Meer meeleven met slachtoffers, minder met daders

In het vandaag verschenen initiatiefvoorstel Meer meeleven met slachtoffers, minder met daders doet de Amsterdamse VVD-fractievoorzitter tien voorstellen om de positie van slachtoffers in Amsterdam te verbeteren.

In het vandaag verschenen initiatiefvoorstel Meer meeleven met slachtoffers, minder met daders  doet de Amsterdamse VVD-fractievoorzitter tien voorstellen om de positie van slachtoffers in Amsterdam te verbeteren.  Flos: ”Nu komt het nog voor dat een slachtoffer van bedreiging nog bezig is met aangifte doen terwijl de dader allang weer vrolijk buiten rondloopt en andere mensen lastig valt. Dat kan niet de bedoeling zijn. Slachtoffers moeten eenvoudiger en sneller aangifte kunnen doen en er moeten afspraken met de politie komen dat iemand die aangifte doet eerder daarmee klaar is dan dat de dader buiten staat.”

Speciale aandacht geeft de VVD aan de zorg voor slachtoffers van verkrachting. Flos: “Verkrachting is zo’n vreselijk delict dat we prioriteit willen geven aan de zorg voor slachtoffers hiervan. Daarom stellen wij een speciaal centrum voor de slachtoffers van verkrachting voor. Daarnaast willen wij dat de huidige pilot waarin de GGD meteen op het hoofdbureau van de politie bij de aangifte psychisch en medische hulp kan verlenen structureel wordt en ook ’s nachts beschikbaar is. Nu is namelijk die GGD-ondersteuning alleen tussen 07.00 en 23.00 uur beschikbaar”. Ook moet er specifieke aandacht komen voor slachtoffers van overvallen en jonge slachtoffers van ernstige geweldsmisdrijven. Flos: “ Wij willen dat het initiatief in Nieuw-West om slachtoffers van een woningoveral meteen hulp te geven van een veiligheidscoördinator die meteen helpt bij de nazorg uitrollen over de hele stad. Daarnaast moet er een speciaal project komen voor jonge slachtoffers van ernstige geweldsmisdrijven. Uit een vorige week verschenen studie blijkt dat zij extra vatbaar zijn voor herhaald slachtofferschap en risico lopen als zij ouder worden zelf dader van geweld te worden. Extra aandacht voor deze kwetsbare groep is dus nodig”.

De VVD wil ook dat slachtofferhulp ook aan mensen die te lijden hebben onder extreme overlast wordt aangeboden. Flos: “Nu wordt slachtofferhulp standaard aangeboden aan slachtoffers van criminaliteit, calamiteiten en zwaardere verkeersongelukken. Dat is prima, maar wij vinden dat dit in Amsterdam ook slachtoffers van ernstige vormen van buren- en jongerenoverlast of bijvoorbeeld aan vrouwen die geïntimideerd worden op straat slachtofferhulp aangeboden moeten krijgen”. De VVD wil in de gemeentelijke  bezuinigingsoperatie slachtofferzorg en de subsidie aan Slachtofferhulp Nederland onzien.

De VVD-Amsterdam voorstellen sluiten aan bij de landelijke initiatieven van VVD-staatssecretaris Teeven. Teeven: “Deze kabinetsperiode hebben wij al veel kunnen doen voor slachtoffers. Zo is de uitbreiding van het spreekrecht sinds 1 september van kracht. Hierdoor kunnen ouders van minderjarige kinderen ook het woord voeren in de zittingszaal. Er kan nog veel worden gedaan en ik zie het initiatief van de VVD-Amsterdam met veel goede ideeën als een welkome aanvulling op het beleid.”