Eric van der Burg over Amsterdam 2028

Afgelopen week heeft Eric van der Burg in dagblad Metro een column geschreven over de Olympische Spelen 2028 in Amsterdam.

Afgelopen week heeft Eric van der Burg in dagblad Metro een column geschreven over de Olympische Spelen 2028 in Amsterdam.

ORGANISATIE SPELEN IS INVESTERING IN TOEKOMST VAN NEDERLAND



Afgelopen vrijdag was ik bij de openingsceremonie van het 2012 FIBA Wereldkampioenschap Basketball voor Vrouwen onder de 17. Het allereerste vrouwen-WK Basketball in Nederland. Een geweldig sportevenement. Ik ben blij dat er meer het besef komt in de samenleving dat sport niet alleen een gezond tijdverdrijf is, maar dat het een katalysator kan zijn voor heel veel positieve ontwikkelingen in de stad.

De Olympische Spelen in Londen was een geweldig evenement. Het gaf nieuwe energie aan de vraag: Moet Nederland de Spelen wel willen organiseren in 2028? Natuurlijk worden de kosten in kaart gebracht. Maar laten we eveneens goed stil staan bij wat de organisatie van de Spelen voor Nederland opbrengt op langer termijn. Je investeert niet alleen in een sportevenement dat drie weken duurt. Je laat iets na voor de toekomst: een nieuwe stadswijk, verbeterde infrastructuur en verbeterde sportaccommodaties. Daar hebben de mensen de komende vijftig jaar profijt van. Langetermijneffecten zijn vanzelfsprekend moeilijker meetbaar. Maar kijk naar Amsterdam Zuid, gebouwd als het Olympisch dorp van 1928. Kijk ook naar het Arenagebied, gebouwd voor het Olympisch bid in 1992 en het is meteen duidelijk dat de organisatie van de Spelen gezien zou moeten worden als een investering in de toekomst van Nederland.

Amsterdam zal als officiële naamstad voor een mogelijk bid er alles aan doen om de stad op Olympisch niveau te krijgen. We nemen heel Nederland mee in deze ambitie. Nederland, een land waar de infrastructuur op orde is, de economie bloeit door de vele toeristen die komen en buitenlandse investeerders, waar iedereen de kans heeft om voldoende te bewegen en te sporten en waar obesitas niet langer een probleem is; een mooi vergezicht. 29 augustus worden de Paralympische Spelen geopend. Alweer een geweldig sportevenement. Laten we ook nu met z'n allen onze sporthelden steunen!

Eric van der Burg 

 

Column Eric