Resultaten VVD 2010-2012: Orde op Zaken

Sinds 2010 maakt de VVD deel uit van het Amsterdamse stadsbestuur. Halverwege de bestuursperiode kijken we terug naar de bereikte resultaten op de terreinen die wij belangrijk vinden. Deze week: de resultaten op het gebied van Orde op Zaken.

Sinds 2010 maakt de VVD deel uit van het Amsterdamse stadsbestuur. Halverwege de bestuursperiode kijken we terug naar de bereikte resultaten op de terreinen die wij belangrijk vinden. Deze week: de resultaten op het gebied van Orde op Zaken.

 

Geen belastingverhogingen, financien op orde

De VVD heeft zich er hard voor gemaakt dat de belastingen voor Amsterdammers niet omhoog gaan. De grote drie –OZB, parkeerbelastingen en afvalstoffenheffing- stijgen niet. Niet voor niets heeft de VVD altijd gezegd dat het probleem niet is dat de Amsterdammer te weinig belasting betaalt, maar dat de gemeente teveel geld uitgeeft. Het College snijdt wel fors in eigen vlees, waarbij de Wiebesnorm (rendement per euro) centraal staat. VVD is tevreden dat in de gemeentefinanciën orde op zaken wordt gesteld. Door in 2012 met voorstellen te zijn gekomen voor 193 miljoen in plaats van de geplande 80-100 miljoen aan ombuigingen brengt Amsterdam zijn huishoudboekje duurzaam op orde. Eerder al werden in 2010 voorstellen voor bezuinigingen op de centrale stad ter hoogte van 208 miljoen euro gedaan.

 

Fors verminderen aantal ambtenaren
De VVD steunt vol overtuiging de voorstellen van het College (wethouder Van der Burg, VVD) om in de nabije toekomst het met bijna 2.000 ambtenaren minder te doen (450 al gerealiseerd, plus vermindering 1.500 komende jaren), alle ambtenaren centraal aan te sturen en de arbeidsvoorwaarden te normaliseren. Het is fijn om te zien dat er met name bespaard wordt aan beleidskant, maar dat de service aan de Amsterdammers op peil blijft. Liever een goede ambtenaar achter de balie of op straat, dan achter het bureau.

 

Opheffen deelraden

De VVD-gemeenteraadsfractie wil dat Amsterdam de aanstaande opheffing van de deelraden door het kabinet en de Tweede Kamer aangrijpt om de gemeentelijke organisatie fors te hervormen en professionaliseren. In het plan Mokum 3.0 stelt de VVD-gemeenraadsfractie voor om stadsdeelorganisaties te decimeren en volledig te laten richten op excellente dienstverlening aan de burgers. Circa een kwart van de stadsdeelambtenaren verliest zijn baan. Daarnaast worden onder meer de reiniging en afvalinzameling verzelfstandigd. In de tweede helft van 2012 spreekt de Gemeenteraad hier verder over.

 

Reorganisatie diensten

Onder leiding van wethouder Wiebes wordt binnen de gemeentelijke organisatie orde op zaken gesteld. Onder meer de diensten IVV (Infrastructuur), ICT en Noord/Zuidlijn zijn en worden gereorganiseerd, waardoor de gemeente tegen lagere kosten professioneler werkt.

 

Verminderen en transparantie subsidies

Gemeente Amsterdam verstrekt jaarlijks voor ruim een half miljard aan subsidies. De VVD vindt dit ongekend veel. Op initiatief van de VVD gaat het College kritischer kijken naar subsidies en het rendement per euro in kaart brengen. Ook zal het College van Burgemeester en Wethouders jaarlijks alle door de gemeente verstrekte subsidies openbaar maken. Bewoners en ondernemers kunnen daardoor beter zien hoe hun belastinggeld wordt besteed. Tot 2012 gingen stadsdelen en College nog verschillend om met het openbaar maken en was het moeilijk te achterhalen welke instellingen subsidie hebben gehad en waarvoor dit was.

 

Open data de norm in Amsterdam

Beide partijen willen dat open data in Amsterdam de norm wordt. Gegevens waar de gemeente Amsterdam over beschikt worden standaard via internet toegankelijk, tenzij er belemmeringen zijn met het oog op de privacy of de veiligheid. Vervolgens is het aan bedrijven en particulieren om allerlei handige diensten te ontwikkelen.

 

Gemeentelijk vastgoed

De gemeente Amsterdam is in het bezit van een zeer diverse vastgoedvoorraad waaronder (stadsdeel) kantoren, buurthuizen, ateliers, theaters en sportaccommodaties. Een deel van dit vastgoed is in bezit van de stadsdelen; tot op heden is er geen totaaloverzicht van het vastgoed van de stadsdelen. Op initiatief van de VVD wordt nu de gemeentelijke vastgoedportefeuille in kaart gebracht en welke onderdelen hiervan kunnen worden afgestoten.

 

Deelnemingen

Tijdens de herijking van de gemeentelijke deelnemingen in 2011 heeft de VVD ervoor gezorgd dat bovenop het afstoten van de door het College voorgestelde deelnemingen de komende jaren de Amsterdam Compagnie, alle drinkwater gerelateerde bedrijven, SHPV en Wigo4it worden afgestoten.

 

Orde op zaken in de zorg

In het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning heeft Eric van der Burg, VVD Wethouder Zorg, het Amsterdamse zorgstelsel hervormd. De komende jaren zullen vrijwilligerswerk en mantelzorg worden gestimuleerd, wordt de zelfstandigheid van Amsterdammers versterkt, regels worden eenvoudiger en dienstverlening beter, krijgt preventie bij de maatschappelijke opvang extra aandacht en wordt geïnvesteerd in de aanpak van huiselijk geweld. Dit met als doel mensen niet afhankelijk te maken van zorg, maar zo zelfstandig mogelijk te laten leven met zorg.

 

Amsterdams PGB

Sinds 1 januari 2012 is het niet meer mogelijk een Persoonsgebonden Budget (PGB) aan te vragen voor individuele ondersteuning of dagbesteding. Eric van der Burg vindt dat hulpbehoevende Amsterdammers niet de dupe mogen worden van bezuinigingen op het PGB en voert daarom een ‘Amsterdamse formule’ van het PGB in. Deze variant kent wel de voordelen van het persoonsgebonden budget zoals keuzevrijheid en zelfregie maar is beter bestand tegen onbedoeld en oneigenlijk gebruik. In 2013 – wanneer de gemeenten verantwoordelijk worden gesteld voor zorg- kunnen Amsterdammers die dit vanuit de AWBZ zelf met een PGB regelden, deze keuzemogelijkheid terugkrijgen.

 

Reorganisatie maatschappelijke opvang

Door de veranderende samenstelling van de groep daklozen in Amsterdam bestond de behoefte de maatschappelijke opvang te herijken en reorganiseren. Door ‘zelfredzaamheid’ als een rode draad door de opvang te laten lopen en bepalend te laten zijn in het aanbod kan aan deze behoefte worden voldaan. Het standaard maken van begeleid wonen, het uitzonderlijk maken van opname in een 24-uursvoorziening, het instellen van een maximale verblijfsduur zijn voorbeelden van de veranderingen die door VVD wethouder Zorg, Eric van der Burg, worden doorgevoerd. Dit betekent niet dat er geen langdurige zorg en begeleiding voorhanden zijn voor hen die niet zelfredzaam zijn.

 

Verzelfstandiging ambulancedienst

Door nieuwe landelijk wetgeving kan er nog maar één organisatie per regio over een vergunning voor ambulancezorg beschikken. VVD wethouder Zorg, Eric van der Burg, heeft in overleg met de twee bestaande organisaties –GGD en VZA- gekozen voor een combinatie van de ambulancedienst en de meldkamer van de GGD en de ambulancedienst van de VZA onder de vlag van een nieuwe BV. Uitgangspunt hierin was dat de kwaliteit van de ambulancezorg optimaal moest blijven. Door het onderbrengen van alle activiteiten onder een eenduidige aansturing binnen een organisatie is dit gewaarborgd.

 

Orde op zaken bij luchtkwaliteit

Met goed doordachte maatregelen, waarbij het rendement per euro centraal staat, bespaart Amsterdam veertig miljoen euro, terwijl het effect van de nieuwe aanpak op de luchtkwaliteit anderhalf keer zo groot is. Op initiatief van wethouder Wiebes investeert Amsterdam alleen nog in de luchtkwaliteitsmaatregelen die het meeste opleveren. Wiebes heeft subsidies gestaakt om particulieren elektrisch te laten rijden, net als goedkope parkeervergunningen voor schone voertuigen en het elektrificeren van het gemeentelijk wagenpark. Subsidie om scooterrijders te bewegen elektrisch te rijden is eveneens van tafel.

 

Recreatieschappen en Gooisch Natuurreservaat

Reeds in 2010 heeft de VVD de Amsterdamse bijdrage aan het Gooisch Natuurreservaat en diverse recreatieschappen buiten de gemeentegrens aan de orde gesteld. Op voorstel van de VVD is besloten tot herziening van de rol van de gemeente in de recreatieschappen en het opschorten van de financiële bijdrage aan het Gooisch Natuurreservaat.