Resultaten VVD 2010-2012: Amsterdam Veilig

Sinds 2010 maakt de VVD deel uit van het Amsterdamse stadsbestuur. Halverwege de bestuursperiode kijken we terug naar de bereikte resultaten op de terreinen die wij belangrijk vinden. Deze week: de resultaten op het gebied van Amsterdam Veilig.

Sinds 2010 maakt de VVD deel uit van het Amsterdamse stadsbestuur. Halverwege de bestuursperiode kijken we terug naar de bereikte resultaten op de terreinen die wij belangrijk vinden. Deze week: de resultaten op het gebied van Amsterdam Veilig.

 

Uitgebreider, flexibeler en slimmer inzetten van cameratoezicht

In het initiatiefvoorstel  "Een Amsterdam met meer kijk op veiligheid. Meer, flexibeler en slimmer cameratoezicht in Amsterdam" (2012) is ingezet op het uitgebreider, flexibeler en slimmer inzetten van cameratoezicht. De Gemeenteraad is akkoord gegaan met het grootste deel van de VVD-voorstellen. Door de nieuwe koers kan verplaatsende criminaliteit beter worden aangepakt, overlast worden beperkt en zal in heel Amsterdam de veiligheid worden verbeterd. Amsterdam gaat ook leefbaarheidsovertredingen met behulp van camera’s aanpakken. Op plekken waar hardnekkig vuil wordt gedumpt, muren worden beklad en andere hardnekkige overlast plaatsvindt, worden camera’s geplaatst.

 

Uitbreiding preventief fouilleren

De VVD pleit al jaren voor een uitbreiding van de gebieden waar wapencontroles plaatsvinden. In 2012 heeft de burgemeester op initiatief van de VVD preventief fouilleren in de Pijp mogelijk gemaakt. Sinds 2011 wordt ook preventief gefouilleerd in Amsterdam-West en -Oost. In de bestaande fouilleergebieden, o.a. in Centrum en Zuidoost, zijn de controles gecontinueerd. De VVD wil dat preventief fouilleren in de toekomst selectiever en effectiever wordt ingezet. In het voorjaar van 2013 volgt daarover een discussie in de gemeenteraad.

 

Amsterdam veiligste openbaar vervoer

Op initiatief van de VVD-gemeenteraadsfractie maakt Amsterdam het openbaar vervoer veiliger. De gemeenteraad heeft het voorstel ‘Amsterdam Veiligste Openbaar Vervoer’ van de VVD aangenomen om het OV-verbod voor veelplegende zakkenrollers uit te breiden naar agressieve/gewelddadige reizigers en structurele overlastgevers.

 

Extra inzet handhaving

De burgemeester stelde in het voorjaar van 2012 voor om te bezuinigen op de gemeentelijke handhavers. Op initiatief van de VVD heeft de gemeenteraad deze bezuiniging grotendeels teruggedraaid. 

 

Taxi’s

De Amsterdamse taxi is de VVD al jaren een doorn in het oog. In 2011 diende de VVD een initiatiefvoorstel in om het weigeren van korte ritten hard te bestraffen. Onder leiding van VVD-wethouder Wiebes is begin 2012 nieuw taxibeleid in Amsterdam vastgesteld. Kern daarvan is dat taxichauffeurs alleen nog in groepsverband mogen rijden en misstanden hard worden gesanctioneerd. Wanneer structureel korte ritten worden geweigerd of verkeerde tarieven worden gehanteerd mag een taxiorganisatie niet langer in Amsterdam rijden.

 

Beveiliging religieuze instellingen

Met name Joodse instellingen, zoals scholen, hebben te kampen met stevige dreigingen. Daarom moet jaarlijks fors worden geïnvesteerd in beveiliging. De VVD vindt het niet rechtvaardig dat de Joodse gemeenschap hier zelf volledig voor moet opdraaien en wil dat de overheid hieraan structureel meebetaalt. Op initiatief van de VVD betaalt het Stadsdeel Zuid hier al jaarlijks aan mee. In 2011 heeft op initiatief van de VVD de Gemeenteraad ook een bijdrage geleverd. Een voorstel van de VVD om dit per 2012 structureel te maken kon niet rekenen op steun van onder andere PvdA en GroenLinks.

 

Kraken

Sinds 2010 is de Wet Kraken en Leegstand van kracht. De VVD is een groot tegenstander van kraken omdat dit een aantasting van het eigendomsrecht is en er bij kraken veel schade wordt aangericht. In Amsterdam is de laatste jaren stevig uitvoering gegeven aan de wet, door veel kraakpanden te ontruimen. Dit is in lijn met het Zwartboek Kraken van de VVD, waarin het College werd opgeroepen de kraakmisstanden stevig aan te pakken.

 

Horeca-overlast

De VVD is een groot voorstander van een bruisend nachtleven, maar ziet het als taak van de horeca en de overheid om overlast te bestrijden. In de Gemeenteraad hebben CDA en VVD daarom in 2011 onder meer voorgesteld om veroorzakers van stevige overlast en geweldsplegers vaker een horecaverbod of een weekendarrangement (een weekend lang vastzitten na een incident eerder dat weekend) op te leggen. Daarnaast is ook afgesproken dat er–betaald door de horeca- particuliere horecatoezichthouders worden ingezet. De horeca zelf mag voortaan 12 in plaats van 5 nachten per jaar hun (nacht)zaak de hele nacht (nu nog tot 05.00 uur) open houden.

 

Aanpak jeugdcriminaliteit en -overlast

Al jaren vraagt de VVD aandacht voor het aanpakken van overlast door jongeren. Diverse malen, zoals in 2011 en 2012, zijn hier extra middelen voor vrijgemaakt. Onder burgemeester Cohen was er nauwelijks draagvlak voor het stevig bestrijden van de jongerenoverlast. Dat veranderde met het aantreden van burgemeester Van der Laan, die veel van de VVD voorstellen heeft overgenomen in zijn Top 600-aanpak (aanpakken van 600 grootste veroorzakers van criminaliteit). Wethouder Van der Burg (VVD) vervult in de Top 600 een belangrijke rol door er voor te zorgen dat met behandelingen en zorgtrajecten de jongeren weer op het goede pad komen.

 

Voetbalwet

Amsterdam maakt volop gebruik van de mogelijkheden van de Voetbalwet (Wet Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast) die sinds 2010 in werking is getreden. De VVD is groot voorstander en pleitbezorger van de bevoegdheden die daarin zijn opgenomen, zoals gebiedsverboden, contactverboden en meldingsplicht. Ook kan de burgemeester dankzij de wet groepsverboden opleggen. De VVD heeft er bij burgemeester Van der Laan op aangedrongen volop van deze bevoegdheden gebruik te maken.

 

Identiteitsfraude

Amsterdam kampt net als veel andere grote gemeenten met spookburgers: personen waarvan de adresgegevens bij verschillende instanties niet overeen komen of waarvan de identiteit is vervalst. De VVD heeft in 2011 aangedrongen op extra acties van de gemeente op dit terrein. Het College heeft dit overgenomen en rapporteert periodiek over identiteitsfraude.

 

Verhogen aangiftebereidheid en gemakkelijker maken aangifte doen

In het initiatiefvoorstel 'Actieplan Aangiftebereidheid' (2012) zijn door de VVD en D66 voorstellen gedaan om de aangiftebereidheid in Amsterdam te verhogen en aangifte doen gemakkelijker te maken. In het najaar van 2012 komt dit in de commissie.

 

Aanpak Schoon, heel en veilig (broken windows)

Op initiatief van de VVD is er in Amsterdam meer aandacht voor een schone, hele en veilige openbare ruimte. De VVD is aanhanger van de broken windows-theorie, die stelt dat een kapotte en vieze openbare ruimte extra vervuiling en onveiligheid aantrekt en dat dit kan worden voorkomen door troep en vernielingen direct aan te pakken. In 2011 diende de VVD het initiatiefvoorstel Voor een gaaf Amsterdam in. In het voorjaar van 2012 maakte de Gemeenteraad extra geld vrij voor het onderhoud van de openbare ruimte en het bestrijden van graffiti.

 

Meer aandacht voor eigen verantwoordelijkheid en burgeringrijpen bij veiligheid

In het initiatiefvoorstel ‘Amsterdammers maken Amsterdam Veilig’ (2012) pleit de VVD ervoor dat aan Amsterdammers veel duidelijker wordt gemaakt welke rol zij zelf kunnen spelen bij het veiliger maken van Amsterdam. In het najaar van 2012 vindt op initiatief van de VVD een conferentie over dit thema plaats en volgt behandeling in de raadscommissie.

 

Krachtige aanpak drugsdealers

De VVD heeft in het initiatiefvoorstel ‘Amsterdam veilig; krachtige aanpak van drugsdealers’ (2012) voorstellen gedaan om drugsdealers harder aan te pakken, onder andere door de drugsoverlastgebieden fors uit te breiden, strenger te straffen (gebiedsverboden voor heel Amsterdam) en de verkoop van nepdope strafbaar te stellen. In het najaar van 2012 komt dit in de gemeenteraadscommissie.

 

Aanpakken intimidatie vrouwen

De VVD wil dat Amsterdam harder gaat optreden tegen verbaal geweld jegens vrouwen. Net als in Brussel moeten er voortaan stevige boetes hiervoor worden opgelegd. Fractievoorzitter Robert Flos heeft hier in augustus 2012 aandacht voor gevraagd. Sissen, schelden, agressief, discriminerend en provocerend gedrag jegens vrouwen zijn niet te tolereren. In de Gemeenteraad is er een meerderheid om dit steviger aan te pakken. Later dit jaar spreekt de Gemeenteraad hier verder over.