VVD ongelukkig met aanbod opvang asielzoekers Notweg door Gemeente Amsterdam

VVD Amsterdam is zeer ongelukkig met het aanbod van burgemeester Van der Laan om nu zelf onderdak te regelen voor de uitgeprocedeerde asielzoekers die momenteel verblijven in een tentenkamp aan de Notweg in Osdorp.

VVD Amsterdam is zeer ongelukkig met het aanbod van burgemeester Van der Laan om nu zelf onderdak te regelen voor de uitgeprocedeerde asielzoekers die momenteel verblijven in een tentenkamp aan de Notweg in Osdorp. VVD-gemeenteraadslid Daniel van der Ree: “We zien dit als een beloning voor de weigering het aanbod van staatssecretaris Teeven te accepteren. Bovendien geven we deze mensen zo valse hoop en scheppen we een precedent.”

In een brief van 20 november aan de advocaat van de uitgeprocedeerde asielzoekers die momenteel verblijven in een tentenkamp aan de Notweg in Amsterdam Osdorp doet de burgemeester enkele toezeggingen:

·         Het tentenkamp wordt pas ontruimd op 30 november omdat de rechtbank die tijd nodig heeft om een uitspraak te doen op het verzoek van de asielzoekers om voorlopige voorziening. De rechtbank verwacht uiterlijk 28 november uitspraak te doen.

·         Als de voorzieningenrechter tot de conclusie komt dat beëindiging van het asielzoekerskamp gerechtvaardigd is, wil de gemeente Amsterdam in samenwerking met andere gemeenten maximaal 30 dagen onderdak bieden aan de aanwezige uitgeprocedeerde asielzoekers.

De gemeente zegt met dit laatste op grond van humanitaire redenen een uitzondering te maken op de regel dat een gemeentelijke overheid niet treedt in landelijk asielbeleid. “Wij zijn buitengewoon ongelukkig met dit aanbod. Het gaat hier om uitgeprocedeerde asielzoekers en door ze maximaal 30 dagen onderdak aan te bieden stel je de discussie 30 dagen uit. Hier los je het probleem niet mee op. Deze mensen dienen mee te werken aan terugkeer naar hun land van herkomst. In grote meerderheid gaat het in dit geval om mensen die terug kunnen maar niet terug willen.”, aldus Van der Ree.

Ook komen daklozen door de aangekondigde maatregelen in de verdrukking. Daniel van der Ree: ”In Amsterdam bieden we degelijk onderdak voor daklozen, door nu uitgeprocedeerde asielzoekers op te nemen in de daklozenopvang verdringen we de reguliere daklozen. Dit alles terwijl voor de uitgeprocedeerde asielzoekers door staatssecretaris Teeven opvang in asielzoekerscentra mogelijk is gemaakt.”

VVD Amsterdam is van mening dat de Gemeente Amsterdam met dit aanbod slecht gedrag beloont. Voor de raadsvergadering van 28 november heeft de VVD een actualiteit aangevraagd.

Klik hier  voor een debat tussen Daniel van der Ree en Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk over het tentenkamp in Osdorp (tussen 5:45 en 5:50).