VVD, CDA en D66 vragen om aanvullend onderzoek over rechtmatigheid erfpacht

Vandaag hebben de fracties van VVD, CDA en D66 een officieel verzoek gedaan aan de Rekenkamer Amsterdam om nader onderzoek te doen naar de rechtmatigheid van het Amsterdamse erfpachtstelsel.

Vandaag hebben de fracties van VVD, CDA en D66 een officieel verzoek gedaan aan de Rekenkamer Amsterdam om nader onderzoek te doen naar de rechtmatigheid van het Amsterdamse erfpachtstelsel. Lees hieronder het verzoek.

Bij de behandeling van het rekenkamerrapport 'Canonherzieningen einde tijdvak', vandaag in de gemeenteraad, zullen CDA en VVD tevens een verzoek doen aan de Gemeentelijke Ombudsman om te onderzoeken in hoeverre Amsterdamse erfpachters die geen gebruik hebben gemaakt van de zogenaamde second opinion van deskundigen, de gelegenheid zouden moeten krijgen dit alsnog te doen. Uit het rapport blijkt dat in 82% van de gevallen de aanbieding op basis van de second opinion van deskundigen gemiddels 600 euro per jaar goedkoper uitvalt dan de gemeentelijke aanbieding.

Rekenkamer Amsterdam
T.a.v. de heer dr. J.A. de Ridder
Frederiksplein 1
1017 XK Amsterdam

Amsterdam, 17 oktober 2012

Betreft: Verzoek nader onderzoek naar rechtmatigheid erfpachtstelsel Amsterdam

Geachte heer De Ridder,

In juni presenteerde de Rekenkamer Amsterdam het onderzoek ‘Canonherzieningen einde tijdvak, de gemeentelijke aanbiedingen onderzocht’ dat veel stof heeft doen opwaaien. In het onderzoek heeft u gekeken naar de doeltreffendheid en doelmatigheid van de gemeentelijke aanbiedingen bij canonherzieningen einde tijdvak (CHET). Uit uw onderzoek is gebleken dat bij het merendeel van de canonherzieningen einde tijdvak geen sprake was van een gemeentelijke aanbieding omdat daar in de daarvoor geldende Algemene Bepalingen niet in was voorzien.

De gemeenteraad heeft bij de laatste erfpachtherziening (Operatie Groot Onderhoud) in 2000 op voorstel van het College van B&W besloten om de uitspraken van de rechter omtrent taxatie af te wachten. Inmiddels is gebleken dat bij de uitkomsten van de zaken Honnebier en Nederlandse Vereniging van Erfpachters (NLVE) over de CHET, de gemeentelijke taxatierapporten zijn vernietigd. Het College heeft in de afwikkeling van de Honnebier zaak 200 erfpachters die bezwaar hadden gemaakt tegen hun CHET taxatierapport een hertaxatie aangeboden. De mogelijkheid is aanwezig dat niet alleen de taxatierapporten uit de Honnebier en NLVE zaak ondeugdelijk zijn.

Naar aanleiding van de behandeling in de raadscommissie BWK doen wij u hierbij het verzoek nader onderzoek te doen naar de rechtmatigheid van de uitvoering van het erfpachtstelsel in Amsterdam.

Wij verzoeken u de CHET taxatierapporten die in de periode sinds 2000 zijn geaccepteerd te betrekken in uw onderzoek en met name te toetsen of deze wel voldoen aan de gerechtelijke uitspraken gedaan in Honnebier en de NLVE zaak om zodoende de rechtmatigheid en doelmatigheid van het erfpachtbeleid te kunnen beoordelen.

Met vriendelijke groet,

D.A. van der Ree, namens de VVD fractie
A.H. van Drooge, namens de CDA fractie
M. Visser, namens de D66 fractie