Conclusies rapport erfpacht en transformatie verzelfstandigde haven zorgelijk

In de vandaag verschenen aanvullende second opinion over de verzelfstandiging van de Haven Amsterdam wordt groen licht gegeven aan de besluitvorming omtrent het verzelfstandigingsproces van de Haven Amsterdam.

In de vandaag verschenen aanvullende second opinion over de verzelfstandiging van de Haven Amsterdam wordt groen licht gegeven aan de besluitvorming omtrent het verzelfstandigingsproces van de Haven Amsterdam. VVD-gemeenteraadslid Maurice Piek: “Hoewel het positief is dat we nu eindelijk een besluit kunnen nemen over de verzelfstandiging maakt de VVD zich samen met Policy Research grote zorgen over de onderdelen die betrekking hebben op erfpacht en transformatie in de verzelfstandigingsplannen van het College.”

Volgens Policy Research kan de wijze waarop het erfpachtrecht binnen 50 jaar herijkt zal worden risico’s met zich meebrengen voor de bedrijfsvoering van de NV Haven omdat de herijking negatief kan uitvallen voor zowel externe financiers als voor de financiële belangen van nieuwe aandeelhouders. “De VVD is verontrust over het gesternte waaronder de verzelfstandiging moet plaatsvinden. Tot tweemaal toe heeft Policy Research met nadruk expliciet gewaarschuwd voor de negatieve implicaties van ‘voortdurende’ – met herijking- in plaats van ‘eeuwigdurende’ – zonder herijking- erfpacht. Het College slaat deze duidelijke waarschuwing willens en wetens in de wind. Ik hoop dat het stadsbestuur bereid is om alsnog op een creatieve manier naar dit probleem te kijken.”, aldus Piek.

Het College is van plan het huidige havengebied binnen de ring na 2030 te transformeren tot woon-werkgebied met als gevolg dat havengrond op basis van een eenzijdig besluit van de gemeente ‘om niet’ teruggeleverd moet kunnen worden aan de Gemeente Amsterdam. Het rapport is kritisch over deze transformatievoorstellen. Dit heeft een directe – negatieve- impact op het functioneren en het verdienvermogen van de verzelfstandigde Haven Amsterdam aldus Policy Research. Maurice Piek: ”De VVD hoopt dat andere partijen hun ogen niet zullen sluiten voor de harde kritiek van Policy Research op de voornemens van het College en bereid zijn om de plannen bij te stellen in het voordeel van het bedrijfsleven zodat NV Haven straks optimaal kan functioneren en ook echt een eerlijke kans krijgt.”

De VVD toont zich al jarenlang voorstander van een verzelfstandigde Haven Amsterdam. Zelfstandigheid geeft de mogelijkheid om bedrijfsmatiger, flexibeler en sneller in te spelen op marktkansen. Een zelfstandige haven is veel beter in staat strategische allianties te sluiten met andere havens, de verzelfstandiging heeft voordelen voor de bedrijfsvoering; de ogen van externe financiers dwingen bovendien tot efficiency.