VVD: harddrugsgebruik festivals aanpakken

De Amsterdamse VVD wil dat gemeente, politie en organisatoren het gebruik van partydrugs bij festivals gaan terugdringen. Hoewel er op papier een zero tolerance beleid geldt, blijkt in de praktijk dat door veel mensen harddrugs wordt gebruikt. Ook gaan mensen steeds jonger gebruiken en neemt het gebruik van het risicovolle GHB toe.

De Amsterdamse VVD wil dat gemeente, politie en organisatoren het gebruik van partydrugs bij festivals gaan terugdringen. Hoewel er op papier een zero tolerance beleid geldt, blijkt in de praktijk dat door veel mensen harddrugs wordt gebruikt. Ook gaan mensen steeds jonger gebruiken en neemt het gebruik van het risicovolle GHB toe. VVD-gemeenteraadslid Daniel van der Ree dient later deze maand een initiatiefvoorstel in de Gemeenteraad in om aandacht te vragen voor het harddrugsgebruik bij evenementen.

Van der Ree: “Voor de Amsterdamse VVD is het helder: het gebruik van harddrugs willen we ontmoedigen. Wij hebben niet de illusie dat we harddrugsgebruik kunnen uitbannen, maar maken ons er zorgen over dat festivalzoekers meer en steeds jonger drugs gebruiken. Ook moet Amsterdam steviger optreden tegen het groeiend gebruik van GHB.”

De VVD zal er bij burgemeester Van der Laan op aandringen dat bij evenementen strenger wordt gecontroleerd op partydrugs. Wanneer iemand drugs bij zich draagt, moet iemand niet worden toegelaten op een evenemententerrein. Indien op het terrein zelf iemand wordt betrapt, dient hij of zij direct het festival te verlaten. Ook wil de VVD dat standaard bij evenementen een identiteitscontrole plaatsvindt. Op papier mogen nu 18-jarigen niet binnen, terwijl dit in de praktijk wel gebeurt. Door dit strakker te handhaven wordt ook voorkomen dat jongeren onder de 18 op een festival drugs gebruiken. De VVD wil tevens dat Amsterdam in samenwerking met onder meer Trimbos en festivalorganisatoren het gebruik van het gevaarlijke middel GHB gaat terugdringen.