Misbruik subsidieregeling 'Veilig Ondernemen' verdient harde aanpak

Onlangs is aan het licht gekomen dat minstens 15 ondernemers fraude hebben gepleegd door onterecht camerasystemen te declareren via de subsidieregeling ‘Veilig Ondernemen’.

Onlangs is aan het licht gekomen dat minstens 15 ondernemers fraude hebben gepleegd door onterecht camerasystemen te declareren via de subsidieregeling ‘Veilig Ondernemen’. Woordvoerder Economische Zaken Marja Ruigrok: “Ondernemers die frauderen met veiligheidssubsidies moeten geen toegang meer krijgen tot gemeentelijk steungeld. De VVD wil ook dat de stad geen zaken meer doet met zelfstandigen die onterecht subsidies hebben bedisseld.”

Uiteindelijk vertegenwoordigen de op heterdaad betrapte ondernemers een schade van meer dan € 25.000, -. Naast deze groep is er ook nog een aanzienlijk aantal ondernemers dat voortijdig is betrapt op het indienen van valse aanvragen. De Gemeente Amsterdam heeft aangifte tegen beide groepen gedaan maar dat is wat VVD Amsterdam betreft onvoldoende.

Marja Ruigrok: “Het moet voor eens en voor altijd helder zijn dat subsidiefraude grote gevolgen heeft. Zaken doen met mogelijke oplichters past de stad niet en subsidies kunnen alleen bestemd zijn voor zelfstandigen die de stad geen pootje proberen te lichten. De belofte van Gehrels dat zij het geld terug gaat halen bij de fraudeurs lijkt me toch wel het minste. Ik wil verder gaan en de consequenties van fraude laten voelen.”

“Verder hoop ik dat de wethouder gaat onderzoeken of er meer van dit soort stedelijke subsidieregelingen gevoelig is voor factuurfraude.”, aldus Ruigrok.