Stevige boetes vrouwonvriendelijke bejegeningen

De VVD wil dat Amsterdam harder gaat optreden tegen verbaal geweld jegens vrouwen. Net als in Brussel moeten er voortaan stevige boetes hiervoor worden opgelegd.

De VVD wil dat Amsterdam harder gaat optreden tegen verbaal geweld jegens vrouwen. Net als in Brussel moeten er voortaan stevige boetes hiervoor worden opgelegd. Fractievoorzitter Robert Flos: “Sissen, schelden, agressief, discriminerend en provocerend gedrag jegens vrouwen is niet te tolereren. Meisjes en vrouwen die last hebben van dit gedrag, kunnen zich hierdoor gekwetst, geïntimideerd of onveilig voelen gaan voelen in de openbare ruimte. We moeten richting de daders steviger aangeven dat dit soort opmerkingen en gedragingen niet wordt getolereerd.”

In Belgie is er onlangs een stevige discussie geweest over dit onderwerp. Aanleiding hiervoor was onder meer de Belgische documentaire Femme de la Rue waarin de Belgische filmstudente Sofie Peeters een opmerkelijk helder beeld geeft van de houding die bepaalde mannen naar vrouwen innemen. Vrouwen worden nageroepen, uitgescholden, achternagezeten, betast en bespuugd door overwegend Noord-Afrikaanse jongens.

De vrouwonvriendelijke, intimiderende opmerkingen die structureel worden gericht aan vrouwen zijn helaas niet alleen een probleem in Belgische steden. Ook in Amsterdam worden veel vrouwen en meisjes ongewenst nageroepen. Regelmatig ontvangt de VVD hierover klachten. Als vrouwen niet ingaan op de toespelingen lopen ze vervolgens het risico nog erger beledigd of zelf bedreigd te worden. Al in 2009 vroeg de gemeenteraad op initiatief van de VVD burgemeester Cohen om hier tegenop te treden en de problematiek beter in kaart te brengen.

Fractievoorzitter Robert Flos: “In 2009 heeft de gemeenteraad op ons initiatief de burgemeester gevraagd om een nadere analyse naar de specifieke op vrouwen gerichte initimidaties in de openbare ruimte. Tot op heden heb ik deze analyse echter niet gezien, ik wil daarom dat die er op korte termijn alsnog komt. Het is onaanvaardbaar als vrouwen in Amsterdam niet vrij over straat kunnen zonder ongewenste opmerkingen en intimidaties. Wij vinden dat dit soort gedrag net als in Brussel strafbaar gesteld moet worden in de APV en dat hierop een forse boete gezet moet worden. De politie moet bovendien altijd meldingen en aangiftes op dit vlak serieus nemen”

Flos heeft in schriftelijke vragen aan het College aandacht gevraagd voor dit onderwerp. Naast de stevige boetes wil hij ook dat Amsterdam onderzoek gaat doen naar de mate waarin deze overlast wordt ervaren.