2 jaar VVD in coalitie: resultaten Amsterdam Werkt

Sinds 2010 maakt de VVD deel uit van het Amsterdamse stadsbestuur. Halverwege de bestuursperiode kijken we terug naar de bereikte resultaten op de terreinen die wij belangrijk vinden. Deze week: de resultaten op het gebied van Amsterdam Werkt.

Sinds 2010 maakt de VVD deel uit van het Amsterdamse stadsbestuur. Halverwege de bestuursperiode kijken we terug naar de bereikte resultaten op de terreinen die wij belangrijk vinden. Deze week: de resultaten op het gebied van Amsterdam Werkt.

 

Minder regels

In 2011 diende de VVD het ‘Masterplan Deregulering’ in waarin 33 voorstellen werden gedaan om Amsterdam aantrekkelijker te maken voor ondernemers. Een groot deel van deze voorstellen is overgenomen in het Amsterdamse Ondernemers Programma van de Gemeente Amsterdam. De VVD-inzet op veiligheid voor ondernemers en een cultuur van dingen mogelijk maken, rationaliteit in beleid en een pragmatische instelling is overal in het programma terug te vinden alsmede het streven naar een grotere servicegerichtheid vanuit de gemeente (bijvoorbeeld door middel van een trainingsprogramma voor ambtenaren). Op voorstel van de VVD worden regelvrije zones, winkelstraatmanagement, het uniformeren, harmoniseren en dereguleren van eisen en vergunningaanvragen bij horeca, evenementen, werken in de openbare ruimte, (steigerdoek)reclame en warenmarkten tussen stadsdelen in het AOP opgenomen. Waar mogelijk worden vergunningen vervangen door algemene regels en wordt de Lex Silencio Positivo toegepast. Tevens komt op verzoek van de VVD meer aandacht voor ZZP’ers, komt er een algemene nadeelcompensatie voor ondernemers bij werkzaamheden in de openbare ruimte, worden de mogelijkheden van de verruiming winkeltijden onderzocht, zal E-facturatie zijn intrede doen en wordt er een centraal internetportaal voor ondernemers gelanceerd. Ook de VVD-voorstellen op het gebied van een eenvoudigere screening van leveranciers van Gemeente Amsterdam, het aanbestedingspaspoort voor ondernemers, het elektronisch ondernemersdossier (geen zaken dubbel aanleveren), de vereenvoudiging van inkoop- en aanbesteding voor MKB zijn overgenomen.

 

Handhaving pied-à-terres geschrapt

In augustus 2010 kregen ruim 600 woningeigenaren een brief waarin hen te verstaan gegeven werd hun woning - tot dan in gebruik als tweede woning - aan te bieden als huurwoning in de sociale sector. Dit onder dreiging van een dwangsom. De regels waren duidelijk: alleen de grotere koopwoningen, met een WOZ waarde boven de € 163.625, mochten gebruikt worden als tweede woning. Met andere woorden, de directeur van Philips mocht een penthouse op de Zuidas gebruiken als pied-à-terre, maar een kenniswerker geen studio in De Pijp. Een zeer onwenselijke situatie voor een stad die zich als internationale topstad op de kaart wil zetten en bovendien een zware inbreuk op het eigendomsrecht. Op herhaaldelijk aandringen van de VVD zijn in januari 2011 de voorwaarden die de gemeente Amsterdam stelde, gewijzigd en mogen alle koopwoningen – ongeacht WOZ-waarde- worden gebruikt als pied-à-terre. Hetzelfde geldt voor vrije sector huurwoningen.

 

Liberaler horecabeleid

Eind 2011 is de Gemeenteraad akkoord gegaan met de Horecavisie en de Terrassennota. Een aantal langgekoesterde wensen, zoals de komst van 24 uurs horeca, is daarin uitgekomen. De VVD heeft zich ingezet voor meer vrijheid en minder betutteling voor zowel mensen die uit willen gaan als ondernemers. Mede door de inzet van de VVD komen er 24 uurs horecalocaties, waar ‘klokje rond’ kan worden uitgegaan. Ook wordt het aantal ‘verlaatjes’ (verlengde openingstijden) verruimd. Voorheen kon de horeca op het Leidseplein en Rembrandtplein slechts vijf keer per jaar een ontheffing van de normale openingstijden krijgen. Dit is nu uitgebreid naar twaalf. Bij terrassen wordt er nadrukkelijker gekeken naar het gebied waar een terras staat. De openingstijden gaan variëren per gebied. In uitgaansgebieden zijn de terrastijden veel ruimer dan in woonbuurten. De terrastijden in ‘gemengde’ buurten (wonen, werken en uitgaan) liggen daar tussenin. De VVD juicht toe dat er meer verantwoordelijkheid bij de ondernemers wordt neergelegd. Goed gedrag wordt beloond. Zo zal een ondernemer die overlast veroorzaakt, zich niet aan afspraken houdt en regels overtreedt vaker worden gecontroleerd en met handhaving te maken krijgen. Een ondernemer daarentegen die afspraken maakt met de buurt en overlast weet te beperken krijgt minder controles. Ook kan deze goede ondernemer worden beloond met meer ‘verlaatjes’ of een vergunning die langer geldig is. Naast deze verantwoordelijkheden bij ondernemers wordt ook de handhaving door de gemeente strenger.

 

Nieuw Park & Ride beleid

Door kritisch te kijken naar het rendement per euro bij de P+R-terreinen slaagt het College er op voorstel van VVD-wethouder Wiebes in ruim drie keer zoveel plekken (6.600 in plaats van 2.000) extra te creëren voor 60 miljoen euro minder dan begroot. Met het geld dat daardoor overblijft betaalt het College in één klap de Rode Loper (de wandelpromenade boven de Noord/Zuidlijn), een andere prioriteit van de VVD. Het parkeertarief op P+R-terreinen is door wethouder Wiebes fors verlaagd naar slechts 1 euro per dag (overdag).

 

Invoering minutenparkeren

Op voorstel van de VVD wordt in gemeentelijke parkeergarages minutenparkeren ingevoerd: ofwel het betalen voor parkeren voor het aantal minuten dat je er staat in plaats van per uur voor een hoger tarief. In 2012 wordt het aantal garages waar dit mogelijk is uitgebreid. Parkeergarage  Stadhuis/Muziektheater bij het Waterlooplein won mede dankzij het 'eerlijke parkeren' de prijs voor beste parkeergarage 2012.

 

Werk maken van armoede

In 2012 verscheen het VVD-voorstel ‘Maak werk van Armoede’ waarin voorstellen werden gedaan om armoede te bestrijden door enerzijds de instroom te verminderen en anderzijds de uitstroom te vergroten. Nog te veel Amsterdammers zijn voor hun inkomen afhankelijk van de overheid en daar moet verandering in komen. Afspraken met regionale ondernemers, de inzet op beheersing van de Nederlandse taal, maar ook  het gebruik van middelen zoals 'social return' zullen de uitstroom uit armoede de komende jaren vergroten. Ook zullen op initiatief van VVD Amsterdam de mogelijkheden die de wetgeving biedt zoals het uitsluiten van mensen van een uitkering omdat zij in hun vorige woonplaats onvoldoende inspanningen hebben verricht om aan het werk te komen en het voorkomen van bijstandstoerisme door samen te werken met de IND (Immigratie -en Naturalisatiedienst) meer worden benut. Verder zullen vaders van kinderen bij een moeder in de bijstand blijvend op hun verantwoordelijkheid worden aangesproken. Ook een bezinningsperiode van vier weken wachttijd bij het aanvragen van een uitkering waarin men verplicht naar werk moet zoeken -een methode die in Rotterdam succesvol is gebleken- zal standaard bij iedere uitkeringsaanvraag worden toegepast. Ook steunt een meerderheid van de raad het VVD-voorstel om een stringent beleid te voeren in het opleggen van boetes in het geval van bijstandsfraude.

 

Aanpak erfpachtproblematiek

De VVD is een groot tegenstander van voortdurende erfpacht waarbij veel Amsterdammers tegen gigantische canonverhoging oplopen en is daarom immer alert op misstanden veroorzaakt door het huidige stelsel. Om de omvang het probleem te inventariseren heeft de VVD in 2012 het meldpunt erfpachtellende geopend. Later dit jaar verschijnt het Zwartboek Erfpachtellende.

 

Mecenaat

In tijden waarin gepleit wordt voor meer private initiatieven en het genereren van eigen inkomsten door culturele instellingen stelde de VVD in 2011 voor om als gemeente het goede voorbeeld te geven en een eigen fonds ten bate van cultuur, kunst en openbare ruimte op te richten. De Gemeenteraad heeft hiermee ingesteld en diverse onderzoeken naar de vorm en werkwijze lopen.

 

Ontsluiting Collectie Amsterdam

Om het bewustzijn van zowel Amsterdammer als bezoekers omtrent de vermaarde kunstcollectie in het bezit van de gemeente te vergroten stelde de VVD in 2011 voor om de collectie digitaal te ontsluiten en musea en bruikleennemers te verplichten duidelijk de herkomst van het tentoongestelde werk te vermelden. De Gemeenteraad stemde in met het VVD-initiatief.

 

Cultureel ondernemerschap

In 2011 heeft de Gemeenteraad een voorstel van de VVD aangenomen om in het verlengde van het AOP met aanvullende voorstellen te komen om het cultureel ondernemerschap en de eigen inkomsten van instellingen te verhogen. Bij het vaststellen van de kaders voor het Kunstenplan 2013-2016 is op voorstel van de VVD een uitstapregeling opgenomen. Culturele instellingen kunnen hierbij eenmalig drie keer hun reguliere jaarbijdrage uit het Kunstenplan ontvangen op voorwaarde dat zij  daarna op eigen benen staan. Door deze regeling wordt cultureel ondernemerschap gestimuleerd.

 

Overname AT5

In 2010 is het op voorstel van de VVD voor externe partijen mogelijk gemaakt om voorstellen in te dienen over de toekomst van AT5. In 2012 is AT5 overgenomen door Het Parool, RTV-Noord-Holland en de AVRO. Door de overname betaalt de gemeente minder aan lokale media.

 

Markten

In 2012 diende de VVD het voorstel ‘Aan de markt overlaten’ in. Hierin werd gepleit voor centraal toezicht, uniformering van regels  en vergunningen en verzelfstandiging van de warenmarkten met als doel fraude tegen te gaan en de omzet te verhogen. Een belangrijk deel van de VVD-voorstellen is overgenomen in het grootstedelijke ‘Plan van aanpak Integriteitsrisico’s warenmarkten.’

 

Shortstay

De VVD vindt dat shortstay (verhuur van tijdelijke woonruimte aan toeristen en zakelijke bezoekers) hoort bij een stad als Amsterdam. Op voorstel van de VVD wordt shortstay boven winkels in de Kalverstraat en op de Nieuwendijk mogelijk. Hierdoor wordt niet alleen leegstand boven winkelpanden teruggedrongen maar wordt er ook gezorgd voor reuring en sociale veiligheid op momenten dat winkels gesloten zijn. Tevens is het minimum aantal nachten voor shortstay van zeven naar vijf teruggebracht.

 

Topwoonmilieus, particulier en collectief opdrachtgeverschap

Om beter gesitueerden voor Amsterdam te behouden is in 2011 op voorstel van de VVD in de Structuurvisie opgenomen dat er meer aandacht moet komen voor topwoonmilieus. Mogelijke locaties hiervoor zijn IJburg II, de IJ-oevers en de Zuidas. Tevens heeft op voorspraak van de VVD het particulier en collectief opdrachtgeverschap in de structuurvisie meer aandacht gekregen.

 

Excellente leerlingen

In 2011 stelde de VVD voor in ‘Bijzonder talent verdient bijzondere aandacht’ om per stadsdeel minstens een programma voor excellente leerlingen op te starten. Na een enthousiaste reactie van de commissie verscheen er in 2012 een tweede voorstel waarin de plannen verder werden uitgewerkt. De Gemeenteraad ging akkoord met het VVD-voorstel.

 

Leegstand kantoorgebouwen

Om de leegstand van kantoorgebouwen tegen te gaan, is transformatie een goed middel. Om het bedrijfsleven te prikkelen te investeren in de transformatie van gebouwen in hotels, studentenwoningen of wel verhuurbare kantoren heeft de VVD een parkeerplaatsenbalans voorgesteld. Er zullen immers locaties zijn waar na transformatie minder parkeerplaatsen nodig zijn en er zullen ook locaties zijn waar transformatie juist gestimuleerd kan worden als er parkeerplaatsen mogen worden toegevoegd. Alle parkeerplaatsen die in een transformatieproject verdwijnen worden toegevoegd aan de ‘parkeerplaatsenbalans’. Ontwikkelaars en beleggers krijgen de mogelijkheid om bij een positieve parkeerplaatsenbalans binnen een deelgebied tegen betaling parkeerplaatsen toe te voegen aan locaties waarvan transformatie door deze toevoeging bespoedigd wordt dan wel aan locaties die door deze toevoeging beter regulier verhuurd kunnen worden. Het College heeft in 2012 positief gereageerd op het VVD-voorstel.

 

Meer HAVO/VWO scholen

Tijdens de behandeling van het Regionaal Plan Onderwijsvoorzieningen in 2011 heeft de VVD voorgesteld met behulp van prognoses te inventariseren waar er behoefte is aan uitbreiding van het aanbod HAVO/VWO scholen en indien noodzakelijk de huisvestiging van dit type onderwijs te versnellen. De Gemeenteraad heeft dit voorstel aangenomen.

 

Olympische Spelen 2028

De VVD is groot voorstander van het organiseren van de Olympische Spelen in Amsterdam in 2028. Niet alleen de Olympische Spelen zelf maar ook de aanloop daar naartoe en de na-effecten zijn op diverse gebieden – bijvoorbeeld de bestrijding van overgewicht en obesitas, maar ook de verbetering van de stedelijke infrastructuur en de economische ontwikkeling - goed voor de stad. In 2012 is besloten dat een eventueel bid onder Amsterdamse vlag zal plaatsvinden. VVD-wethouder Eric van der burg is verantwoordelijk voor de Olympische ambitie.

 

Betere inzet BIBOB

Amsterdam gaat BIBOB effectiever, doeltreffender en ondernemersvriendelijker toepassen. BIBOB staat voor Wet bevordering integriteitsbeoordelingen. Deze wet is bedoeld om criminaliteit bij ondernemers op te sporen en te voorkomen dat de overheid dit ongewild steunt door bijvoorbeeld vergunningen te verstrekken. VVD-gemeenteraadsleden Marijn Ornstein en Marja Ruigrok hadden er in het initiatiefvoorstel 90° BIBOB voor gepleit om de screening van bedrijven en personen aan te passen zodat deze meer risicogestuurd wordt en minder rompslomp voor ondernemers met zich meebrengt. Raadsbreed waren er steun en complimenten voor de resultaten van het voorstel van Ornstein en Ruigrok.

 

Verruiming openingstijden winkeliers

Op voorstel van de VVD wordt bij de ondernemers in de stadsdelen Zuid en Zuidoost geïnventariseerd of er een pilot kan worden gehouden met vrije openingstijden. Als deze pilot een succes blijkt te zijn, zullen de vrije openingstijden over de rest van de stad worden uitgerold.