VVD wenst versoepeling en bredere invulling Social Return

In het voorstel ‘Social Return Nieuwe Stijl’ roept VVD Amsterdam het college op om het social return beleid van de Gemeente Amsterdam soepeler en maatschappelijk breder te maken.

In het voorstel ‘Social Return Nieuwe Stijl’ roept VVD Amsterdam het college op om het social return beleid van de Gemeente Amsterdam soepeler en maatschappelijk breder te maken. Sinds 2008 wordt in alle aanbestedingen van de Gemeente Amsterdam boven €206.000, - een social returnbepaling opgenomen. Het doel van die bepaling is dat de investering die de gemeente doet door met een bedrijf in zee te gaan niet alleen financieel maar ook maatschappelijk rendement oplevert.

Tot nu toe is social return vooral gespitst op het creëren van kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de praktijk gebeurt dit voornamelijk  door het aanbieden van trainingen, stages en werkplekken maar voor veel bedrijven is dit niet mogelijk of past het niet in de bedrijfscultuur. VVD-raadslid Brian Benjamin: “De VVD wil dat de Gemeente Amsterdam bedrijven de keuze geeft om naast traditionele social return - die in de praktijk terugkeer naar de arbeidsmarkt is gaan betekenen- te kiezen voor aantoonbare inzet op het vlak van een aantal maatschappelijke problemen. Men kan hierbij denken aan de strijd tegen obesitas, integratie of het milieu.”

In het voorstel pleit de VVD naast versoepeling en verbreding van het gemeentelijke social return ook voor vrijwilligerswerk bij de werknemers van de gemeente te stimuleren. “Goed voorbeeld doet goed volgen. Wanneer wij als gemeente eisen stellen is het niet meer dan normaal dat de gemeente ook aan haar eigen eisen voldoet. In navolging van bedrijven zoals Dell zou de gemeente moeten kijken op welke manieren haar medewerkers een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren.”, aldus Brian Benjamin.