter Robert Flos heeft een debat in de Gemeenteraad over dit onderwerp aangevraagd met burgemeester Van der Laan.

Flos: “Het is ernstig dat het aantal gemelde homo-incidenten jaar in jaar uit stijgt in Amsterdam. Inmiddels gaat het al om 1 à 2 meldingen per dag. De politie geeft daarbij elk jaar aan dat onduidelijk is of de stijging komt doordat de aangiftebereidheid is gestegen of doordat er meer incidenten plaatsvinden. De VVD wil af van deze continue nuanceringen en wil duidelijkheid over de cijfers. Daarom ga ik Van der Laan vragen om ook slachtofferenquêtes te houden onder de roze gemeenschap waarmee een beter beeld van de werkelijkheid kan worden verkregen. Daarnaast wil ik de burgemeester om een nauwkeurige analyse van plekken, tijdstippen en mogelijk daders vragen.” Ook pleit de VVD voor stevige en onorthodoxe maatregelen. Flos: “Het volledige arsenaal van cameratoezicht, gebieds- en contactverboden voor daders, hogere straffen en lokhomo’s moet naast allerlei preventieve maatregelen als verplichte voorlichting op scholen worden ingezet.”.

Woordvoerder diversiteit Stefan de Bruijn: “Nog veel teveel Amsterdammers hebben te kampen met discriminatie. Het is een belangrijke taak van de overheid om intolerant te zijn tegen intolerantie en het signaal te blijven afgeven dat het de normaalste zaak van de wereld is dat iemand homo, of bijvoorbeeld Joods of moslim is. In het kader van homoacceptatie is al veel bereikt, maar er zijn eveneens nog grote stappen te zetten om het motto ‘Overal homo kunnen zijn’ van de VVD bij de Gay Pride te realiseren. Direct na de zomer zullen wij bij wethouder Van Es aandringen op extra maatregelen om discriminatie aan te pakken.”

Zowel Flos als de Bruijn lopen mee met de Tears of Pride Walk op 2 augustus om stelling te nemen tegen het  anti-homogeweld. Flos zal (met anderen) aan het eind daarvan een korte speech houden. Daarnaast varen beiden op 4 augustus mee op de VVD-boot tijdens de botenparade.